28 та 29 червня Національний музей народної архітектури та побуту України запрошує всіх на пізнавальну лекцію «Мандри по мандрики, або чого ви не знали про молочні продукти». Цей захід присвячений унікальним аспектам української гастрономічної та обрядової культури, зокрема молочним продуктам, які мають значну роль у традиціях і повсякденному житті.
Учасники дізнаються:
- як у давнину обирали корову і чому надавали перевагу козі;
- чому в Україні святять масло і для яких цілей;
- які забобони пов’язані з молочними продуктами та як їх оберігали від псування;
- чому твердий сир не користувався популярністю в традиційній кухні;
- хто такі мандрики і яку символічну значимість вони мають.
Лекція відбудеться в експозиції «Середня Наддніпрянщина» в автентичному шинку з села Бабанка. Атмосфера живої бесіди з елементами фольклору, побутових артефактів та несподіваних фактів допоможе краще зрозуміти значення звичних молочних продуктів.
Дата та час: 28 та 29 червня, початок о 12:00 та 14:00 (тривалість — 1,5 години)
Місце проведення: вул. Академіка Тронька, 1 (Музей просто неба, м. Київ)
Вартість: 300₴ за участь + 150₴ вхід до музею
Реєстрація обов’язкова: forms.gle/mJNn6CTXqHxNWwMg8
Суд за землю, боротьба за експонати: музей у Пирогові став важливим майданчиком для збереження українських та кримськотатарських традицій.