Вечірня порція морозива може вплинути не лише на вашу фігуру, а й на якість снів.
Новітнє дослідження канадських науковців показало, що непереносимість лактози та інші харчові чутливості здатні погіршити якість сну й викликати нічні кошмари, повідомляє earth.
Більше ніж третина учасників опитування серед студентів університету Мак’юена в Едмонтоні вказали на те, що регулярно стикаються з жахіттями. Найбільш явний зв’язок дослідники виявили між непереносимістю лактози та поганими сновидіннями.
Дослідження, яке здійснила команда Монреальського університету під керівництвом Торе Нільсена, показало, що особи з харчовою чутливістю частіше зазнають труднощів зі сном, гірше запам’ятовують сни та відзначають їхній стурбований зміст. Це особливо стосується вживання молочних продуктів, цукерок і гострої їжі перед сном.
Вчені вважають, що проблеми зі шлунком, викликані неперетравленою лактозою, можуть перетворюватися на сигнали для мозку, які він “інтерпретує” у вигляді тривожних сновидінь. У результаті це призводить до нічних пробуджень, занепокоєнь та порушень циклу глибокого сну.
Хоча лише 5% учасників прямо пов’язували продукти з тематикою своїх снів, дослідники закликають звертати більше уваги на вечірній раціон. Ранній прийом їжі, легкозасвоювані страви та уникнення “ризикованих” інгредієнтів можуть допомогти зменшити нічний дискомфорт.
Сни бувають як страшними, так і приємними. Але часто люди забувають, що їм наснилось. Хочеться згадати, та це не завжди виходить.
Відомо, що на запам’ятовування снів суттєво впливають фази сну та його якість. Як правило, сни, які виникають під час глибокої фази, не запам’ятовуються. Загалом, за деякими даними, людина забуває приблизно 90% своїх сновидінь.