Що варто включити в раціон при високому холестерині, а від яких продуктів слід відмовитися: пояснення лікаря

Що варто включити в раціон при високому холестерині, а від яких продуктів слід відмовитися: пояснення лікаря. Фото: pexels

Високий холестерин не завжди означає, що потрібно виключати всі продукти з його вмістом.

Консультант-кардіолог Алі Хаванді пояснює, що дієта має обмежений вплив, особливо при генетичній схильності – тоді часто необхідні ліки, пише The Telegraph.

Але якщо причина – надмірна вага чи метаболічні порушення, харчування може суттєво допомогти.

За словами лікаря, важливо дотримуватися збалансованої дієти, а не просто уникати продуктів із холестерином. Деякі з них, навпаки, можуть бути корисними:

1. Сир

Витримані сири (наприклад, чеддер) містять пробіотики, кальцій і вітаміни. Попри вміст холестерину, вони можуть покращувати ліпідний профіль, особливо в поєднанні з низьковуглеводною дієтою.

2. Яйця

Дані досліджень свідчать, що одне яйце на день не підвищує ризик серцевих захворювань. Омега-3 та селен у їх складі компенсують вплив холестерину.

3. Червоне м’ясо

Хоча воно містить насичені жири, не все так однозначно. Якщо замінити оброблені вуглеводи на якісне м’ясо, це може покращити метаболічні показники й апетит, подібно до дії препаратів GLP-1.

Дієтологи радять переглянути свій раціон і відмовитися від п’яти найпоширеніших продуктів, які можуть заважати вам почуватися на всі сто. Їх не можна їсти кожний день.

Дієтологи не рекомендують їсти червоне м’ясо щодня. Все тому, що на його перетравлення організм витрачає щонайменше 6-8 год. Найкраще замінити його рибою хоча б кілька разів на тиждень. Також можна урізноманітнити меню індичкою, м’ясом кролика або курча.

Джерело