Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ.



Скачати 267.35 Kb.
Дата конвертації13.03.2018
Розмір267.35 Kb.





Посібник

для батьків та учнів

Зміст
Старанним учням.

Розділ І. Раціональне харчування

Розділ ІІ. «Піраміда» раціонального харчування

Розділ ІІІ. Основи безпеки харчування

Розділ IV. Шкідливість куріння

Розділ V. Алкоголь і алкоголізм

Розділ VI. Рейтинг кращих способів профілактики грипу

Старанним учням.

Розділ І. Раціональне харчування.

Перш за все, давайте з`ясуємо, що ж таке раціональне харчування. Назва походить від латинського «Rationalis» - розумний. Це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей, яке є різноманітним і збалансованим по всіх компонентах.

Раціональне харчування слід розглядати як один з головних складників здорового способу життя, як один з чинників продовження активного періоду життєдіяльності.

Організм людини підкоряється законам термодинаміки. Відповідно до них сформулюємо перший принцип раціонального харчування: його енергетична цінність повинна відповідати енергетичним витратам організму. На жаль, на практиці цей принцип часто порушується. У зв`язку з надмірним споживанням енергоємних продуктів (хліб, картопля, тваринні жири, цукор і ін.) енергетична цінність добових раціонів часто перевищує енергетичні витрати. Із збільшенням віку відбувається накопичення надмірної маси тіла і розвиток ожиріння, що прискорює появу багатьох хронічних дегенеративних захворювань.

Другий принцип раціонального харчування – відповідність хімічного складу харчових речовин фізіологічним потребам організму. Щодня в певній кількості і співвідношенні до організму повинні надходити близько 70 інгредієнтів, багато які з яких не синтезуються в організмі і тому є життєво необхідними. Оптимальне забезпечення організму цими харчовими речовинами можливе тільки при різноманітному харчуванні. Максимальна різноманітність їжі визначає третій принцип раціонального харчування.

Нарешті, дотримання оптимального режиму харчування визначає четвертий принцип раціонального харчування. Під режимом харчування мається на увазі регулярність, кратність і чергування їжі. Режим харчування, як і потреба в харчових речовинах і енергії, варіює залежно від віку, фізичної активності. Дотримання вказаних основних принципів раціонального харчування робить його повноцінним.

І якщо ви вважаєте що, тільки підібравши для себе набір продуктів за кількістю калорій, вмістом жирів, вуглеводів, вітамінів, ви забезпечили своєму організму повноцінне, раціональне харчування, то ви глибоко помиляєтеся. Компонування продуктів, яке є основним кінцевим принципом, перетворює підібрані продукти на корисну їжу, яка не принесе шкоди організму.

Для досягнення даної мети, необхідно враховувати:



  • якість і енергетичну цінність продуктів, що використовуються, крім того, важливе значення мають умови їх зберігання;

  • спосіб приготування їжі, який повинен забезпечити як смакові, так і поживні властивості страв, а також їх енергетичну цінність;

  • умови, кратність і час їжі;

  • кількість і калорійність їжі, що вживається, за добу;

  • зміни режиму харчування в період інтенсивних навантажень.

Дотримання рекомендацій по раціональному харчуванню є основним джерелом підвищення стійкості організму до різних шкідливих дій навколишнього середовища і зниження ряду неінфекційних хронічних захворювань.

Використовуючи дані рекомендації на 90% можна буде уникнути несприятливої дії їжі, стати більш здоровим і покращити фігуру.

Розглянемо характерні особливості системи здорового (природного) харчування, тобто що потрібно їсти практично здоровій людині, щоб не захворіти на хронічні недуги і почуватися бадьорою та життєрадісною на довгі роки активного життя.

Отже, природне харчування – це:



  • багато клітковини;

  • високий вміст мікроелементів;

  • низька калорійність;

  • низький вміст цукрів;

  • низький вміст жирів;

  • низький вміст кухонної солі.

Їсти потрібно потроху, але часто. Вранці починати їсти тільки тоді, коли до цього готовий організм. Ввечері їсти мало або не їсти зовсім.

Лікарі-дієтологи складають різні переліки шкідливих для здоров’я страв і продуктів. Вони відрізняються між собою, але найбільш небезпечними визнані такі продукти, які вбивають людство. Це:



  • картопляні чіпси і картопля фрі – це, по суті, суміш вуглеводів і жиру плюс смакові добавки;

  • солодкі батончики на зразок „Снікерса”, „Марса” тощо, що складаються з великої кількості цукру і різних хімічних добавок;

  • солодкі газовані та ароматизовані напої й кола, лимонад, консервовані соки;

  • сосиски, сардельки, варена ковбаса, паштет та інші продукти з так званими прихованими жирами. В їхньому складі є жири (сало, внутрішній жир, свиняча шкірка і т.п.), які займають 40% ваги, але маскуються під м’ясо з допомогою смакових добавок;

  • консервовані м’ясні та овочеві продукти із застосуванням оцту та інших консервантів.

Які ж поради можна дати людині, котра хоче бути здоровою й уникнути проблем зі здоров’ям у майбутньому.

Золоті” правила системи природного харчування.

Людина, як біологічний вид, пристосована до вживання насамперед м’якої рослинної їжі та фруктів. Протягом дня потрібно з’їдати до 1,5 кг овочів і до 1 кг фруктів або, як мінімум, один великий салат із свіжих овочів і 0,5 кг фруктів. Свіжі овочі кращі за ті, що пройшли кулінарну обробку. Якщо готувати, то краще на пару або запікати.

