Виноград вже здавна використовувався для лікування різних недуг, ще у часи стародавніх греків. Сучасна медицина має навіть особливий напрямок, що зосереджений на лікуванні за допомогою винограду, званий ампелотерапією.
Експерти стверджують, що виноград є джерелом вітамінів, амінокислот, мікроелементів, клітковини, пектинів, ферментів та ефірних олій, як вказує Gazeta.ua.
Виноград здатний нейтралізувати холестерин, нормалізувати шлунково-кишкову діяльність та допомагати зміцнити метаболізм. Також має сечогінні властивості і усуває запори.
Крім цього, виноград позитивно впливає на нервову систему, знижує стомлюваність, відновлює енергію, додає бадьорості і покращує працездатність.
Переваги ягід винограду:
– укріплюють стінки судин, зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань;
– мають антиоксидантні властивості, відновлювальний та протипухлинний ефекти;
– очищають організм від важких металів та радіоактивних речовин;
– насичують організм вітамінами групи B, що сприяють поліпшенню кровотворення;
– нормалізують рівень гемоглобіну;
– допомагають у боротьбі з грибковими інфекціями;
– покращують колір шкіри та її стан;
– позитивно впливають на волосся, нігті, зуби й кістки завдяки вмісту фосфору, кальцію та рибофлавіну;
– стимулюють роботу серця завдяки вмісту калію.
Виноград також здатен підвищити рівень окису азоту в крові, що допомагає запобігати утворенню тромбів. Він є корисним при лікуванні астми, хронічних закрепів, шлункових розладах, захворюваннях печінки, та при хронічній втомі. Виноград омолоджує організм, а виноградний сік виявляється ефективним у лікуванні мігрені.
Науковці університету штату Колорадо підтверджують, що виноград містить речовини для профілактики онкології.
Регулярне вживання винограду також допомагає попередити втрату кісткової тканини в будь-якому віці, адже в 100 г плодів міститься до 15% добової норми вітаміну К, який необхідний для зміцнення кісток.
Дієтологи рекомендують вживати виноград здоровим людям щодня, але не зловживати. Оптимальна порція для дорослих становить 130–150 г на день.
Є також деякі обмеження. Вживання винограду може підвищити рівень глюкози в крові і стимулювати апетит, що може призвести до переїдання, алергії, розладу шлунка та кишківника. Якщо не дотримуватись помірності, виноград може пошкодити зубну емаль, викликати бродіння і утворення етанолу.
Виноград не рекомендується вживати:
– під час загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, коліту або під час діареї;
– при цирозі печінки;
– при цукровому діабеті;
– при гіпертонії;
– при карієсі та стоматиті.
Щоб виноград приносив користь, його потрібно вживати вірно.
Рекомендується їсти його окремо від інших продуктів, можна поєднувати з солодкими фруктами. Після 16:00 – 17:00 вживати виноград не радять, оскільки в цей час вироблення інсуліну зменшується, і організму важче перетравлювати фрукти. Якщо вони не повністю перетравлюються, це може призвести до бродіння.
Після вживання винограду обов’язково прополоскати рот, оскільки цукри, які містяться у ягодах, негативно впливають на зубну емаль.
Тема шкоди глютену стає все більш популярною. Дієтологи пропонують різноманітні види безглютенового харчування, а виробники постачають відповідні продукти.
Щоб організм отримував необхідні мікроелементи і не накопичував шкідливі речовини, дієтологи радять урізноманітнити раціон. Також експерти з харчування підкреслюють, що деякі продукти в надмірній кількості можуть негативно вплинути на здоров’я. Виділяють п’ять продуктів, які варто уникати щоденного споживання.
Дієтологи зазначають, що їсти після 18:00 можна і навіть потрібно, важливо лише правильно обирати продукти.