Ми звикли готувати млинці на молоці або воді. Але млинці на кефірі – вони інші. І зараз ми говоримо не про пишні оладки, а саме про млинці – тонкі та в дірочку. Млинці на кефірі відрізняються від тих, що готують на молоці: вони виходять з легкою кислинкою, а ще – дуже ніжні.

Млинці на кефірі класичні

Млинці виходять тонкими і ніжними – легкості їм додає сода, яка реагує з кислотою і розм’якшує тісто. Для приготування вам знадобляться:

  • кефір – 500 мл;
  • яйця – 3 шт.;
  • борошно – 150 г;
  • сіль – 1/2 ч. л.;
  • сода – 1/2 ч. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • олія – 2 ст. л.

Збийте яйця, додайте сіль, соду і цукор. Влийте олію, додайте половину борошна і половину кефіру і перемішайте.

Яйця і кефір повинні бути кімнатної температури, а борошно краще просіяти.

Додайте борошно, що залишилося, і кефір і ще раз перемішайте – повинна вийти однорідна консистенція. Дайте тісту настоятися 15 хвилин. Випікайте млинці на добре розігрітій сковороді, змащеній олією. Розподіляйте тісто тонким шаром і обсмажуйте на середньому вогні до золотистого кольору.

Змащуйте сковорідку періодично олією.

Млинці на кефірі з окропом

Заварні млинці на кефірі дуже популярні. Окріп “відповідає” за дірочки в млинцях – їх виходить багато. Для приготування вам знадобляться:

  • кефір – 500 мл;
  • вода – 300 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 300 г;
  • сода – 1/2 ч. л.;
  • цукор-2 ст. л.;
  • сіль – дрібка;
  • олія – 2 ст. л.

Збийте яйця з цукром і сіллю. Влийте кефір, перемішайте. Всипте просіяне борошно, ретельно вимішайте і залиште тісто на 10 хвилин. Влийте тонкою цівкою окріп, постійно перемішуючи масу. Додайте соду, перемішайте. Влийте олію. Випікайте на гарячій сковороді на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін.

Млинці на кефірі – рецепт з молоком

Замість окропу можна в млинці додати гаряче молоко – буде ще смачніше. Для приготування вам знадобляться:

  • кефір – 500 мл;
  • молоко – 250 мл;
  • борошно – 250 г;
  • яйце – 1 шт;
  • сіль – 1/2 ч. л.;
  • сода – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • олія – 1 ст. л.

Змішайте підігрітий кефір з яйцем, сіллю, цукром. Додайте соду і перемішайте. Всипте борошно і ще раз перемішайте. Влийте тонкою цівкою кипляче молоко, помішуючи тісто. Додайте масло. Змастіть сковороду маслом, випікайте млинці на розігрітій сковороді – на середньому вогні з обох сторін до золотистості.

Існує один простий спосіб порадувати себе та близьких – напекти млинців. Багато, щоб на тарілці була велика гірка. А до них подати різноманітні начинки: варення, мед, смажені у сметані гриби, нарізані шматочки лосося… Зупиніть мене хтось, бо я можу перелічувати до безкінечності. Сьогодні зробимо тоненькі млинці з яскравим вершковим смаком на кефірі. Вони підкорюють своєю ніжністю та й мають всі шанси стати вашими улюбленими.

Поради з приготування та смаження млинців

Я вже розповідав, як приготувати млинці, але цей рецепт на кефірі дещо відрізняється від тих, якими я вже з вами ділився. Бо, власне, ми робимо їх на суміші води та кефіру. Особливість рецепту і в тому, що ми окремо зваримо сироп, а потім додамо його в млинцеве тісто. У вас вийде консистенція, до якої ви звикли – рідка, щоб легко  регулювати товщину млинців.

Якнайкраще смажити їх на антипригарній пательні будь-якого діаметру, трішки змащеній соняшниковою олією. І тут ділюся лайфхаком. Якщо маєте шматочок сала, то змащуйте гарячу сковорідку ним. На смаку млинців це не відобразиться. А якщо раптом у вас тільки чавунна пательня і на ній млинці пригорають, висипте в неї дві столові ложки солі, просмажте її 2-3 хвилини, помішуючи, висипте, витріть пательню паперовим рушником та й смажте свої млинці.

