Ранкові звички для енергії: які вітаміни додати до сніданку?

Які саме нутрієнти допоможуть зарядитися енергією з самого ранку, розкажуть спеціалісти Perla Helsa, українського виробника дієтичних добавок.

Як вітаміни впливають на нашу енергію

Вітаміни — це не просто добавки до їжі, а важливі компоненти, від яких залежить наше здоров’я та самопочуття. Вони беруть участь у різноманітних процесах, що відбуваються в організмі. Зокрема — у виробленні енергії, яка потрібна клітинам для ділення, відновлення, росту. Без неї органи нездатні ефективно функціонувати, що призводить до різноманітних порушень, безсилля та втоми. 

Тож як впливають нутрієнти на нашу енергію?

Вітамін D

Недолік кальциферолу може призводити до відчуття постійної втоми та слабкості, адже від нього залежить рівень серотоніну, який ще називають гормоном радості та щастя. Також він впливає на стан м’язів, кісток, імунної системи, що важливо для фізичної енергії. 

Щоб ви відчували себе активним та здоровим, організм має щодня отримувати потрібну дозу кальциферолу. Він синтезується у шкірі під впливом сонячного проміння, а також поступає в організм разом із їжею. Тому варто подбати, щоб на сніданок у вас були:

  • жирна риба (лосось, тунець, макрель, оселедець);
  • жовтки;
  • печінка тріски
  • або гриби, що вирощуються під ультрафіолетовим промінням (шампіньйони, гливи).

Також можна приймати дієтичні препарати, що містять вітамін Д3 2000 IU. Одна капсула містить добову норму цього кальциферолу, що допомагає підтримувати потрібний рівень енергії впродовж дня.

Вітаміни групи B

Вітаміни групи B — важливі компоненти енергетичного обміну, адже допомагають організму перетворювати вуглеводи, жири та білки в енергію, яку використовують клітини для своєї життєдіяльності:

  • B1 (тіамін) — необхідний для ефективного метаболізму вуглеводів і жирів. Також він бере участь у передачі нервових імпульсів у мозок, синтезі серотоніну. Тіамін міститься у цілозернових продуктах, горіхах, сочевиці, свинині, пшеничних висівках.
  • B2 (рибофлавін) — сприяє виробленню енергії з їжі, стабілізує нервову систему. Його можна знайти в молочних продуктах, яйцях, печінці, шпинаті, горіхах, броколі, чорносливі.
  • B3 (ніацин) — бере участь у виробництві енергії з жирів, білків і вуглеводів. Міститься в пісному м’ясі (курці, індичці), арахісі, сої, цілозернових продуктах, рибі.
  • B6 (піридоксин) — потрібен для ефективного засвоєння жирів та білків, з яких організм виробляє енергію. Його джерелами є банани, курка, картопля, морква, сир, молоко, сочевиця та пшениця.
  • B12 (кобаламін) — бере участь у процесах формування еритроцитів, які доставляють кисень до тканин, що позитивно впливає на рівень енергії. Він присутній в яловичій та телячій печінці, м’ясі, рибі, молочних продуктах, яйцях.

Щоб отримати потрібний рівень енергії на весь день, подбайте, щоб у сніданку були продукти, що містять вітаміни групи B. Також ви можете придбати спеціальні добавки, у яких кожна капсула має оптимальне дозування та співвідношення цих нутрієнтів.

Вітамін C

Аскорбінова кислота захищає клітини від пошкоджень та підтримує імунітет. Також вона сприяє виробленню колагену, що важливо для нормального функціонування судин та тканин. Аскорбінова кислота допомагає організму ліпше засвоювати залізо, що покращує транспортування кисню до клітин та підвищує рівень енергії. 

Вітамін С можна знайти у багатьох продуктах, зокрема у:

  • цитрусових;
  • ягодах;
  • перцю;
  • картоплі;
  • броколі;
  • шпинаті;
  • помідорах.

Вітамін С — водорозчинний елемент і швидко виводиться з організму у складі сечі. Тому важливо подбати, щоб він був у раціоні щодня. 

Як додати вітаміни до сніданку легко та смачно

Смузі — чудовий спосіб отримати необхідні вітаміни вранці. Змішайте в блендері улюблені фрукти, ягоди, зелень з йогуртом або молоком. Так ви отримаєте смачний мікс з аскорбіновою кислотою та вітамінами групи B. Не зайвими будуть кілька ложок насіння чіа або лляного насіння, що містять омега-3-жирні кислоти, клітковину, вітамін Е (токоферол).

Шукайте щось поживніше? Вівсяна каша з авокадо, яйцем та помідорами — не тільки смачна, а й корисна комбінація для вашого сніданку. Авокадо містить вітаміни A, E, C, K, В, тоді як яйце — кальциферол, що сприяє енергетичному обміну.

Варто пам’ятати!

Щоб відчувати бадьорість впродовж усього дня, важливо не пропускати сніданок та не залишатися голодним. Інакше це призведе до зниження рівня глюкози в крові, яка є основним джерелом енергії в організмі. Результат — втома, дратівливість, погіршення концентрації. Також ви не отримаєте потрібних вітамінів та мікроелементів. Це сповільнить метаболізм і спровокує слабкість.

Леонід РУДЕНКО

Джерело