Успенський піст : коли починається та яких обмежень дотримуватись в цей особливий період

Успенський піст: основні настанови цього періоду Фото: pinterest

1 серпня стартує Успенський піст. Цей період триває до свята Успіння Пресвятої Богородиці, яке відзначається 14 серпня.

Протягом цього особливого часу вірянам слід дотримуватись певних обмежень у харчуванні та більше часу приділяти молитвам.

Що заборонено вживати під час Успенського посту

Успенський піст за суворістю можна порівняти з Великим постом. У цей час віряни повинні утримуватись від продуктів тваринного походження, включаючи молоко, рибу та морепродукти.

Необхідно зазначити, що під час свята Преображення Господнього (6 серпня) є невелике послаблення – у цей день дозволяється вживати рибу.

Проте варто пам’ятати, що під час посту важливішим є духовне очищення – слід допомагати іншим, робити добрі вчинки, уникати негативних думок та заздрості.

Що можна їсти в Успенський піст

Найсуворіші дні Успенського посту – це:

Понеділок (5, 12 серпня)

Середа (7, 10, 14 серпня)

П’ятниця (2, 9 серпня)

У ці дні вірянам дозволяється вживати лише сирі овочі та фрукти, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, сіль та запивати це водою.

Гарячі страви без олії можна споживати у вівторок та четвер.

В суботу та неділю пісний раціон може включати гарячі страви з олією, й також дозволено вживати вино.

Варто пам’ятати, що найсуворіші обмеження під час посту стосуються ченців, а звичайні віряни можуть дотримуватись легших правил. Вагітним жінкам, дітям, людям похилого віку та тим, хто має хронічні захворювання, слід підходити до обмежень у харчуванні з обережністю.

Першим в серпні віряни відзначають Медовий Спас, що також відомий як Маковій. Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері.

Важливо, що до храмів несуть мед для освячення, а також маковійчики.