При такому харчуванні немає необхідності рахувати калорії. Якщо дотримуватись цих правил, організм зробить за вас все інше самостійно.

Обмежте вживання всіх шкідливих вуглеводів (зернові продукти, цукор, крохмаль). З обережністю ставтесь до будь-яких продуктів у пакетах, консервних банках, пляшках і коробках.

Обмежте вживання м’яса свійських тварин, особливо жирного і продуктів з нього. В помірній кількості можна вживати тільки грудну частину курятини та індичатини без шкірки.

Обмежте вживання молочних продуктів або відмовтесь від них, якщо погано їх переносите (здуття живота, проноси).

Проявляйте помірність у вживанні жирів. Замініть шкідливі тваринні та рослинні жири на корисні: олію з насіння льону, грецьких горіхів. Уникайте вживання рафінованої олії, маргаринів та продуктів з їх вмістом (майонез, печиво, чіпси, тістечка і т.п.), особливо після їх термічної обробки.

Корисно вживати в помірній кількості жирну рибу, бажано морську, яйця курей, які вигодовуються способом вільного вигулу. Дуже важливо регулярно їсти в помірній кількості ( 3-5 шт. на день) сирі, не солені горіхи. Сир вживайте з обережністю.

Не вживайте їжу, яка була солена в процесі приготування. Якомога менше соліть готову їжу. Сумісна їжа – це їжа, яка складається: тільки з фруктів; тільки з овочів; з овочів і невеликої кількості корисного білка або крохмалю.

Між прийомом їжі різних видів має пройти не менше: після фруктів - 15 хв.; після крохмалю - 1 год.; після білка - 2-3 год.

Враховуючи вищесказане, хочеться сподіватись, що сучасна людина, незважаючи на високий ритм і складність життя, буде приділяти збереженню свого здоров’я достатньо уваги. Східна мудрість каже: „Людина, яка досягла 30-річного віку і не навчилася зберігати своє здоров’я, не варта його”. Багато сучасних лікарів у світі стверджують, що людина в XXI столітті фактично не має вибору: вона або перестане хворіти, або буде лікуватись постійно. Перетворення „людини розумної” на „людину хворіючу” призведе зрештою до руйнування генофонду і виродження людей як біологічного виду.

Перестати хворіти в цьому сенсі означає, що людина буде краще пристосована до навколишнього середовища, більше уваги приділятиме екології та своєму харчуванню. Вона не буде ризикувати здоров’ям, вживаючи шкідливі продукти, відмовиться від алкоголю, тютюнопаління та наркотиків, зуміє органічно поєднувати розумову працю, відпочинок і роботу.
Розділ ІІ. “Піраміда” раціонального харчування

“Піраміда” раціонального харчування наочно ілюструє, що і скільки людина має їсти для формування, збереження і зміцнення здоров’я. Найбільше слід вживати круп, овочів і фруктів, пропорційно менше — молочних продуктів, а ще менше — м’яса. Окрім цього, за рекомендаціями, що випливають з цієї схеми, треба орієнтуватися на певну кількість порцій їжі кожного дня й обмежувати себе в жирах і цукрі.

Хлібобулочні та круп’яні вироби, зернові продукти — хліб, каші, рис і макаронні вироби — основа, на якій слід будувати своє харчування. Вони забезпечують людину вуглеводами, білками, вітамінами, неорганічними речовинами та невеликою кількістю жиру й цукру, тобто є основним джерелом енергії.

Крупи в основному виробляють з насіння різних зернових. З них варять різноманітні каші, рецепти приготування яких знайомі людству ще з давнини. Нині на Землі найчастіше використовується рис: він є основною їжею для майже половини всього населення планети. Готують страви з пшениці (хліб, вареники, галушки, коржі, пироги), кукурудзи (мамалига, пластівці, хліб), вівса (“вівсянка”, печиво, пластівці), жита (хліб, медівники, пряники), пшона (каші, кулеші, запіканки), ячменю (перлова каша), гречаної крупи (каша, гречаники, запіканки, супи). У національних стравах усіх народів світу ці продукти харчування посідають чільне місце. Щодня слід вживати 1–2 скибки хліба, 4 печива, 250 г будь-якої каші.

Овочі, як і зерно — найдавніші з продуктів харчування людини. Вони багаті такими поживними речовинами, як вуглеводи, вітаміни, неорганічні речовини, харчові волокна. Їх вживають свіжими і після кулінарної обробки. Це такі продукти харчування, в яких людина має потребу впродовж цілого року.

Овочі є стимуляторами виділення шлункового соку і сприяють повнішому переварюванню й засвоєнню в організмі білків і жирів. Особливо збуджують процес травлення огірковий, морквяний, капустяний, кавуновий соки (крім картопляного і бруквяного), супи і відвари. Овочеві страви сприяють травному процесу, збільшуючи виділення соку підшлункової залози й жовчі. Так, утворення жовчі значно прискорюється при вживанні моркви, редьки, ріпи, капусти. Щодня бажано з’їдати 500 г сирих чи варених овочів.

Фрукти та ягоди — смачні й поживні продукти харчування всіх народів світу. В них міститься найбільше вітамінів, неорганічних речовин і вуглеводів. Фрукти та ягоди можна їсти сирими, вареними, печеними або примороженими, цілими або подрібненими, зі шкіркою чи очищеними. З них роблять сік, їх в’ялять, сушать, консервують. Збуджують виділення травних соків груші, виноград, вишні, персики, порічки, апельсини, лимони, журавлина. А от черешня, аґрус, абрикоси і малина цей процес пригнічують. Щодня для здоров’я потрібно з’їдати 2–3 яблука, апельсин або банан середнього розміру чи випивати 2 склянки фруктового соку.

