Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури



Сторінка1/4
Дата конвертації15.04.2017
Розмір0.6 Mb.
  1   2   3   4





Методичний кабінет відділу освіти

Яворівської районної державної адміністрації

Для вчителів світової літератури

Збірник завдань

для розвитку навиків вдумливого читання

на уроках світової літератури

у 6 класі

Яворів, 2014

Збірник завдань для розвитку навиків вдумливого читання на уроках світової літератури. 6 клас. Яворів, 2014.-53 с.

Укладачі: Гуменюк Т.А., Рубай Ж.І., Чума Г.І., Валах І.В., Мончак М.С., Клак О.Г., Тріска І.М. – вчителі загальноосвітніх навчальних закладів Яворівського району

У збірнику подано матеріали на допомогу вчителям світової літератури в організації та проведенні уроків перевірки та контролю знань художніх текстів учнями 6 класу за новою навчальною програмою (2012 рік, автор О.Ніколенко та ін.). Завдання для розвитку навиків вдумливого читання допоможуть педагогам розвивати читацькі навички школярів, розширити та поглибити їхні знання, одержані в процесі читання, навчити отримувати естетичне задоволення від спілкування з книгою, залучити учнів до творчості.

Рецензент: Майхер О.М. – методист методичного кабінету

Схвалено на зазіданні методичної ради (Протокол №2 від 20.05.2014)



Читач – складова частина мистецтва.

О. Толстой

Основне завдання сучасної літературної освіти – формування уважного читача з добре розвиненими творчими, розумовими, пізнавальними здібностями, який у процесі роботи над твором, максимально наближаючись до авторського задуму, готовий до критичної, виваженої оцінки.



Головна мета – підготувати читача, який сприймає художній твір не як просте повідомлення про події та героїв, а, враховуючи закони мистецтва, глибше осмислити твір як явище певного етапу розвитку культури народу.

Підготовка вдумливого читача – неодмінна умова виховання ерудованої, інтелектуально й духовно розвиненої особистості. Можливість відчути своєрідність авторського стилю, характерний антураж різних епох і країн, пізнати сутність людей, що творили історію, одержати цікаві відомості з галузі людинознавства і культурології – все це не може не хвилювати учнів. Саме такий спосіб передбачає новий принцип викладання літератури. Методика його спрямована на поглиблення знань і полегшення процесу навчання веденням певної системи прийомів аналізу. Будувати її варто, спираючись на природні властивості людини – притаманні їй критерії добра й зла в оцінці життєвих явищ. Тому проблема залучення учнів до читання, виховання читача є однією із головних завдань вивчення літератури в школі. Сформувати читацьку компетенцію вчитель літератури зможе тільки у процесі комплексного вирішення таких завдань:

 - зацікавити учнів читанням;

 - розвивати цей інтерес до створення постійної потреби у читанні;

 - навчити дітей обирати літературу, враховуючи вікові та особистісні інтереси;

 - створити належні психолого-педагогічні умови школярам для сприйняття розуміння та оцінки прочитаного;

  - формувати в них навички аналізу художнього твору

- розвивати їхнє усне та писемне мовлення;

 - працювати над постійним удосконаленням естетичного смаку учнів.

Також ефективними методами, прийомами та формами навчальної діяльності, що можуть бути пріоритетними в системі формування вдумливого читача, є такі:


  • «Впізнай героя» (робота з цитатами)

  • «Впізнай автора» (знання біографії письменника)

  • «Уважний читач» (тестування за змістом твору)

  • «Продовж або закінчи речення»

  • «Літературний диктант»

  • «Робота в групах з текстом твору»

  • «Обери позицію»

  • «Впізнай поета із трьох спроб»

  • «Назви місце події твору»

Якщо вчитель комплексно вирішуватиме ці завдання, використовуватиме названі види робіт, то він, певна річ, досягне успіху у формуванні справжнього читача.

  Отож, уміти читати, бути читачем – це високе мистецтво, і йому потрібно наполегливо вчитися. А формувати читача – це спільна справа, і її можна успішно вирішити тільки спільними зусиллями педагога і учнів.



