Коли настає сезон малини, з неї готують різноманітні компоти, варення, перетирають із цукром, засушують або заморожують.
Проте, виникає питання, чи слід мити малину перед вживанням, пише Gazeta.ua.
Багато людей вважають, що якщо малину занадто ретельно помити, вона може перетворитися на кашу. Деякі вважають, що малина має чудові бактерицидні властивості, тому ми її мити немає сенсу. Також побутує думка, що під час миття можуть витрачатися корисні вітаміни, що позначається на її поживній цінності.
З іншого боку, багато хто стверджує, що для запобігання кишковим інфекціям та отруєнням малина перед вживанням все ж таки повинна бути помита. Не мити малину можна лише в тому випадку, якщо ви знаєте, як її вирощували, і збирали ягоди самостійно, дотримуючись чистоти.
Мити малину потрібно безпосередньо перед вживанням, адже вона може розлізтися. Не рекомендується мити її під струменем води. Краще наповнити глибоку миску холодною водою, занурити в неї друшляк з малиною та потримати там кілька хвилин, не забуваючи трохи збовтувати. Цю процедуру можна повторити кілька разів.
Після цього малину можна викласти на паперовий рушник, щоб вбралася надлишкова вода.
Господині мають різні думки щодо миття малини перед заморожуванням. Сухі ягоди заморожуються окремо, і під час розморожування не розтікаються. Більш того, при низьких температурах шкідливі бактерії гинуть у морозильнику. Тому більшість господарок радять уникати миття малини перед заморожуванням.
Догляд за малиною є важливим, щоб отримати щедрий врожай у наступні сезони.
Перший раз кущі малини обрізають приблизно в середині липня, коли починають з’являтися стиглі ягоди. Точний термін залежить від сорту.