Іноді після викопування картопля може почати зеленіти. У такому випадку вживати її в їжу категорично заборонено.
Зелені бульби виникають внаслідок хімічних реакцій, які відбуваються під впливом сонячних променів, як зазначає Gazeta.ua.
У шкірці картоплі, так само як і в інших рослинах, присутній хлорофіл, що відповідає за фотосинтез і надає бульбам зелене забарвлення. Для активації фотосинтезу картопля має бути під впливом ультрафіолетового або інфрачервоного випромінювання. Сонячні промені містять обидва типи випромінювання, тому картопля під яскравим світлом зеленіє значно швидше. Лампи розжарювання, що включені в місці зберігання, також сприяють появі зеленого відтінку через інфрачервоне випромінювання.
Водночас у темряві картопля не зеленіє, але для цього важливо дотримуватися правил зберігання. Однак картопля може зеленіти й у землі, якщо знаходиться близько до поверхні.
Вживання зеленої картоплі може бути небезпечним для здоров’я людини. В зелених бульбах міститься токсична речовина – соланін. У звичайній картоплі він також є, але в значно меншій кількості. Найнебезпечнішою вважається сира зелена картопля. Перед приготуванням бажано максимально зрізати зелень. Картоплю рекомендується попередньо вимочити у воді, що може знизити вміст отрути на 40%.
Зелену картоплю також не варто давати тваринам і птахам. Якщо ви плануєте нагодувати тварин зеленою картоплею, її слід попередньо очистити і варити не менше ніж годину. Воду, в якій варилася картопля, важливо злити.
Щоб уникнути зеленіння картоплі після викопування, необхідно дотримуватися правильних умов зберігання. Картоплю слід тримати в непрозорих мішках або в темних приміщеннях. Ні в якому разі не можна зберігати картоплю на балконі, оскільки там вона буде піддана впливу сонячного світла.
Щоб бульби не висихали, краще купувати їх в невеликих кількостях і зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті.
Температура зберігання картоплі повинна становити +12℃ в перші 30 днів після викопування, а згодом – +4… +5℃. Різке охолодження картоплі після збору може призвести до гниття.
Вологість приміщення, де зберігається картопля, не повинна перевищувати 85-93%, інакше бульби можуть гнити. Якщо вологість буде надто низькою, картопля висохне та втратить пружність. Дуже важливо, щоб у сховищі була хороша вентиляція.
Проте позеленілу картоплю можна використовувати для посадки наступного року. Вона менш приваблива для мишей завдяки своєму токсичному складу, тому може допомогти зберегти насіннєву частину врожаю.
Перед посадкою зеленої картоплі навесні слід дотримуватися певних умов. Бульби потрібно витягнути зі сховища для пророщування заздалегідь. Протягом двох тижнів бульби повинні перебувати в темному, вологому місці при температурі +12… +16℃, щоб паростки були короткими і міцними.
Необхідно пам’ятати, що позеленіла картопля має кращу стійкість до шкідників. До того ж, вона проростає швидше, ніж звичайні бульби.
Цибулю рекомендується збирати, коли вона починає жовтіти та обсихати.
Зазвичай цибулю дозріває за 70-80 днів після посадки. Є кілька ознак, які вказують на те, що цибулю час викопувати.