Українцям надано рекомендації щодо харчування в умовах війни, щоб зберегти здоров’я.
Громадянам запропонували вісім корисних порад. Про це заявив Центр громадського здоров’я.
1. Стежте за здоровою вагою, контролюйте калорійність споживаних продуктів.
Біженці часто стикаються з дефіцитом білків і калорій, що може призвести до збільшення ваги.
У молоді та людей середнього віку це трапляється частіше внаслідок високого споживання цукру й крохмалистих продуктів – хліба, пасти.
2. Користуйтеся принципом здорового харчування. Не забувайте, що білки, вуглеводи та жири мають бути в балансі.
3. Щодня включайте в свій раціон різноманітні цільнозернові продукти. Принаймні половина всіх вуглеводів має надходити з цільнозернових продуктів.
4. Намагайтеся вживати різноманітні фрукти та овочі. Половина вашого щоденного раціону має бути рослинною їжею.
Вам потрібно спожити п’ять-шість порцій овочів і фруктів за день. Одна порція може бути, наприклад, одному середньому яблуку або мандарину.
Одна порція овочів складає один помідор, дві невеликі морквини або одну склянку нарізаної свіжої капусти. Не забудьте додати зелень у свій раціон.
5. Дотримуйтесь норм харчової безпеки та особистої гігієни.
Якщо немає можливості часто мити руки з милом, скористайтеся антисептиком з вмістом спирту щонайменше 70%.
Перед вживанням мийте фрукти та овочі; якщо це неможливо, протріть їх серветкою з антисептиком.
Не залишайте відкриті консерви та готову їжу при кімнатній температурі.
Уникайте домашніх консервованих продуктів, віддайте перевагу консервам промислового виготовлення.
Піднята кришка, каламутність або зміна кольору вмісту банки свідчать про те, що їх не можна вживати. Пийте лише воду з надійних джерел.
6. Намагайтеся замість тваринного білка використовувати рослинний. Замість м’ясних консервів вибирайте бобові.
Якщо маєте можливість готувати, віддайте перевагу сочевиці. Вона швидко і легко готується та багата білками.
7. Молочні продукти є невід’ємною частиною раціону в будь-якому віці.
Збільшуйте вживання знежирених або нежирних молочних продуктів, таких як кефір, сметана, йогурт, сир.
8. Пийте більше чистої води і надавайте перевагу ненасолодженим напоям та продуктам, щоб зменшити споживання цукру.