МІФИ НАРОДІВ СВІТУ

«Впізнай героя»

  1. «Отой водяний хаос мав ім’я…»

(Нун)

  1. «І першим із цих богів було …, яке зігріло холодний світ і дало йому життя.»

(Сонце)

  1. «На початку була … - вічна і безмежна».

(Пітьма)

  1. «А її пронизувало …».

(Око)

  1. «Од великої сили тепла, що дав той вогонь зародилося …»

(Золоте Яйце)

  1. «Із Золотого Яйця виник Прабатько …».

(Брахма)

  1. «В тому яйці зародився першопредок …»

(Паньгу)

  1. «Згодом владу над усім світом здобув …»

(Зевс)

  1. «Найблагородніший серед безсмертних – титан…»

(Прометей)

  1. «То співали …, богині невблаганної Долі».

(Мойри)

  1. «Наймогутніший грецький герой …»

(Геракл)

  1. «Батьки його – … обоє з роду славетного роду Персея»

(Амфітріон і Алкмена)


«Уважний читач»


1.Першоосновою життя єгиптяни вважали:

А)Бога Сонця;

Б)Бога Землі;

В)Бога Неба.

2. Який дар мав Прометей?

А) поета;

Б) провидця;

В) письменника.

3. Що дав людям Прометей?

А) гроші;

Б) вогонь;

В) роботу.

4. Хто звільнив Прометея?

А) Геракл;

Б) Гермес;

В) Ахілл.

5. Як називалися дочки Океану?

А) Мойри;

Б) Океаніди;

В) Феміди.

6. Морська богиня називалася…

А) Феміда;

Б) Іо;

В) Гера.



7. Скільки подвигів здійснив Геракл?

А) 10;


Б) 12;

В) 15.


8. Хто такі кентаври?

А) напівлюди-напівлеви;

Б) напівлюди-напівтигри;

В) напівлюди-напівконі.

9. Хто такий Хірон?

А) кентавр;

Б) автор;

В) герой.

10. Чиї стайні чистив Геракл?

А) Зевсові;

Б) Авгієві;

В) Гермесові.

11. Хто тримав небо?

А) Титан Атлант;

Б) Геракл;

В) Прометей.

12. Що було вразливим для Ахіллеса?

А) долоня;

Б) п’ята;

В) вухо.





Відповіді: 1-А; 2 – Б; 3 – Б; 4 –А; 5-Б; 6 –А; 7 – Б; 8 – В; 9 – А; 10 – Б; 11 – А; 12 – Б.

МУДРІСТЬ БАЙКИ

«Впізнай автора»

1. «Байка доводить, що навіть справедливий захист не має сили для тих, хто заповзявся чинити кривду».

(Езоп)

2. «Про людей говориться, які пригнічують невинність».



(Федр)

3. «На світі вже давно ведеться,

Що нижчий перед вищим гнеться».

(Л. Глібов)

4. «У сильного всегда бессильный виноват:

Тому в истории мы тьму примеров слышим».

(І. Крилов)

5. «Езоп учив; не попадайся в зуби,

Коли твоя там сила не бере…»

(М. Годованець)

6. «Жвава бабка степова Літо красне проспівала…»



( І. Крилов)

7. «Брехливому покари не уникнути,

Пес у Вівці хлібину вимагав, яку

Вона у нього позичала буцімто,

А волоцюга Вовк як свідок присягав». (Федр)
8. «Він їв чужу траву!

Проклята твар злочинна!»



(Лафонтен)

9. «Ти з басом, Мишечко, сідай проти альта,

Я, прима, сяду проти втори».

(І. Крилов)

10. «Крук украв шматок м’яса і сів на дерево». (Езоп)

11. «Здається, байка просто бреше, а справді ясну правду чеше…» (Л. Глібов)

12. «Байка доводить, що зручні обставини надають людям сміливості».

(Езоп)

Літературний диктант


  1. Який твір називається байкою?

  2. Яких знаєте байкарів?

  3. Хто вважається родоначальником жанру байки?

  4. Яка мова езопова?

  5. Що називається мораллю байки?

  6. Назвати авторів байки «Вовк і ягня»?

  7. Що чи кого засуджує Езоп у байці «Вовк і ягня»?

