Непридатні для споживання яйця можуть викликати нудоту, блювання, діарею і навіть лихоманку. У деяких випадках це може призвести до госпіталізації або тривалих проблем зі здоров’ям. Тому важливо знати, як розпізнати зіпсовані яйця. Основні ознаки: неприємний запах, зміна кольору, або незвичайна текстура, інформує health.
“При правильному зберіганні яйця рідко псуються, але з часом їх якість все ж знижується,” – коментує менеджер з безпеки продуктів харчування Американської ради Еліза Малоберті.
З віком яйця змінюються: білок стає менш густим, жовток плоским, а шкаралупа стає слабшою. Хоча ці зміни можуть вплинути на зовнішній вигляд, вони не свідчать про псування і не знижують поживну цінність, додає експерт.
Фахівці наводять п’ять порад, як переконатися, чи не зіпсувалися ваші яйця.
Слухайте запах. Один із способів перевірки свіжості яйця – це тест на запах. Свіжі яйця мають легкий, практично непомітний аромат. Якщо ви відчуваєте різкий, неприємний запах, це яскравий сигнал про те, що яйце зіпсувалося і його не можна вживати.
Оцініть зовнішній вигляд яєць. Перед розбиванням яйця ретельно огляньте його шкаралупу на наявність тріщин, слизу або порошкоподібних відкладень. Усе це може бути ознакою наявності бактерій або пошкодження.
Перевірте дату закінчення терміну придатності. На більшості упаковок із яйцями вказується термін придатності, що може слугувати орієнтиром для купівлі.
Проведіть водний тест. Наповніть миску холодною водою і обережно покладіть у неї яйця. Свіжі яйця зазвичай опускаються на дно і лежать на боці, що свідчить про їхню придатність до вживання. Яйця, які спливають, скоріше за все, зіпсувалися і їх не слід вживати.
Оцініть консистенцію ваших яєць. Однією з найбільш красномовних ознак псування є наявність слизу. Коли ви розбиваєте яйце, зверніть увагу на текстуру білка та жовтка. Свіже яйце матиме щільний жовток і густий желеподібний білок. Якщо жовток легко ламається, а білок виглядає тонким і слизьким, це яскрава ознака псування.
При купівлі яєць важливо враховувати їхній вигляд. Щоб уникнути захворювання на сальмонельоз, не купуйте яйця з тріснутою шкаралупою. На таких яйцях багато шкідливих бактерій, які можуть потрапити в сире яйце.
Опустіть яйце у холодну воду. Свіже яйце залишиться на дні, а зіпсоване спливе.