“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін



Дата конвертації08.04.2017
Розмір445 b.





“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета -- Олександра Довженка”, - зазначав Чарлі Чаплін.

  • “Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета -- Олександра Довженка”, - зазначав Чарлі Чаплін.

  • “Він лишився, як дерево, що вічно цвіте, вічно плодоносить, як великий мислитель, який може стояти поряд із Сократом і Гомером”,- стверджував Андрій Малишко.

  • “Великі художники йдуть до людства як повпреди своїх народів, як речники їхніх дум і устремлінь. Через особу художника народ виповідає світові себе, як найзаповітніше. Саме з такою місією входить у царину світової культури О.Довженко, саме так сприймається на всіх континентах його високолюдяна, гуманістична творчість”, - переконаним був Олесь Гончар.





ЖИТОМИРСЬКЕ вище початкове училище—викладає фізику, природознавство, географію, гімнастику. Організовує гурток малювання; думає про подальшу освіту. Одружується з учителькою Варварою Семенівною Криловою.

  • ЖИТОМИРСЬКЕ вище початкове училище—викладає фізику, природознавство, географію, гімнастику. Організовує гурток малювання; думає про подальшу освіту. Одружується з учителькою Варварою Семенівною Криловою.







ОДЕСА працює режисером на Одеській кінофабриці. Ставить комедії за власними сценаріями – “ Ягідка кохання”, “ Вася реформатор “, “ Сумка дипкур’єра “. Одружується вдруге з актрисою Юлією Іполитівною Солнцевою.

  • ОДЕСА працює режисером на Одеській кінофабриці. Ставить комедії за власними сценаріями – “ Ягідка кохання”, “ Вася реформатор “, “ Сумка дипкур’єра “. Одружується вдруге з актрисою Юлією Іполитівною Солнцевою.



МОСКВА працює на

  • МОСКВА працює на

  • “ Мосфільмі” . Організовує Будинок кіно. Читає лекції у Всесоюзному державному інституті кінематографії. Столиця стала золотою кліткою, яка не випускала митця на Батьківщину, не пробачивши йому “України в огні”. Тут помер і похований.

















Твори

  • Твори

  • Воля до життя

  • Зачарована Десна (кіноповість)

  • Земля (сценарій втрачено, спогади про сценарій і фільм)

  • Мати

  • Ніч перед боєм

  • Повість полум’яних літ

  • Нащадки запорожців (драматична поема)

  • Україна в огні (кіноповість)

  • Поема про море (кіноповість)

  • Антарктида (кіноповість)

  • Життя в цвіту (п’єса)

  • Щоденник 1941–56



Фільмографія

  • Фільмографія

  • 1926 Вася-реформатор (співрежисер, сценарист, фільм втрачено)

  • 1926 Ягідка кохання (режисер, сценарист)

  • 1927 Сумка дипкур’єра (режисер, переробка сценарію, актор)

  • 1927 Звенигора (режисер, переробка сценарію)

  • 1929 Арсенал (режисер, сценарист)

  • 1930 Земля (режисер, сценарист)

  • 1932 Іван (режисер, сценарист)

  • 1935 Аероград (режисер, сценарист)

  • 1939 Щорс (режисер, сценарист)

  • 1939 Буковина, земля українська (режисер)

  • 1940 Визволення (режисер)

  • 1943 Битва за нашу Радянську Україну (режисер, у співавторстві з Ю. Солнцевою та Я. Авдєєнко)

  • 1945 Перемога на Правобережній Україні (режисер, у співавторстві з Ю. Солнцевою)

  • 1945 Рідна країна (художній керівник)

  • 1948 Мічурін (режисер, сценарист)

  • 1951 Прощавай, Америко! (режисер, незакінчений, змонтовано лише 6 частин)

  • 1959 Поема про море (режисер)



Нереалізовані сценарії

  • Нереалізовані сценарії

  • 1926—1929 Цар, Батьківщина, Загублений Чаплін, Згода (Повстання мертвих)

  • 1934 Загублений і віднайдений рай

  • 1941 Тарас Бульба

  • 1943 Україна в огні

  • 1951 Відкриття Антарктиди

  • 1954 У глибинах космосу









«Зачарована Десна» за жанром кіноповість

  • «Зачарована Десна» за жанром кіноповість

  • автобіографічного характеру.

  • Композиційні особливості:

  • Розповідь має двоплановий характер. Перший план—це своєрідне поетичне відтворення світу в дитячій свідомості. Другий—філософські роздуми зрілої людини-митця про смисл людського буття, про роль дитинства у формуванні особистості.

  • Значна кількість фрагментів із життя селян.

  • Звертання до традицій і фольклору.

  • Наявність ліричних і публіцистичних відступів.

  • Одночасна присутність у творі двох образів головного героя—”Я”—малий Сашко, “Я”—зрілий митець.



















Це спомин про найщасливішу пору людини – дитинство, в якій прощаються, а тому і здаються мізерними навіть “гріхи”.

  • Це спомин про найщасливішу пору людини – дитинство, в якій прощаються, а тому і здаються мізерними навіть “гріхи”.

  • Це спомин про найдорожчих людей, які були оберегами спокою, затишку, безтурботності. Всі вони зачаровували Сашка по-своєму: хто словом, хто вчинком.

  • Це односельці Довженка, які залишили слід у його пам’яті. І події, і люди залишились у минулому, його вже не повернути. Місточком у дитинство стають спогади дорослої людини. Тому, на мою думку, образи батьківської хати і ріки дитинства постають як образ втраченого раю, а це викликає і сум, і спонукає до певних висновків.





  • Добротою, людяністю, співчуттям, турботою про батьків,

  • повагою до праці і людей праці,

  • щирістю, милосердям,

  • гідністю, вшануванням звичаїв і традицій, почуттям гумору.



1. Текст повісті “ Зачарована Десна”

  • 1. Текст повісті “ Зачарована Десна”

  • 2. Електронний варіант “Золота скарбниця української літератури”.

  • 3. www. espot. Ru

  • 4. www.chl.kiev.ua




Поділіться з Вашими друзьями:

Схожі:

“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconУрок української літератури в 11 класі тема життєвий І творчий шлях олександра довженка мета: ознайомити учнів із життєвим І творчим шляхом Олександра Довженка
Ладнання: портрет О. Довженка, карта «Історико-етнографічні регіони України», чистий аркуш (ватман із заголовком) «Велич І безсмертя...
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconМетодичні рекомендації для проведення у загальноосвітніх навчальних закладах Ніжинського району заходів, присвячених 120-річчю
«О. П. Довженко – письменник, режисер, кіномитець і художник», «Особливості вивчення окремих творів Олександра Довженка на уроках...
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconСвіт пізнає Шевченка
Кобзаря" та його "Заповіт", ми відновлюємо вірність ідеалам геніального поета, видатного державницького мислителя, найгуманнішого...
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconОлександр Довженко письменник, відомий у світі кінорежисер
Осінньої пори ми будемо говорити про незвичайну, дещо загадкову постать Олександра Петровича Довженка. Літературознавець М. Наєнко...
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconОлександр Довженко письменник, відомий у світі кінорежисер
Осінньої пори ми будемо говорити про незвичайну, дещо загадкову постать Олександра Петровича Довженка. Літературознавець М. Наєнко...
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconУрок компаративного аналізу оповідань Джека Лондона "Любов до життя" та Олександра Довженка "
Урок компаративного аналізу оповідань Джека Лондона "Любов до життя" та Олександра Довженка "Воля до життя"
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconЦентр з обслуговування закладів освіти Слов'янського району
«Учитель покликаний використовувати всі можливості, щоб саме в роки дитинства донести до свідомості й серця найтонші відтінки барв,...
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconЖиттєвий І творчий шлях Бориса Пастернака. Тема поета І поезії в творчості митця
Б. Пастернака, допомогти їм визначити джерела таланту митця, розкрити особливості
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconТема. «Я народився І жив для добра І любові» О. Довженко
Огляд життя І творчості Олександра Довженка
“Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка”, зазначав Чарлі Чаплін iconСлухайте, слухайте слово, слово живе Кобзаря! Лине воно над світом за океани й моря
Постать великого поета, Творця з Божої ласки, одного із світових геніїв, борця за свободу, який все своє життя поклав на оборону...


База даних захищена авторським правом ©biog.in.ua 2017
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка