В розпал літнього сезону кавун стає основним фруктом, що втамовує спрагу та приносить відчуття свіжості.
Однак його вживання має свої нюанси. Вкрай важливо ретельно мити шкірку кавуна перед його нарізанням. В іншому випадку, забруднення і мікроби з зовнішньої поверхні можуть потрапити всередину плоду.
Експерт з безпеки харчування Дарін Детвайлер зазначає, що кавуни слід мити дуже ретельно.
“Кавуна, який ви принесли додому, могли торкатися руки багатьох людей. Дехто, можливо, перед цим гладив вуличних тварин чи тримався за перила в транспорті. Інші ж могли витирати руки об обличчя. Тому, на жаль, ви не можете бути впевнені в чистоті кавунів після того, як їх взяли в руки,” – говорить Детвайлер.
Не забувайте також, що кавуни ростуть на землі, що принесе з собою частинки бруду та численні патогени. Додатково на плоди осідає пил і бруд, а комахи можуть залишати свої сліди. В процесі транспортування також можливе забруднення.
Отже, коли ви ріжете на вигляд чистий кавун, лезо ножа може перенести бактерії зі шкірки безпосередньо всередину. Саме так у ваш організм потрапляють сальмонела, лістерія, кишкова паличка та інші небезпечні бактерії, які можуть викликати серйозні захворювання.
Симптоми отруєння їжею включають нудоту, блювоту та діарею, і можуть тривати кілька днів.
Оскільки кавуни не підлягають термічній обробці, найефективнішим способом уникнути таких проблем є їх ретельне миття. Рекомендується використовувати мило — це допоможе краще очистити шкірку.
Ця рекомендація стосується не лише кавунів, але й дини. Диню потрібно мити ще більш ретельно, оскільки її шорстка шкірка ускладнює видалення бактерій.
Соковитий кавун і смачна диня — ідеальні літні частування. Однак не всі усвідомлюють, що поєднання цих плодів з деякими іншими продуктами може призвести до проблем зі здоров’ям. Необхідно знати, з чим їх краще не комбінувати, щоб насолодитися смаком без негативних наслідків.