Харчові волокна. Дуже важливі для здоров’я продукти, багаті на харчові волокна. Волокна — це складові рослин і рослинних продуктів, які не перетравлюються у кишечнику. Як правило, це — оболонки клітин молодих рослин. Дієта, багата на харчові волокна, сприяє нормальному функціонуванню травного тракту, вона може знизити ступінь ризику захворювання деякими недугами. Клітковина відігріє важливу роль у профілактиці атеросклерозу: вона сприяє виведенню холестерину з організму. Ця складова овочів нормалізує життєдіяльність мікроорганізмів кишечнику. А ще вона надає овочам і фруктам потрібного ступеня жорсткості, завдяки чому вони при жуванні сприяють очищенню зубів від залишків їжі.

До продуктів, багатих на харчові волокна, належать яблука, буряки, ягоди, спаржева капуста, морква, цвітна капуста, кукурудза, журавлина, виноград, салат, цибуля, перець, чорнослив, родзинки, ревінь, шпинат, абрикос, квасоля.

Пектини — специфічні сполуки, які мають властивість зв’язувати багато металів, утворюючи нерозчинні сполуки, які практично не переварюються і виводяться з організму. Така здатність пектинів зумовлює їхні захисні властивості щодо радіоактивних елементів: стронцію, кобальту, свинцю та інших важких металів, які потрапляють в організм людини. Пектини мають і антибактеріальні властивості, а також сприяють виведенню холестерину з організму.

Багаті на пектинові сполуки редиска, редька, столові буряки, айва, горобина звичайна та чорноплідна, яблука, малина, терен, шовковиця. Ось чому ці овочі, фрукти та ягоди дуже корисно вживати щодня, особливо тим, хто проживає на території, забрудненій радіонуклідами.

Молоко та молочні продукти постачають в організм людини білки, деякі вуглеводи, жири та мінеральні речовини. Окремі з них мають досить високий вміст жиру. У багатьох молочних продуктах є значна кількість вітамінів А та D. Молоко вживають з давніх-давен практично у всіх регіонах Землі. Люди навчилися тривалий час зберігати молочні продукти та переробляти їх. З молока виготовляють корисні йогурти, делікатесні сири, специфічні бринзу і сулугуні, ніжні м’які сири, різноманітне морозиво. Використовують молоко практично всіх видів домашньої худоби. Так, у Туркменії з молока верблюдиць готують чал, який прекрасно втамовує спрагу, у Татарстані, Калмикії – кумис з його цілющими властивостями, у Росії полюбляють варенець, а в Україні повсюдно п’ють кисляк або спеціально виготовлений кефір.

Для дітей молоко — незамінна їжа. Так само, всі, кому молоко не протипоказане, мають вживати продукти харчування цієї групи. Щоденно корисно споживати півлітра молока чи кефіру, або 100–150 г сиру, або 300 г йогурту.

М’ясо та альтернативні щодо них продукти. До цієї групи належать продукти як рослинного, так і тваринного походження, що забезпечують організм людини білками. Білки потрапляють в організм також із круп, сухих бобів, молочних продуктів. Така їжа смачна, поживна і корисна. Білки тваринного походження, як правило, надходять разом із жиром і холестерином. Рослинні білки вводяться разом з вуглеводами, які використовуються для енергетичних потреб організму. Тому вживання білкової рослинної їжі дуже корисне для здоров’я людини. До альтернативних продуктів, що містять білок, належать бобові, арахіс, горіхи, риба, яйця. Кожен з нас має можливість вибирати собі білкову їжу за смаком та потребами, пов’язаними з видом діяльності або станом здоров’я чи переконаннями. Щодня необхідно вживати 80–100 г м’яса, 1–2 яйця.



Правильний вибір продуктів харчування на полуденки

Підліткам потрібно багато енергії, щоб упродовж дня почувати себе бадьорими і працездатними. Тому, крім основних трьох прийомів їжі (сніданку, обіду, вечері), їм необхідні поживні полуденки.

Вплив харчових продуктів, які доцільно споживати під час полуденків, полягає у властивостях їх складових. За доцільного підходу на перекуску слід вибирати свіжі фрукти, сирі овочі, фруктові соки, молоко, йогурт, сир, хліб із цільних зернових, каші або сухе печиво. Оскільки горіхи є концентрованим і смачним джерелом енергії, їх теж можна використовувати з цією метою.

На полуденки можна вибрати й інші продукти, смачні й такі, які можна швидко з’їсти. Але не варто захоплюватися картопляними пластівцями або чіпсами, печивом, тістечками, пончиками та напоями, в яких є багато цукру та харчових фарбників — “Кока-колою”, “Пепсі-колою”, “Фантою” “Спрайтом” тощо.

Сучасне харчування, зумовлене певними вимогами часу (інтенсивність життєдіяльності, її різноманітність, швидкі зміни), має спрямування, що не сприяє збереженню і зміцненню здоров’я. Люди споживають занадто багато жиру, очищеного (рафінованого) цукру і в багато разів більше солі, ніж потрібно. Ці складові їжі у надлишку створюють серйозну загрозу для здоров’я. Хоча цукор є вуглеводом, який постачає калорії, в ньому зовсім немає вітамінів, неорганічних та інших поживних речовин. Надмірне його вживання може спричинити захворювання зубів і зайву вагу. Надмір жирів теж призводе до зайвої ваги і, внаслідок цього, — до різних захворювань. Велика кількість солі може підвищити кров’яний тиск і теж бути причиною хворобливих станів.