Як приготувати млинці на кефірі

Приготування 45 хвилин

Порції 6

Складність easy

Інгредієнти

250 г пшеничного борошна
400 мл кефіру 2,5%
200 мл води
2 яйця
2 ст. л. соняшникової олії
3 ст. л. цукру
½ ч. л. соди
дрібка солі
50 г вершкового масла для змащування готових млинців (за бажанням)

Млинці на кефірі: покроковий рецепт

Крок 1
Приготуйте сироп. В сотейник влийте 200 мл води, додайте 3 ст. л. цукру та дрібку солі. Доведіть до кипіння, зробіть середній вогонь та варіть до розчинення цукру. Поставте сироп остигати.
Крок 2
Зробіть тісто для млинців. В глибоку миску влийте 400 мл кефіру 2,5%, вбийте 2 яйця та додайте 2 ст. л. соняшникової олії. Ретельно перемішайте віничком до об’єднання інгредієнтів. Поступово, невеликими порціями всипайте 250 г пшеничного борошна та додайте ½ ч. л. соди. Розмішуйте віничком, щоб не залишалось грудочок. Ваша суміш має нагадувати консистенцію густої сметани.
Крок 3
Вливайте в неї остиглий сироп із сотейника тонкою цівкою та постійно помішуйте віничком. Зараз ваше млинцеве тісто стало рідким. Таким, як ви зазвичай робите для млинців. Залиште його відпочивати на 20 хвилин.
Крок 4
Розігрійте антипригарну пательню, змастіть невеличкою кількістю соняшникової олії за допомогою кулінарного пензлика, або шматочком сала. На середину пательні влийте ополоником млинцеве тісто, нахиляйте сковорідку зі сторони в сторону, щоб воно розтікалося по всій поверхні. Смажте млинці з обох боків до рум’яності та складайте на тарілку один на один. Я люблю змащувати кожен шматком вершкового масла. Для тонкого вершкового посмаку.
Крок 5
Подавайте їх теплими з улюбленими начинками, їжте з кавою, чаєм, ряженкою, какао чи молоком. Все буде смачно!
Готувати – це просто!

Цей рецепт млинців ще твої онуки будуть передавати своїм онукам

Спробуй приготувати заварні млинці на кефірі за рецептом, який тобі пропонує tochka.net, і ти здивуєшся їхній ажурній красі, ніжному смаку, а головне — швидкості, з якою твої млинці на кефірі зникатимуть із тарілки!

Такі млинці на кефірі з дірочками можна подавати як самостійну страву до чаю або використовувати як основу для будь-якої начинки.

Млинці на кефірі з окропом — інгредієнти:

  • 400 мл кефіру,
  • 200 мл води,
  • 2 яйця,
  • 250 г борошна,
  • 2 ст ложки олії,
  • 3 ст ложки цукру,
  • 0,5 чайної ложки соди,
  • трішки солі.

Рецепт млинців на кефірі з окропом — приготування:

  1. Збий яйця з цукром і сіллю. Додай кефір, просіяне борошно і збий вінчиком.
  2. Скип’яти воду, розмішай у ній соду і влий тонкою цівкою в тісто, гарненько перемішуючи.
  3. Якщо тісто вийшло недостатньо рідким, додай ще трохи теплої води.
  4. Додай у тісто 1 ст ложку олії і перемішай.
  5. Дай тісту постояти 5−7 хвилин.
  6. Змасти розігріту пательню олією, налий ополоником тісто і смаж млинці на кефірі по 1 хвилині з кожного боку.
  7. Подавай гарячі млинці на кефірі зі сметаною, варенням, медом або ягодами.

Також даємо кілька порад, як зробити млинці максимально тонкими.

  • Тісто має бути дуже рідким. Не потрібно додавати йому густоти — все і так добре пропечеться.
  • Не додавай кефір прямо з холодильника. І все інгредієнти нехай будуть кімнатної температури.
  • Не забувай періодично помішувати тісто.
  • Сковороду перед випіканням потрібно гарненько розігріти.
  • Борошно для випікання краще кілька разів просіяти.