Зимові заготовки можуть включати різноманітні овочі та фрукти. Зазвичай їх консервують.
Однак можна зберегти всі смакові та корисні властивості, якщо їх засушити. Газета.ua зібрала корисні поради про те, як невідкладно насушити сливи в домашніх умовах.
Якщо сливи невеликі або середні, їх можна сушити цілими, з кістками. Для великих плодів рекомендується розрізати на половинки і вийняти кісточки.
Необхідно пам’ятати, що недозрілі плоди не підходять для сушіння. Також важливо видалити всі пошкоджені та гнилі фрукти.
Перед сушінням здорові й стиглі сливи слід бланшувати. Для цього у 1 л кип’ятку додають 1 чайну ложку харчової соди і занурюють плоди у цей розчин на 20 секунд. Важливо, щоб сливи були повністю покриті водою, це допоможе видалити восковий шар. Після цього їх треба помити у чистій воді та висушити серветками.
Сушити сливи можливо на повітрі під сонцем. Їх викладають на решітки або в коробки з хорошою вентиляцією та виносять на сонце. Сливи повинні сохнути від ранку до вечора протягом 4-6 днів. Проте, тривалість цього процесу залежить від погодних умов. На ніч плоди потрібно заносити в приміщення, а вранці знову виносити, коли роса спаде. Додатково сливи слід тримати в тіні ще 3-4 дні.
Друга можливість – сушіння у духовці. Деко слід застелити папером для випічки, а сливи викласти в один шар, розрізом вниз. Спочатку деко ставлять в духовку на 5 годин при температурі +50 градусів, потім на 6 годин при +70 градусах, і на останньому етапі доводять до готовності при температурі +75…+80 градусів. Після кожного етапу рекомендується перевертати сливи та давати їм охолонути.
Сушити сливи також можна в спеціальних сушарках. Плоди слід укладати на піддони в один шар. Половинки ставлять нарізаними до верху. Процес сушіння також триетапний: спочатку 4 години при температурі +50 до +55 градусів, потім потрібно змінити місця лотків і перевернути сливи на другу сторону, сушити ще 4-6 годин при +60 градусах, а потім знову перемінити місця і дотримуватися температури +75 до +80 градусів до готовності.
Спеціалістам вдалося вивести надзвичайно солодкий гібрид вишні та сливи – плюеррі. Він поєднує два смакових нюанси, роблячи його дуже солодким та соковитим.
Смак цього фрукта варіюється в залежності від співвідношення компонентів – сливи та вишні.