Розділ ІІІ. Основи безпеки харчування

Їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитися з основами безпечного харчування й, перш за все, навчитись оцінювати якість їжі.

Якість їжі можна визначити візуально, тобто слід уважно її роздивитися. Зовнішній вигляд їжі свідчить про те, як довго вона зберігалася або як її було приготовлено. Можна визначити якість їжі і за її запахом. Більшість зіпсованих продуктів мають неприємний запах. Якщо людина вже почала вживати їжу, то про її якість повідомляють смакові рецептори. Треба уважно читати те, що написано на упаковці продуктів, особливу увагу звертаючи на дату їхнього виготовлення й термін зберігання. У жодному разі не можна вживати продукти, термін придатності яких уже минув

Їжа має бути свіжою, якісною й правильно приготованою. Посуд, в якому готували й на якому подають їжу, має бути чистим. Приготовлену їжу не можна надовго залишати, адже в ній починають відбуватися процеси бродіння та гниття. Найкраще вживати їжу відразу ж після її приготування. Перед уживанням їжі слід вимити руки. Усе це — важливі правила безпеки харчування.

Заходячи до місць громадського харчування, потрібно завжди звертати увагу на те, наскільки там чисто й чи все відповідає санітарним вимогам. Не можна купувати їжу на запиленій вулиці, де в продавця немає можливості помити руки.

Якість їжі пов’язана не лише з її свіжістю, але й з її складом. Так, у їжі можуть міститися речовини, які не є корисними для вашого організму. Приміром, різноманітні консерванти, барвники, смакові добавки — це зовсім не те, що потрібне вам для росту та розвитку. Їжа може бути дуже жирною, дуже гострою або дуже солоною. Це також слід враховувати.

Безпечне харчування потребує й правильного зберігання продуктів.

Готову їжу можна тримати на плитці не більше ніж 1,5 години. Якщо ви виймаєте страви з холодильника, то рідкі страви, слід довести до кипіння, а густі розігрівати впродовж 3—5 хвилин у гарячій духовці.

У холодильнику продукти можна зберігати лише певний час. Наприклад: вершкове масло — 6—14 днів у закритому посуді чи фользі, кип'ячене пастеризоване молоко — 12—36 годин (закрите, заздалегідь охолоджене), кефір — 36 годин, сметану — 72 години, вершки — 12 годин, сир — 36 годин, твердий сир 5—12 днів (закритий), яйця — 14—21 дні, ковбасу копчену — 2—6 дні, сосиски, сардельки вищого сорту — дві доби, ковбасу варену — 1 день, свіжі овочі — 1 — 7 днів.

Отруєння може бути спричинене продуктами:



  • з простроченим терміном реалізації;

  • ураженими гниллю чи пліснявою;

  • з неприємним запахом і нетоварним виглядом;

  • з пошкодженою упаковкою;

  • купленими на стихійних ринках;

  • тими, що неправильно зберігалися чи оброблялися;

  • вирощеними на забруднених територіях;

  • тими, що містять алкоголь.

Як визначити, що продукт зіпсований.

Молоко.

Молоко — дуже гарне середовище для розмноження мікробів. Про його зіпсованість свідчать водянистість, зміна кольору, гіркий, кислий, солонуватий смак і кислий, або навіть гнильний запах. Якщо молоко викликає сумніви, поставте його на вогонь: несвіже молоко обов'язково скипиться.



Сир.

Про те, що сир зіпсувався, свідчать кислий, гнильний запах, запах плісняви, гіркуватий, гнильний або інший смак, тягуча консистенція, слиз на поверхні.



Масло.

У зіпсованого масла жовкне поверхня, з'являється прогірклий або пліснявілий запах і смак.



Консерви.

Якщо консервні банки здулися (бомбаж), їх слід негайно викинути. Про те, що консерви зіпсувалися, також свідчить пліснява на поверхні, мутний сироп або сік, негерметичність кришок, неприємний запах і смак. Отруєння консервами — одне з найтяжчих і може призвести до смерті.




Розділ ІV. Шкідливість куріння

Що таке тютюн? Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли і ефірні олії. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших рослин родини пасльонових, — вміст нікотину.

Нікотин — одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

Давно вже став звичним плакат — "Крапля нікотину вбиває коня!" Ми часто не задумуємося над змістом цих слів. Але ж таки справді вбиває! Велика гарна тварина падає від краплини страшної отрути. Дуже чутливі до нікотину птахи, ссавці а також риби і земноводні. Наприклад, якщо змочити кінчик скляної палички нікотином і доторкнутися нею до дзьоба горобця, то він загине. Також краплина нікотину призводить до загибелі всіх риб в акваріумі.

Смертельна доза нікотину для людини — 50-70 мг (1 мг на кілограм маси тіла). Відомо, що кількість нікотину, який надходить із тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 вмісту його в тютюні. Важливе значення має те, як часто роблять затяжки під час куріння. Людина дістає смертельну дозу нікотину викурюючи 20-25 сигарет на день.

Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв у рот першу в житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому заважають запаморочення й нудота, а часом і ще неприємніші відчуття, такі як інтенсивне слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання, пронос. У тяжких випадках людина непритомніє. Поступово організм пристосовується до нікотину і куріння не викликає таких неприємних відчуттів. Хоча отруєння організму триває, але довго воно ніяк не виявляється.

Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином. До складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ та ін.

Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім — у трахею та легені. Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв'язок, вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця), що особливо помітно в молодих жінок.

Внаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї тютюновим димом розвивається їх хронічне запалення (бронхіт і трахеїт).

