Ми звикли готувати млинці на молоці або воді. Але млинці на кефірі – вони інші. І зараз ми говоримо не про пишні оладки, а саме про млинці – тонкі та в дірочку. Млинці на кефірі відрізняються від тих, що готують на молоці: вони виходять з легкою кислинкою, а ще – дуже ніжні.
Млинці на кефірі класичні
Млинці виходять тонкими і ніжними – легкості їм додає сода, яка реагує з кислотою і розм’якшує тісто. Для приготування вам знадобляться:
- кефір – 500 мл;
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 150 г;
- сіль – 1/2 ч. л.;
- сода – 1/2 ч. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- олія – 2 ст. л.
Збийте яйця, додайте сіль, соду і цукор. Влийте олію, додайте половину борошна і половину кефіру і перемішайте.
Яйця і кефір повинні бути кімнатної температури, а борошно краще просіяти.
Додайте борошно, що залишилося, і кефір і ще раз перемішайте – повинна вийти однорідна консистенція. Дайте тісту настоятися 15 хвилин. Випікайте млинці на добре розігрітій сковороді, змащеній олією. Розподіляйте тісто тонким шаром і обсмажуйте на середньому вогні до золотистого кольору.
Змащуйте сковорідку періодично олією.
Млинці на кефірі з окропом
Заварні млинці на кефірі дуже популярні. Окріп “відповідає” за дірочки в млинцях – їх виходить багато. Для приготування вам знадобляться:
- кефір – 500 мл;
- вода – 300 мл;
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 300 г;
- сода – 1/2 ч. л.;
- цукор-2 ст. л.;
- сіль – дрібка;
- олія – 2 ст. л.
Збийте яйця з цукром і сіллю. Влийте кефір, перемішайте. Всипте просіяне борошно, ретельно вимішайте і залиште тісто на 10 хвилин. Влийте тонкою цівкою окріп, постійно перемішуючи масу. Додайте соду, перемішайте. Влийте олію. Випікайте на гарячій сковороді на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін.
Млинці на кефірі – рецепт з молоком
Замість окропу можна в млинці додати гаряче молоко – буде ще смачніше. Для приготування вам знадобляться:
- кефір – 500 мл;
- молоко – 250 мл;
- борошно – 250 г;
- яйце – 1 шт;
- сіль – 1/2 ч. л.;
- сода – 1 ч. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- олія – 1 ст. л.
Змішайте підігрітий кефір з яйцем, сіллю, цукром. Додайте соду і перемішайте. Всипте борошно і ще раз перемішайте. Влийте тонкою цівкою кипляче молоко, помішуючи тісто. Додайте масло. Змастіть сковороду маслом, випікайте млинці на розігрітій сковороді – на середньому вогні з обох сторін до золотистості.
Існує один простий спосіб порадувати себе та близьких – напекти млинців. Багато, щоб на тарілці була велика гірка. А до них подати різноманітні начинки: варення, мед, смажені у сметані гриби, нарізані шматочки лосося… Зупиніть мене хтось, бо я можу перелічувати до безкінечності. Сьогодні зробимо тоненькі млинці з яскравим вершковим смаком на кефірі. Вони підкорюють своєю ніжністю та й мають всі шанси стати вашими улюбленими.
Поради з приготування та смаження млинців
Я вже розповідав, як приготувати млинці, але цей рецепт на кефірі дещо відрізняється від тих, якими я вже з вами ділився. Бо, власне, ми робимо їх на суміші води та кефіру. Особливість рецепту і в тому, що ми окремо зваримо сироп, а потім додамо його в млинцеве тісто. У вас вийде консистенція, до якої ви звикли – рідка, щоб легко регулювати товщину млинців.
Якнайкраще смажити їх на антипригарній пательні будь-якого діаметру, трішки змащеній соняшниковою олією. І тут ділюся лайфхаком. Якщо маєте шматочок сала, то змащуйте гарячу сковорідку ним. На смаку млинців це не відобразиться. А якщо раптом у вас тільки чавунна пательня і на ній млинці пригорають, висипте в неї дві столові ложки солі, просмажте її 2-3 хвилини, помішуючи, висипте, витріть пательню паперовим рушником та й смажте свої млинці.
Як приготувати млинці на кефірі
Інгредієнти
Млинці на кефірі: покроковий рецепт
Цей рецепт млинців ще твої онуки будуть передавати своїм онукам
Спробуй приготувати заварні млинці на кефірі за рецептом, який тобі пропонує tochka.net, і ти здивуєшся їхній ажурній красі, ніжному смаку, а головне — швидкості, з якою твої млинці на кефірі зникатимуть із тарілки!
Такі млинці на кефірі з дірочками можна подавати як самостійну страву до чаю або використовувати як основу для будь-якої начинки.
Млинці на кефірі з окропом — інгредієнти:
- 400 мл кефіру,
- 200 мл води,
- 2 яйця,
- 250 г борошна,
- 2 ст ложки олії,
- 3 ст ложки цукру,
- 0,5 чайної ложки соди,
- трішки солі.
Рецепт млинців на кефірі з окропом — приготування:
- Збий яйця з цукром і сіллю. Додай кефір, просіяне борошно і збий вінчиком.
- Скип’яти воду, розмішай у ній соду і влий тонкою цівкою в тісто, гарненько перемішуючи.
- Якщо тісто вийшло недостатньо рідким, додай ще трохи теплої води.
- Додай у тісто 1 ст ложку олії і перемішай.
- Дай тісту постояти 5−7 хвилин.
- Змасти розігріту пательню олією, налий ополоником тісто і смаж млинці на кефірі по 1 хвилині з кожного боку.
- Подавай гарячі млинці на кефірі зі сметаною, варенням, медом або ягодами.
Також даємо кілька порад, як зробити млинці максимально тонкими.
- Тісто має бути дуже рідким. Не потрібно додавати йому густоти — все і так добре пропечеться.
- Не додавай кефір прямо з холодильника. І все інгредієнти нехай будуть кімнатної температури.
- Не забувай періодично помішувати тісто.
- Сковороду перед випіканням потрібно гарненько розігріти.
- Борошно для випікання краще кілька разів просіяти.