  8. Назвати головних персонажів байки Жана де Лафонтена «Зачумлені звірі».

  9. Якими людськими вадами наділена Цикада? (Байка Езопа «Мурашки і Цикада»).

  10. Чого навчає байка Езопа «Хліборобські діти»?

  11. Де відбувається дія твору І.Крилова «Вовк і Ягня»?

  12. З якою метою І. Крилов у байці «Вовк і Ягня» використовує антитезу?


ПРИГОДИ І ФАНТАСТИКА

Жуль Верн «П’ятнадцятирічний капітан»

«Впізнай героя»

1. «…був славетним чолов’ягою років п’ятдесяти».



(Кузен Бенедикт)

2. «…з міцним здоров’ям, … звикла до тривалих морських подорожей…»



(Місіс Уелдон)

3. «…він був чорнявий, сухорлявий, моторний, середній на зріст»

(Негору)

4. «…міцно збудований, чорнявий, із синіми рішучими очима, дуже рухливий, спритний і міцний фізично».



(Дік Сенд)

5. «Дивний чоловік біля сорока років, не моряк, бо нічого не розуміє у морській справі…».

(Негору)

6. «…вона вміє заспокоїти, переносить усі труднощі, але невинно гине…»



(Нем)

7. «Виховувався в дитячому будинку».



(Дік)

8. «Досвідчений китобій, капітан…».



(Халл)

9. «…вдарило по шлюпці своїм страшним хвостом».



(Морське чудовисько)

10. «…у відповідь люто загавкав».



(Дінго)

11. « У всякому разі він не був ні індіанцем, ані іспанцем».



(Гарріс)

12. «Усі родом з американського заходу».



(Матроси)
«Уважний читач»

Тести для перевірки знання змісту твору

1.Шхуна «Пілігрим» пішла у море, щоб:

А) полювати на китів;

Б) на відпочинок;

В) в морську подорож.

2.Негору був на «Пілігримі»:

А) капітаном;

Б) коком;

В) боцманом.

3.Прізвище боцмана «Пілігрима» було:

А) Негору;

Б) Говік;

В) Геркулес.

4. Яку комаху привіз Бенедикт із мандрівки?

А) муху;


Б) павука;

В) бджолу.

5. Де виховувався Дік Сенд?

А) у дитячому будинку;

Б) вдома;

В) в дитячому садку.

6. Що означає прізвище Сенд?

А) земля;

Б) вода;

В) пісок.




7. У якому місті навчався Дік Сенд?

А) Сан-Франциско;

Б) Чикаго;

В) Торонто.

8. Якою наукою займався Бенедикт?

А) психологією;

Б) ентомологією;

В) філософією.

9. Ким в майбутньому став Дік Сенд?

А) капітаном;

Б) майором;

В) боцманом.

10. У якій країні, виходячи з тексту, було поширеним рабство і работоргівля?

А) в Анголі;

Б) в Англії;

В) у Франції.

11. Як називалася шхуна-бриг?

А) «Перемога»;

Б) «Вальдек»;

В) «Пілігрим».

12. Прізвище господаря шхуни було:

А) Халл;


Б) Уелдон;

В) Бенедикт.




Відповіді: 1 – А; 2 - Б ; 3 – Б; 4 – А; 5 – А; 6 – В; 7 – А; 8 – Б; 9 – А; 10 – А; 11 – Б; 12 – Б
Роберт Льюїс Стівенсон «Острів скарбів»

«Впізнай героя»

  1. «То був високий, міцний, огрядний чоловік з брунатним обличчям».

(Капітан)

  1. «…розкрив свою валізку з інструментами й розрізав шви хірургічними ножицями»

(Лікар)

  1. «Звуть його …., і в нього немає однієї ноги».

(Довгий Джон Сілвер)

  1. «…неймовірно швидко починав торохтіти: Піастри! Піастри! Піастри!»

(Папуга)

  1. «… але на разі мені закортіло зʼїсти яблука».

(Гокінс)

  1. «…я хочу жити в капітанській каюті, хочу їсти їхні маринади, пити їхні вина»

(Стерничий Ізраел)

  1. «Він був обідранцем з обідранців»

(Бен Ган)

  1. «Він мусив поїхати до Лондона, знайти іншого лікаря, що заступив би його в нашій окрузі»

(Доктор Лівсі)

  1. « Довгий Джон Сілвер викопав нам дуже тямущого штурмана, на імʼя …»

(Ерроу)

  1. «…тепер він штурман і співвласник одного добре впорядженого корабля, у нього є дружина і діти»

(Грей)

  1. Облишив морську службу.

(Капітан Смолетт)

  1. «Закопав їх (…), і, коли хочете знати мою думку, їм там і місце».

(Гроші)
«Уважний читач»

Тести для перевірки знання змісту роману


1.Трелоні був:

А) сквайром;

Б) свекром;

В) сватом.

2. «Адмірал Бенбоу» це -:

А) місто;

Б) заїзд;

В) пароплав.

3.Зошит і запечатаний конверт знайшли в …:

А) майора;

Б) капітана;

В) доктора.

4. Гору пірати назвали…:

А) Високою;

Б) Скарбницею;

В) Підзорною Трубою.

5.Хто першим зустрівся з Беном?

А) Джім;


Б) Сілвер;

В) Сквайр.

6.Як називалася шхуна?

А) «Вальдек»;

Б) «Еспаньола»;

В) «Пілігрим».




7. Що вручили корабельному кухарю?

А) білу мітку;

Б) чорну мітку;

В) сіру мітку

8. Хто такі «джентельмени фортуни»?

А) моряки;

Б) пірати;

В) мандрівники.

9. Де був Гокінс, коли почув таємниці заколотників?

А) під палубою;

Б) в діжці;

В) в ямі.

10. Із ким Джім мав поєдинок на борту шхуни?

А) з Гендсом;

Б) з Флінтом;

В) з Сілвером.

11. Що таке піастри?

А) вірші;

Б) гроші;

В) птахи.

12. Хто вигукував без кінця «Піастри!»

А) сова;


Б) папуга;

В) Сілвер.




Відповіді: 1 – А; 2 – Б; 3 – В; 4 – В; 5 – А; 6 – Б; 7 – Б; 8 – Б; 9 – Б; 10 – А; 11 – Б; 12 - Б.
Чарльз Діккенс «Різдвяна пісня у прозі»

«Обери позицію: чи все можна купити за гроші?»


  1. Чи можемо ми сказати, що Скрудж помилявся, коли вважав, що гроші принесуть щастя?

(Так)

  1. Чи знайшли ви відповідь на таке питання?

(Ні)

  1. Як Скрудж поводився з грошима?

(Жадібно. Відмовлявся від свят.)

  1. Це була помилка?

(Так)

  1. Чи правильним є твердження:«Скрудж хоч і жадібний, але перед Різдвом допомагав бідним, давав гроші тим, хто просить»?

(Ні)

  1. А як він ставився до оточуючих?

(Байдуже)

  1. Чи можемо ми вважати байдужість його наступною помилкою?

(Так)

  1. Чи є в повісті люди, яких він любив?

(Не було)

  1. Чи були в нього друзі, кохана?

(Він усіх їх зрадив)

  1. Що робить людину щасливою?

(Милосердя, щедрість, доброта, людяність)
Літературний диктант

1. Свято, у переддень якого відбуваються події у творі Діккенса?

2. Прізвище писаря, який працював у конторі Скруджа?

3. Як Скрудж ставився до Різдва?

4. Що було найдорожчим для нього в житті до мандрівки з Духами?

5. Хто завітав до Скруджа і попередив про наступні візити Духів?

6. Що бачив Скрудж у минулому?

7. Як звали сестру головного героя?

8. Чи було теперішнє відкриттям для нього?

9. Чому Скрудж злякався майбутнього?

10.Чи змінився головний герой у кінці твору?

11.Яка ідея «Різдвяної пісні у прозі»?

12.Який жанр твору?

Микола Гоголь « Ніч перед Різдвом»

«Впізнай героя за його реплікою»


  1. «Та ти, куме, ще не був у дяка в новій хаті?»

(Чуб)

  1. «То, мабуть, залишимося вдома».

(Кум)

  1. «Чого ти прийшов сюди? Хіба хочеться, щоб випровадила за двері лопатою?»

(Оксана)

  1. «То тобі весело з ними?»

(Вакула)

  1. «Забирайся к бісу зі своїми колядками!»

(Вакула)

  1. «Мені з жінкою не возиться».

(Вакула)

  1. «Ну, багато наколядував? Е, який маленький мішок!»

(Оксана)

  1. «Тому не треба далеко ходити, в кого чорт за плечима».

(Пацюк)

  1. «До цариці? А будьте ласкаві, панове, візьміть і мене з собою!»

(Вакула)

  1. «Чого ж хочете ви?»

(Катерина)

  1. «Утопився! Їй – богу, утопивсь!»

(Ткачиха)

  1. «Забудьмо все, що було між нами! Ну, тепер кажи, чого тобі хочеться? (Чуб)

«Уважний читач»


  1. У якому селі відбувалися події твору М. Гоголя « Ніч перед Різдвом»

(Диканька)

  1. Хто вкрав місяць?

(Чорт)

  1. Кого вважали найкращим художником в селі?

(Вакулу)

  1. Куди відправились козак Чуб з кумом?

(До дяка)

  1. Скільки років було Оксані?

(17)

  1. Хто полюбив Оксану?

(Вакула)

  1. Хто часто заходив до матері Вакули?

(Голова, дяк, Чуб, Свербигуз)

  1. Як звали матір Вакули?

(Солоха)

  1. Яких черевичок захотіла Оксана?

(Як у цариці)

  1. Хто перший був захований у мішку Солохи?

(Чорт)

  1. Назвати героїв, яким довелося сидіти в мішках у Солохи.

(Голова, дяк, козак Чуб)

  1. Чи зумів Вакула принести черевички?

(Так)
ЛЮДСЬКІ СТОСУНКИ

Антон Чехов

Біографія (літературний диктант)

1. А. П. Чехов народився у … році (1860 р.).

2. Дитинство та юність провів у місті … (Таганрозі).

3. Учився спочатку у грецькій школі, а потім у … (гімназії).

4. Після закінчення гімназії Антон продовжив навчання … (на медичному факультеті Московського університету).

5. Після закінчення університету працював … (повітовим лікарем).

6. Свої перші оповідання він писав під псевдонімом … (Антоша Чехонте).

7. Антон Чехов майстерно володів усіма засобами творення … (комічного).

8. Особливу увагу письменник приділяв … (художній деталі).

9. У своїх оповіданнях Чехов найчастіше використовував вид комічного … (сатиру).

10. Чехов писав: «У людини все має бути прекрасним: і душа, і одяг, … (і обличчя, і думки»).

11. Назвіть відомі вам твори А. Чехова («Хамелеон», «Товстий і тонкий», «Хірургія»)

12. Помер А. П. Чехов у … (1904 р.).
Оповідання «Товстий і тонкий», «Хамелеон».

Літературна вікторина

«Упізнай героя за описом зовнішності»


  1. «…Його губи лисніли від масла мов стиглі вишні» (Товстий).

  2. «…Скоро обличчя його скривилося, широчезна посмішка; здавалося, що від обличчя і очей його посипалися іскри…» (Тонкий).

  3. «Високий гімназист з примруженим оком» (Нафанаїл).

  4. «Через базарну площу іде поліцейський наглядач у новій шинелі з клуночком у руці» (Очумєлов).

  5. «На півп’яному обличчі в нього ніби написано: «Ось я тобі дам, шельмо!» (Хрюкін).


«Упізнай героя за вчинками»

  1. «Щойно зійшов з вагона і був нав’ючений чемоданами, клунками та коробками» (Тонкий).

  2. «…Цього, ваше благородіє, і в законі нема, щоб від тварюки терпіти… Якщо кожен кусатиметься, то краще й не жити на світі…» (Хрюкін).

  3. «– Гм… Надінь-но брат Єлдирін на мене пальто… Щось вітер подув… Морозить…» (Очумєлов).

  4. «Трохи подумав і сховався за батькову спину» (Нафанаїл).

  5. «Він одвернувся від тонкого і простяг йому на прощання руку» (Товстий).


«Упізнай оповідання за фрагментом»

1. «На вокзалі Миколаївської залізниці зустрілися два приятелі» («Товстий і Тонкий»).

