Як довше зберігати яйця свіжими – корисні поради

Яйця поза холодильником можна зберігати до трьох тижнів. Фото: tsn.ua

Зазвичай яйця тримають у холодильнику, що дозволяє продовжити їх свіжість.

Проте, є можливість зберігати яйця й за кімнатної температури. Фактично, їхній термін придатності в такому випадку скоротиться, зазначає Gazeta.ua.

При температурі кімнати яйця можуть залишатися свіжими в середньому до трьох тижнів, залежно від їхньої свіжості.

Щоб продовжити термін зберігання, не слід мити яйця перед зберіганням. В іншому випадку, їхня придатність зменшиться до 12 днів. Справа в тому, що шкарлупа покрита природною плівкою, яка захищає від проникнення повітря та мікробів. Тому мити яйця найкраще безпосередньо перед приготуванням.

Яйця зберігатимуться довше, якщо дотримуватися певних правил. Перше — перевірити цілісність шкарлупи. Якщо вона в порядку, то не варто турбуватися — повітря та мікроби не зможуть потрапити всередину, тому яйця залишаться свіжими триваліше.

Якщо яйце має тріщину, його слід спожити протягом двох днів (якщо воно зберігалося в холодильнику). В іншому випадку його варто відразу викинути.

Не рекомендується зберігати яйця в дверцятах холодильника, оскільки там температура нестабільна, що може прискорити їх зіпсування. Краще зберігати їх у відсіку для овочів.

При покупці яєць у пакуванні їх не слід перекладати, оскільки вони таким чином краще захищені й довше залишаються свіжими. Також варто тримати їх подалі від продуктів із сильними ароматами, адже яйця швидко вбирають сторонні запахи.

Якщо яйце зіпсувалося, воно буде мати неприємний і різкий запах. Однак на ранній стадії псування визначити це за запахом може бути важко. Тому слід звертати увагу на білок: у старих яєць він буде прозорішим, ніж у свіжих. Якщо зварити несвіже яйце, його білок може мати сіруватий відтінок, тоді як у свіжого — ідеально білий.

Погані яйця можуть викликати нудоту, блювоту, діарею і лихоманку. У важких випадках це може призвести до госпіталізації або тривалих проблем зі здоров’ям.

Тому важливо знати ознаки псування яєць, серед яких: неприємний запах, зміна кольору або незвичайна текстура.