Тому курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, захворювання у них мають тяжкий перебіг.

Учені встановили, що куріння — один з основних чинників, які призводять до того, що розвивається рак легень. Захворюваність на рак легень серед курців у 30 разів більша, ніж серед тих, хто не курить. Також відомо, що куріння збільшує ризик захворіти на злоякісні новоутворення інших органів: язика, гортані, стравоходу, шлунку, сечового міхура. Тютюновий дим згубно діє на серцево-судинну систему, дихальну систему та органи травлення.

Лише в США, де палить 29% дорослого населення, щорічно від хвороб, викликаних цією шкідливою звичкою, вмирає 390 тис. людей, а витрати на лікування захворювань, пов’язаних з палінням, разом із збитками від зумовлених ним простоїв становлять від 50 до 100 млрд. доларів щорічно. “Цигарки – єдиний дозволений для продажу продукт, використання якого спрямоване на те, щоб убити споживача”, каже міністр охорони здоров’я США Л.Саллівен. – Компанії продають смерть заради одержання прибутків”.

Особливої шкоди завдає куріння жіночому організму. Обстеження, проведене в Гарвардському університеті в США, свідчать, що серед жінок, які протягом 20 років випалювали 26 і більше сигарет за день, 80% померли від коронарних захворювань серця. В цій групі ризик смертельних приступів виявився в 5,4 рази більшим, ніж серед тих, хто не палить. навіть одна – чотири сигарети на день збільшують ризик коронарних захворювань у 12,4 рази. Абсолютно неприпустиме паління для вагітних жінок – це в 100% випадків призводить до ненормального розвитку дитини, появи аномалій, зокрема й генетичних, передчасного переривання вагітності тощо.

Величезної шкоди завдає пасивне паління, коли людина, що не палить, змушена вдихати повітря, отруєне тютюновим димом.

Паління серед дітей і молоді здебільшого зумовлене намаганням стати схожим на дорослих чи кіногероїв, що палять. А тим часом на Заході паління стає немодним. Згідно з законом, прийнятим у Нью-Йорку в 1988 р., різко обмежується куріння в громадських місцях. Фірми, що мають понад 15 співробітників, ресторани, розраховані на 50 і більше місць, зобов’язані мати окремі приміщення для тих, хто палить, і тих, хто не палить. Порушення цих правил загрожує фірмі колосальними штрафами. З огляду на такий закон і додаткові витрати, які фірми несуть у зв’язку з оплатою лікування захворювань курців, багато з них перестали брати на роботу людей, що палять.

Тютюновий дим – це вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату, проте люди свідомо вдихають таке повітря. Мова йде про паління. Підраховано, що людина, яка палить сигарету, вдихає повітря, забруднення якого в 384 000 разів перевищує ГДК. У абсолютно чистій атмосфері організм людини, що палить, зазнає такого токсичного впливу, ніби вона знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми. Вдихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.

У тютюновому димі, крім слабкого наркотика – нікотину, міститься близько 200 особливо отруйних речовин – чадний газ, бензпірен (сильний канцероген, тобто речовина, що спричиняє рак) і багато інших. Протягом останніх десятиліть тютюн став набагато отрутнішим, ніж скажімо в ХІХ ст., через те, що тютюнові листки характеризуються надзвичайною гігроскопічністю й активно поглинають з повітря шкідливі домішки, аерозолі, кількість яких дедалі збільшується.

Такої атмосфери, яку створює для себе той, хто палить, немає в жодному суперзабрудненому промисловому центрі. Щорічно на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вмирає 1,5 млн. людей.

Нікотин являється однією із самих сильних з відомих нам отрут, які впливають на нервову систему. При згорянні сигарети він руйнується тільки частково, приблизно на 25%. Вміст нікотину в диму сигарети від 0,4 до 3мг – лише 20% від спільної кількості нікотину в сигареті. В недокурку залишається біля 5%, а інші 50% потрапляють в повітря в приміщенні, де курять.

Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю.

Головною причиною виникнення і розвитку “тютюнового” кашлю стають краплі дьогтю, що осіли в легенях. Речовини, що містяться в тютюновому димі викликають запалення епітелію, що покривають дихальні шляхи, це призводить до підвищеного виділення секреції та слизу, що зв’язаний з виділенням мокроти при кашлі.

Масове розповсюдження куріння є однією з головних причин широкого розповсюдження серцево-судинних захворювань. Доведено, що у курців на відміну від некурящих людей в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія та інші захворювання серця При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, в курців набагато вища. Життя курців на 4,6-8,3 роки менше, ніж у некурящих, при чому скорочення тривалості життя залежить від того, в якому віці людина почала палити.

Доведено, що більше 50% всіх захворювань, що являються причиною смерті курців, припадає на долю серцево-судинних захворювань.

Більше 80 % хворих, що страждають хронічним захворюванням шлунку та дванадцятипалої кишки, є курцями. Це захворювання найчастіше зустрічається у запеклих курців. Доведено, що куріння негативно впливає і на процес лікування виразки.

Велика організована боротьба з курінням в багатьох країнах призвела до зменшення курців. Але незалежно від цього велика кількість курців серед молоді та серед жінок продовжує збільшуватись. Разом з цим підвищується ризик виникнення хвороби не тільки у самих курців, але й в майбутнього покоління. Куріння наносить велику шкоду всім, але особливо молодому поколінню, організм яких знаходиться в процесі статевого дозрівання, тому куріння може негативно вплинути на їх потомство. Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства.

