Чорниця є однією з найбільш ефективних ягід для підтримки функцій мозку, проте не всі її форми однакові. Якщо вас цікавить, як підтримати пам’ять і когнітивні здібності, варто знати, яка чорниця є найкращою: свіжа, заморожена чи оброблена термічно.
Методи зберігання та приготування мають значний вплив на рівень корисних речовин у чорниці.
У дослідженні 2022 року учасники, які страждали на надмірну вагу і віком від 50 до 65 років, з когнітивними порушеннями, щоденно вживали певну кількість порошку чорниці впродовж 12 тижнів, як повідомляє Healthdigest.
Перед початком і по завершенні 12-тижневого дослідження учасники проходили тести, що оцінюють різні аспекти пам’яті. Результати показали позитивні зміни в нейрокогнітивних функціях, що свідчить про зниження ризику розвитку деменції внаслідок споживання чорниці.
Як дослідження, так і дієтолог Меггі Мун вказують, що причина цього може бути пов’язана з антоціанами, антиоксидантними речовинами, які містяться в чорниці.
“Антоціани – це не лише те, що надає чорниці її синій колір. Це потужні антиоксиданти, які сприяють покращенню короткострокової і довгострокової пам’яті, а також просторової обізнаності, зменшуючи ризик зниження когнітивних можливостей і розвитку хвороби Альцгеймера”, – роз’яснила Мун.
Дієтолог рекомендує віддавати перевагу свіжій або замороженій чорниці, а не вареній, оскільки термічна обробка може зменшити кількість антиоксидантів.
Автори дослідження 2013 року довели, що приготування їжі може зменшити вміст антоціанів в чорниці на 10-21%. Цікаво, що дика чорниця, піддана подібному тестуванню у 2009 році, зберегла свій антиоксидантний потенціал після теплової обробки.
Коли мова йде про продукти, що підвищують імунітет, легко згадати традиційні елементи – цитрусові, листкову зелень та часник.
Проте існує ще один суперфуд, який значно зміцнить вашу імунну систему. Це чорниця, насичена антиоксидантами, вітамінами та поживними речовинами, що робить її незамінною для захисту від захворювань.