Більшість людей зосереджують свою увагу на здоров’ї серця та мозку, адже вважають їх основними “двигунами” організму.
Проте, не менш важливим є дбати про здоров’я кишківника, який відіграє вирішальну роль у загальному самопочутті. Від якісної роботи кишкового тракту залежать травлення, імунні реакції та навіть настрій. Нехтування цим може призвести до постійної втоми, дискомфорту та зниженого імунітету.
Дієтолог Маккензі Берджесс для EatingWell виділив шість продуктів, що позитивно впливають на здоров’я шлунково-кишкового тракту.
Консервовані боби. Вони є відмінними джерелами клітковини та рослинного білка. Розчинна клітковина у бобах функціонує як пребіотик, живлячи корисні бактерії в кишківнику та сприяючи формуванню здорового мікробіома.
Фітотерапевт Дженна Вольпе з Whole-istic Living наголошує, що нерозчинна клітковина поглинає воду і збільшує об’єм випорожнень, що робить кишківник об’ємнішим і легшим для нормально працюючих людей.
Регулярне споживання бобів (близько 1 чашки на день) може покращити різноманітність мікрофлори кишечника, що часто асоціюється з поліпшенням функцій травної системи.
Консервовані артишоки. Згідно з дослідженнями, артишоки можуть позитивно впливати на мікробіом кишківника, адже вони багаті на пребіотичне волокно інулін, яке ефективно стимулює зростання біфідобактерій — одного з корисних видів кишкових бактерій, як зазначає фахівець з харчування Крісті Лей з Danone North America.
Цибуля. Завдяки високому вмісту пребіотичних волокон, зокрема фруктоолігосахаридів (ФОС), цибуля стимулює ріст біфідобактерій та лактобактерій.
“Ці бактерії підтримують та підтримують баланс мікробіома кишківника, критично важливого для травлення, імунної функції та загального здоров’я”, – додає дієтолог-нутриціолог Сем Шлейгер.
Часник. Як і цибуля, часник теж багатий на пребіотичні волокна, зокрема на інулін та ФОС. Окрім того, він має антимікробні властивості, які здатні стримувати шкідливі бактерії.
Овес. Завдяки високому вмісту бета-глюкану — розчинного волокна, яке утворює гелеподібну субстанцію в кишківнику, овес допомагає сповільнити травлення, забезпечуючи живлення для корисних бактерій та покращуючи засвоєння поживних речовин.
Горіхи. Це джерело білка, а також клітковини і поживних речовин, корисних для кишківника. Наприклад, мигдаль добре сприймається людьми на дієті з низьким вмістом клітковини та [допомагає] покращити об’єм випорожнень. Вживання арахісу і фісташок також позитивно вплине на здоров’я кишківника, збільшуючи кількість корисних бактерій.
Люди, які страждають на непереносимість лактози, можуть мати проблеми з травленням, вживаючи продукти з її високим вмістом, від здуття живота до спазмів та серйозного болю в животі.
Проте, якщо говорити про сири, то не всі вони заборонені для тих, хто на дієті. Є кілька видів сирів, які можна вживати в помірних кількостях людям з чутливістю до лактози.