Куріння та його вплив на організм людини стають сьогодні соціальною і медичною проблемами. Доведено, що куріння тютюну є великою небезпекою для здоров'я і призводить до виникнення різних захворювань, які призводять до передчасної смерті людей. Виявляється, що смертність від раку легень серед курців у 20 разів вища, ніж серед тих, що не курять. Також курці в 13 разів частіше хворіють на стенокардію (захворювання серця) і в 10 разів частіше — на виразкову хворобу шлунка. Як правило, курець живе на 6-8 років менше, ніж його ровесник, який не курить.

Куріння — соціальне лихо. Через нерозуміння, сліпе наслідування моди, дорослих, ровесників підліток починає курити — спочатку робить одну затяжку, викурює одну сигарету, а потім тягнеться до лиховісної пачки знову і знову. І так куріння стає звичкою. А почати палити набагато легше, ніж покинути. Отож, краще не починати.
Розділ V. Алкоголь і алкоголізм

Якщо в людини знижений самоконтроль та недостатній рівень культури, вживання алкогольних напоїв може стати системним, а доза спожитого алкоголю надмірною. Це зумовлює уявні комплекси негативних наслідків. Найтиповіші серед них – формування алкогольної залежності, а далі паталогічних змін в усіх органах тіла людини. Це сприяє розвиткові тяжкого і небезпечного захворювання – хронічного алкоголізму. Ця хвороба руйнує особистість, опускає людину на “дно” і призводить до загибелі. Близько 5% підлітків, які почали вживати алкоголь у цьому віці, закінчують життя у психічних лікарнях, наркологічному диспансері, або “на вулиці”. Вирватись з цього виру дуже важко. Значно легше в нього не потрапити. І це залежить від самої людини, від її переконань, світогляду.

У травній системі алкоголь швидко всмоктується в кров і розноситься до клітин головного мозку. Це проявляється збудженням, радісним настроєм (ейфорією, балакучістю, тощо).

Людина втрачає почуття самоконтролю, сорому, стає брутальною і може здійснити такі вчинки, які, перебуваючи у тверезому стані, ніколи не зробила б.

Давно помічено, що люди, які мають згубну звичку до спиртного, частіше за інших хворіють на різні застудні хвороби органів дихання, тому, що алкоголь ослаблює опірність організму.

Дуже поширена думка про корисність алкоголю як засобу, який підвищує апетит. Дійсно після вживання спиртних напоїв збільшується виділення шлункового соку, і в більшості випадків покращується апетит.

Проте, це може спостерігатися тільки спочатку, поки організм не перевантажений алкогольною отрутою. Системне вживання алкоголю призводить до того, що шлунковий сік, стимульований алкоголем, він подразнює слизову оболонку шлунка і призводить до гастриту. Водночас з розвитком гастриту, порушується функція підшлункової залози, що призводить до панкреатиту.

Також зловживання алкоголем призводить до виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, до цирозу печінки та інших захворювань.

Дослідження, які були проведені групою вчених під керівництвом А.В.Царенка, виявили тривожну тенденцію. Шляхом анкетування більше як 2000 школярів м. Тернополя було встановлено, що якщо серед підлітків у віці 14-15 років періодично вживають алкогольні напої близько 30% опитаних, то в 16-17 р. їхня кількість збільшується в 2,7 рази і становить близько 80%.

Результати аналізу основних причин, що зумовлюють вживання алкоголю неповнолітніми, свідчать, що для більшості підлітків це є прагнення до незалежності та самоутвердження, наслідування прикладу старших ( у тому числі батьків). Напружена психологічна атмосфера і часті конфлікти у сім’ї. Характерно, що більшість старшокласників пізнало смак алкоголю в сім’ї, а далі місцем вживання спиртного стала компанія.

Вживання і зловживання алкогольними напоями особливо небезпечне в дитячому, підлітковому віці, коли ще не завершилося формування організму, у цей період у печінці відсутній спеціальний фермент – алкоголь - дрідногеназа, який розщеплює етиловий спирт на прості нетоксичні сполуки. Ось чому вживання дитиною навіть незначної кількості алкоголю може призвести до дуже небезпечних наслідків.

В організмі людини, яка вживає алкоголь змалку, набагато швидше формується алкогольна залежність. Вчені вивчивши біографії декількох сотень хворих, які перебували на лікування з приводу алкоголізму, виявили, що більшість із них почали вживати спиртні напої у віці – 12-18 років. На лікування вони потрапили тільки у 25-35 р., маючи тяжкі ураження центральної нервової системи та внутрішніх органів, порушення психічної діяльності, в стані вираженої соціальної деградації.

Вкрай небезпечні є гострі отруєння алкоголем. Вживання великої дози алкоголю спочатку спричиняє глибокий алкогольний сон, а потім може зумовити розвиток серцевої слабкості, навіть паралічу серцевого м’яза і дихання. Випадки раптової смерті серед алкоголіків дуже поширене явище.

Таким чином, основна небезпеки вживання і зловживання спиртними напоями, особливо у підлітковому та юнацькому віці, полягає у виникненні алкогольної залежності, яка поступово переходить у тяжке захворювання – алкоголізм – і проявляється у необоротному ураження ЦНС та всіх органів і систем. Алкоголіки стають байдужими до роботи, сім’ї, дітей, відсунувши в бік і інші різнобарв’я людського життя,

Отже, людина, яка не здатна сказати “ні” зловживанню алкогольними напоями, стає на шлях, що може призвести її до деградації фізичної, моральної, духовної, соціальної і врешті-решт, до загибелі.

Алкоголізм спричиняє розвиток тяжкого і небезпечного захворювання – хронічного алкоголізму. Це, як правило, супроводжується суттєвим спадом фахового і професійного рівня, спотворенням життєвих пріоритетів і орієнтирів, руйнуванням особистості і, врешті – решт, соціальною, духовною і психічною деградацією, яка опускає людину на “дно” суспільства і неминуче призводить до загибелі особи.

Вкрай небезпечним є гострі отруєння алкоголем. Основна небезпека вживання і зловживання спиртними напоями, особливо в підлітковому і юнацькому віці, полягає у виникненні алкогольної залежності, яка поступово переходить у тяжке захворювання – алкоголізм – і проявляється у необоротному ураженні центральної нервової системи та всіх органів і систем. Розвиваються і психічні зміни, які супроводжуються пригніченістю, злісною дратівливістю. Алкоголік стає байдужим до роботи, сім’ї і дітей, настає зниження вищих емоційних станів.
Розділ VI. Рейтинг кращих способів

профілактики грипу

Навряд чи зараз знайдеш людину, яка б не була стурбована питанням, як не заразитися «свинячим грипом». Останнім часом в ЗМІ звучало стільки рецептів, як не захворіти, що від них може голова піти обертом. Але який з них найефективніший, а на який краще не витрачати часу? Відповісти на це питання ми попросили 7 авторитетних лікарів. Для цього вони за 15-бальною шкалою оцінили основні засоби екстреної профілактики. До нашого списку не увійшли гартування, спорт і кріосауна — це дуже дієві профілактичні методи, але ефект наступає не раніше, ніж через місяць після першої процедури.



РЕЙТИНГ: КРАЩІ СПОСОБИ

ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ:

1 МІСЦЕ: часник і цибуля.

Часник і цибуля багаті фітонцидами — летючими ефірними маслами, що володіють властивістю швидко нейтралізувати віруси, що знаходяться в повітрі. Крім того, вони містять вітаміни і мікроелементи, зміцнюючи імунітет.

Як застосовувати? Головний і найефективніший спосіб профілактики — просто їсти часник і цибулю. Профілактична дія продовжується до тих пір, поки в диханні є специфічний запах, так що ефект наступає відразу після вживання. Найважливіше вживати їх перед виходом на вулицю, де нас і чекають віруси. Профілактичний ефект посилиться, якщо ви часник або цибулю змішаєте з салом: воно є стимулятором імунітету. Як правило, знезаражувальний ефект від зубчика часнику або третини цибулини триває біля 2-х годин. Якщо в колективі є підозра на хвору людину, то захист потрібно оновлювати приблизно кожні 2—3 години.

Врахуйте, що їсти ці гострі «імуностимулятори» потрібно не на порожній шлунок, щоб не було його подразнення.



2 МІСЦЕ: стимулятори інтерферону.

Як застосовувати? «Здоровим людям стимулятори інтерферону не потрібні, вони їм можуть тільки нашкодити: може відбутися збій в імунній системі, — говорить головний імунолог Вінниці Ольга Бондарчук. — Але вони показані, якщо у людини є імунодефіцит. Про нього може говорити яке-небудь хронічне захворювання, наприклад, герпес, що часто загострюється, хронічне запалення нирок, бронхів і ін. Крім того, дуже важливо враховувати протипоказання до їх застосування — це аутоіммунні захворювання (ревматоїдний артрит, червоний вовчак, аутоіммунний тиреоїдит), а також період вагітності, годування грудьми і вік до 7 років».

Отже, якщо ви відноситеся до людей з імунодефіцитом, то стимулятори інтерферону вам потрібні.

Чим замінити? Якщо вам не вдасться дістати препарати-індуктори інтерферону, підтримати імунітет допоможуть настоянка ехінацеї і прополіс.

Ехінацея. Це рослина, яка володіє адаптогенними властивостями, тобто допомагає пристосуватися до будь-яких змін. Вона зарекомендувала себе як краща для підвищення імунітету серед інших адаптогенів (женьшень, лимонник, елеутерокок). Приймають всередину по 20—30 крапель 3 рази на день (але не на ніч), за 30 хв. до їжі. Після прийому короткий час тримати в роті, не ковтаючи. Препарат не рекомендується призначати жінкам в період вагітності і лактації, а також при аутоіммунних захворюваннях. Дітям препарат призначається від 4-х років, дозу індивідуально повинен підібрати лікар.

Прополіс. Це перероблений бджолами пилок. Містить близько 250 біологічно активних речовин (феноли, флавоноїди і ін.), за рахунок яких підвищує імунітет і має пряму антимікробну і противірусну дію. Ефект від застосування наступає того ж дня. Прополіс розсмоктують: 1—2 горошини (пігулки) в день.



3 МІСЦЕ: маска.

Як використовувати? Носити маску доречно там, де багато людей — потенційних джерел зараження: у транспорті, кінотеатрі, на футбольному матчі і т.д. Врахуйте, що її потрібно регулярно міняти: якщо вірусів в повітрі багато, то вона може їх стримувати максимум 3—4 години. Якщо чхаєте в свою маску, то міняти її потрібно ще частіше — інакше зараза, від якої ваш організм хоче позбавитися, знову може потрапити до вас. Ну а якщо сидите удома один, то маска вам ні до чого.



4 МІСЦЕ: оксолінова мазь.

Як застосовувати? Оксолінова мазь наноситься в кожну ніздрю круговими рухами. Важливий момент: кожного разу після приходу з вулиці потрібно промити ніс (краще мильною водою) — так ви видалите віруси, які туди могли потрапити. Потім нанесіть мазь знову.

Чим можна замінити? Альтернатива оксоліновій мазі — ефірні масла. Вони здатні відлякувати віруси, не даючи їм наблизитися до носа. Метод застосування той же. Це менш ефективно, але краще так, чим взагалі без захисту.

5 МІСЦЕ: вітамін С.

Як приймати? Кращі джерела вітаміну С — це цитрусові (добова доза вітаміну міститься — на вибір — в 2 середніх апельсинах, 4—5 мандаринах, 3-х лимонах), ківі (добову дозу «аскорбінки» містить 1 фрукт), капуста (сира і квашена). Найбагатший вітаміном С напій — це відвар шипшини.



КОРИСНІ ЗВИЧКИ

1. Мийте руки. Якщо хвора людина чхнула, вірусний аерозоль осів на якомусь предметі, ви узялися за нього руками, потерли ніс — вірус вже у вашому організмі. Тому мити руки потрібно часто, мінімум 50 сек. і з милом. І не тільки після вулиці, але і після рукостискань, які, до речі, варто обмежити. Носіть з собою дезинфікуючі вологі серветки — не зашкодять. Ними ж краще закривати кран після миття.

2. Промивайте ніс. Промивайте ніс підсоленою водою декілька разів на 2—3 години — так ви вимиєте віруси з носа.

3. Провітрюйте приміщення. Робити це потрібно кожну годину по 5 хвилин, інакше концентрація вірусів в приміщенні буде рости.

4. Робіть вологе прибирання. Віруси, як пил, осідають на предметах. Витирайте їх вологою ганчіркою по кілька разів в день.

5. Пийте не менш як 2—3 л води в день. Так ви забезпечите себе від пересихання слизової верхніх дихальних шляхів — через пересохлу слизову носа вірусам легше потрапити в організм.

6. Беріть обід з дому. У закладах громадського харчування ви частіше, ніж де б то не було, контактуєте з предметами, яких торкалися інші люди (посуд, піднос, гроші і т.д.). Якщо без нього — ніяк, беріть з собою одноразовий посуд.

7. Їжте гостру їжу. Вона розширює судини і покращує кровообіг у всьому організмі і у верхніх дихальних шляхах зокрема. Це грає свою роль в профілактиці грипу тому, що інфекція легше приживається, коли судини звужені (спазмовані).

8. Ополіскуйте кип`ятком чашку. Це знищить мікроби, які могли на неї потрапити.

Це важливо знати!

Інкубаційний період різних інфекційних захворювань

Черевний тиф - 7-21 день

Коклюш - 5-21 день

Грип - 1-5 днів

Інфекційний гепатит - 30-60 днів

Кір - 10-21 день

Вітряна віспа - 10-21 день

Чорна віспа - 8-14 днів

Червінка - 9-21 день

Правець - 3-36 днів

Скарлатина - 1-10 днів

Висипний тиф - 6-21 день

Дизентерія - 1-7 днів

Інфекційний паротит - 7-30 днів

Дифтерія - 2-11 днів

Туберкульоз - 1-9 днів


Інформацію та поради для Вас готували члени педагогічного колективу

Івано-Благодатненського НВК (За матеріалами інтернетвидань)

Поділіться з Вашими друзьями:

Схожі:

Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconПосібник для батьків та учнів Зміст
Вдихаємо через одну носову порожнину, видихаємо через другу, в одному напрямі та у зворотному почергово тричі
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconЗміст вступ 3 Розділ І. Еволюція жанру сюїти в історії фортепіанної музики
Розділ ІІ. Фортепіанна сюїта “Гробниці Куперена” М. Равеля на перетині стильових парадигм музики ХІХ – початку ххст. 16 26
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconНавчальний посібник 2015 р. Зміст розділ наука та історія її розвитку
Тема Процес пізнання та його генезис як основа наукової діяльності
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconЗміст Вступ Розділ І. Причини й передумови актуалізації образу Григорія Сковороди в українській літературі кінця ХХ століття Розділ ІІ. Образ видатного філософа й письменника в українській прозі 70-80-х років Розділ ІІІ
Розділ І. Причини й передумови актуалізації образу Григорія Сковороди в українській літературі кінця ХХ століття
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconПрактична граматика
М. М. Гавриш (розділи 1, 5), О. П. Дмитренко (розділ 10), Л. М. Курченко (розділ 4), Т. А. Микал (розділи 3, 7), Н. Г. Приходько...
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconІнформація про його сім’ю; адреса учня. ІІ розділ «Мій девіз» ІІІ розділ «Портфоліо документів»
Цей розділ містить у собі перелік олімпіад, конкурсів, заходів, науково-дослідницьких, проектних та інших робіт з природничих дисциплін...
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconДипломна робота зміст розділ Виникнення Товариства "Просвіта" як української просвітницької організації Розділ Діяльність Товариства "
Розділ Виникнення Товариства "Просвіта" як української просвітницької організації
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconРозділ Основні віхи життєвого шляху Джека Лондона Розділ «Джек Лондон, деньги, любовь, страсть»

Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconДипломна робота Українська нація в романі П. Куліша «Чорна рада» Зміст Вступ Розділ Проблематика роману П. Куліша «Чорна рада»
Розділ Яскраві виразники українського національного характеру в романі П. Куліша «Чорна рада»
Посібник для батьків та учнів Зміст Старанним учням. Розділ І. Раціональне харчування Розділ ІІ. iconОксана Кузьменко Активізація пізнавальної діяльності учнів на уроках української мови та літератури Зміст
Розділ Теоретичне обґрунтування проблеми активізації пізнавальної діяльності учнів на уроках


База даних захищена авторським правом ©biog.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка