Правильний ранішній прийом їжі може забезпечити здорове і енергійне життя до глибокої старості.
У тих частинах світу, що славляться найбільшою тривалістю життя, так званих “блакитних зонах”, сніданок є обов’язковим, як стверджує дослідник довголіття Ден Бюттнер. Він займається дослідженням щоденних звичок населення Окінави (Японія), Сардинії (Італія) та інших місць, де живуть здорові довгожителі.
“У цих регіонах сніданок є найбільшою та енергійною трапезою дня. Після цього, протягом дня людям зазвичай доводиться вживати менше їжі, а вечеря вони споживають досить рано — часто без перекусів до наступного ранку”, – коментує Бюттнер.
Існує стара приказка: “Сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, вечерю віддай ворогу” — вона прекрасно відображає стиль життя довгожителів, зауважив дослідник.
Специфіка сніданків у “блакитних зонах”
У харчовій практиці осіб, які живуть довго, переважають боби, овочі, рис, фрукти, місо та овес. Сніданки в них більше схожі на обіди, проте із дотриманням правильного співвідношення поживних речовин.
“Я щоденно починаю із тарілки мінестроне з квасолею та овочами, також споживаю рис із квасолею. Рекомендую спробувати таке харчування хоча б протягом тижня і відчути позитивні зміни”, – радить Бюттнер.
Серед довгожителів існує один унікальний десерт, який позитивно впливає на тривалість життя. Дослідник Ден Бюттнер виділив десерт, який часто вживають мешканці “блакитних зон”, таких як Японія, Греція, Італія, Каліфорнія та Коста-Ріка.
Мова йде про пудинг з насіння чіа, приготований з полуницею та ваніллю. Цей десерт багатий на білки, містить багато клітковини та омега-3 жирні кислоти.