2. «Прохор кличе собаку і йде з ним від дров’яного складу. Натовп регоче з Хрюкіна». («Хамелеон»).
Тести


1. Який прийом допомагає Чехову підкреслити негативні риси людського характеру:

а) антитеза;

б) іронія;

в) сарказм?

2.Найбільш улюблений жанр Чехова:

а) п’єси;

б) повісті;

в) оповідання?

3. Товстого з оповідання Чехова звали:

а) Григорій;

б) Михайло;

в) Афанасій?

4. Тонкого з оповідання Чехова звали:

а) Порфирій;

б) Пафнутій;

в) Пантелеймон?

5.Очумєлов ішов базарною площею:

а) з чемоданом у руці;

б) з кошиком у руці;

в) з клуночком у руці?

6.Прізвище поліцейського наглядача:

а) Очумєлов;

б) Хрюкін;

в) Пічугін?




7. Городовий ніс решето …:

а) з малиною;

б) з аґрусом;

в) з суницями?

8. Назвіть прізвище городового:

а) Алдирін;

б) Єлдирін;

в) Колдирін?

9. Дія оповідання «Товстий і тонкий» відбувається на вокзалі:

а) Миколаївської залізниці;

б) Московської залізниці;

в) Петербурзької залізниці

10. Городовий був:

а) рудим;

б) блондином;

в) шатеном?

11. Антитеза – це …:

а) художнє протиставлення;

б) художнє перебільшення;

в) художнє означення?

12. Оповідання – це …:

а) великий за розміром художній твір;

б) невеликий за розміром художній твір;

в) середній за розміром художній твір?





Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4

Схожі:

Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconМетодичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів зарубіжної літератури
Збірник завдань для розвитку навиків вдумливого читання на уроках зарубіжної літератури. 6 клас. Яворів, 2014. 53 с
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconВідділ освіти черкаської районної державної адміністрації районний методичний кабінет
Схвалено радою районного методичного кабінету відділу освіти Черкаської районної державної адміністрації
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconВідділ освіти черкаської районної державної адміністрації районний методичний кабінет
Схвалено радою районного методичного кабінету відділу освіти Черкаської районної державної адміністрації
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconУправління освіти, молоді та спорту баришівської районної державної адміністрації методичний кабінет баришівської районної ради упровадження інтерактивних методів роботи на уроках світової літератури
Упровадження інтерактивних методів навчання як один із шляхів підвищення ефективності уроку світової літератури стор
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconМетодичний кабінет районного відділу освіти Новоархангельської районної державної адміністрації
Вітчизни прагне досягти взаємної любові від неї з метою створення умов для вільного саморозвитку І збереження індивідуальності; І...
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconВідділ освіти Петрівської районної державної адміністрації Районний методичний кабінет Література рідного краю Розробки уроків з української літератури для 6-8 класів
Митько Н. П., учитель Петрівського нвк «загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів-гімназія»
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconБабенко Любов Василівна, вихователь-методист Білопільського дошкільного навчального закладу (ясла-садка) «Зірочка» Бабенко Л. В. Використання інтерактивних форм І методів роботи у навчанні педагогів методичні рекомендації
Науково-методична установа «Районний методичний кабінет» відділу освіти Білопільської районної державної адміністрації
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconВідділ освіти Рокитнянської районної державної адміністрації Районний методичний кабінет Ольшаницька загальноосвітня школа I-III ступенів
Підсумкові контрольні роботи із зарубіжної літератури (5-11 класи) // Василенко Н. С., Ольшаниця, школа. – 2010. – с
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconЛітературне краєзнавство як один із шляхів національно патріотичного виховання в школі
Відділ освіти Бердичівської районної державної адміністрації Районний методичний кабінет
Методичний кабінет відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Для вчителів світової літератури iconВідділ освіти Криворізької районної державної адміністрації ку «Криворізький районний науково-методичний кабінет» Криворізької районної ради
Персонажі як на долоні. – Укл. Петросян-Чиркінян І. А.– с. Красіне: Красінська зош І-ІІІ ступенів, 2016. – 36 с


База даних захищена авторським правом ©biog.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка