Генеральному директору та президенту Інституту досліджень старіння імені Бака, 68-річному Еріку Вердіну, вдалося зменшити свій біологічний вік приблизно на 15 років.
Головний секрет цього — сніданок, який сприяє стабільності рівня цукру в крові, як зазначає Business Insider.
“Найгірший сніданок, що можна собі уявити — це миска пластівців і склянка апельсинового соку, адже це по суті лише цукор”, — підкреслив він.
Вердін повідомляє, що різні епігенетичні аналізи крові підтверджують зменшення його біологічного віку. І це все завдяки змінам у дієті та способу життя.
“Дієта має величезний вплив на довголіття. Я дотримуюся середземноморської дієти, що включає багато свіжих овочів, бобових, цільного зерна та пісного білка. Уникаю ультраоброблених продуктів”, — каже він.
Які сніданки обирають довгожителі
Як зазначив дослідник довголіття, сніданок має бути солоним:
Отже, відмовтеся від випічки, апельсинового соку та фруктового йогурту.
Натомість сніданок може включати яйця, авокадо та лосось (копчений або варений) з цільнозерновим хлібом.
Краще віддати перевагу оливковій олії замість вершкового масла.
“Якщо ви віддаєте перевагу без олії, найкращий варіант — зварити яйця круто”, — додав Вердін.
Яйця та лосось містять корисні жири і білки, які допомагають відчувати ситість протягом дня. Цільнозерновий хліб і авокадо додають клітковину, що важлива для здоров’я травної системи, адже важливі “хороші” бактерії отримують з неї харчування.
Серед довгожителів є один особливий смаколик, який сприяє довголіттю. Дослідник Ден Бюттнер назвав десерт, що часто вживають жителі “блакитних зон”, як-от Японія, Греція, Італія, Каліфорнія та Коста-Ріка.
Це пудинг із насіння чіа з полуницею та ваніллю. Цей десерт з високим вмістом білка, насичений клітковиною та омега-3 жирними кислотами.