Відмінності між арабікою та робустою є суттєвими, і це не тільки в їхньому смаковому профілі.
Gazeta.ua підготувала детальне порівняння.
1. Сорт кави
Арабіка (Coffea arabica) – найпоширеніший сорт кави, який займає близько 60–70% світового виробництва.
Робуста (Coffea canephora) – більш доступний та витривалий сорт, складає 30–40% ринку.
2. Смак
Арабіка відзначається м’яким смаком з кислинкою, доповнена фруктовими, шоколадними та ягідними нотами.
Робуста має більш різкий і гіркий смак із землистим або горіховим відтінком.
Багато людей вважають, що смак арабіки є “благороднішим”, тоді як робуста звичайно вважається “жорсткою”.
3. Кофеїн
Арабіка містить 1-1.7% кофеїну.
Робуста має від 2 до 2.7% кофеїну, що робить її більш міцною; часто її додають в еспресо-суміші для потужнішого ефекту.
4. Умови вирощування
Арабіка є вибагливою: вона росте на значній висоті, потребуючи тіні та помірного клімату.
Робуста є більш витривалою: добре переносить спеки і хвороби, може рости на нижчих висотах та з меншими витратами на догляд.
5. Ціна
Арабіка є дорожчою через:
– велику вимогливість у вирощуванні;
– сприйняття якості.
Робуста ж дешевша, тому її зазвичай використовують:
– у недорогих кавових композиціях;
– для виробництва розчинної кави.
6. Використання
Арабіка: спеціальна кава, зернова кава, кав’ярні.
Робуста: склади для еспресо (додає міці й крему), розчинна кава.
Відчути ідеальний баланс між чаєм і кавою можна за допомогою кави Black Tie.
Замовити каву Black Tie у місцевому кафе може бути складніше, ніж лате. Але приготувати цей напій вдома доволі просто, навіть для новачків. Кава Black Tie – це холодний напій, що подається з льодом.