Виробники підняли ціни на продукти на понад 20%

Виробники в Україні підвищили ціни на харчові продукти більше ніж на 20%.

Інфляція у сфері продовольства значно зросла ще в середині минулого року, згідно з даними Державної служби статистики. Вона продовжує залишатися на високому рівні.

“У травні оптові ціни виробників промислової продукції в порівнянні з травнем минулого року зросли на 28,9%. Ціни всередині країни збільшилися на 30,8%, а за її межами – на 15,1%. В сегменті харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни піднялися на 21,9%, зокрема, всередині країни – на 20,2%, а за межами України – на 28,3%,” – йдеться в повідомленні.



Оптові ціни виробників матимуть вплив на ціни на полицях магазинів із затримкою у кілька місяців.

Найбільше зросли ціни на м’ясо та м’ясні продукти – на 21,4%, включаючи зростання всередині країни на 22,5%.

Ціни на молочні продукти піднялися на 19,2%. У сегменті хліба, хлібобулочних та борошняних виробів ціни збільшилися на 17,7%, зокрема всередині України – на 17,6%.

Виробники напоїв підвищили ціни на 9,8%, а у межах країни – на 10,2%.

Ціни на цукор зросли за рік на 8,6%, зокрема всередині України – на 9,5%.

Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин повідомив, що ціни на овочі борщового набору залишаться досить високими до початку поставок нових овочів з відкритого ґрунту. Зниження цін українці можуть очікувати наприкінці травня – на початку червня.

На його думку, підвищення цін на овочі є сезонним явищем, оскільки закінчуються запаси з урожаю 2024 року, який виявився досить низьким, а попит залишався відносно стабільним. Крім того, він зазначив, що ціни зростають переважно на дешеві сегменти продуктів.