Тривалість дозрівання перцю варіює в залежності від його сорту. Дізнатися, що перець готовий до збору, можна за характерним кольором.
У різних сортах перцю відзначаються різні кольори в період дозрівання. Зрілий перець може бути червоного, жовтого або білого відтінку, зауважує Gazeta.ua.
Темно-зелений перець свідчить про те, що він ще не дозрів, і збір його не доцільний. Можна спробувати його на смак: недозрілий перець смакуватиме, як трава, а його стінки будуть занадто тонкими.
Існує два види стиглості перцю – технічна та біологічна. Технічна стиглість дозволяє знімати перець з грядок для подальшого зберігання; в такому випадку перець зазвичай зелений. Але він може мати і темний, і яскравіший або зелено-білий колір. На цій стадії оранжевий колір овоча рідко проявляється.
Біологічна стиглість означає, що перець досяг справжньої зрілості. Він може бути різного кольору: як яскраво-жовтого, так і червоного або помаранчевого.
Гострий перець
Гострий перець знімають з грядок, як тільки він досягне повної зрілості. Стручки можуть ставати червоними, помаранчевими чи жовтими. Гострий перець потрібно зберігати в спеціальних умовах. Чим зріліший плід, тим більше він відзначається гіркотою. Завдяки природній гіркоти, він менш схильний до гниття. Якщо хочете, щоб перець був малогірким, можна зірвати стручки до досягнення повної зрілості. Гострий перець, зазвичай, дозріває протягом 2-3 місяців.
Болгарський перець
Стиглі болгарські перці мають короткий термін зберігання. Тому їх варто або споживати одразу, або обробляти. У зв’язку з цим, доцільно збирати стручки в стадії технічної стиглості, яка настає приблизно через 2-2,5 місяці після появи сходів. На цьому етапі стручки досягають потрібного розміру, але ще не мають характерного забарвлення. Технічно стиглий перець може зберігатися до двух місяців і навіть більше.
У цей час стручки дозрівають, не втрачаючи своїх харчових і товарних якостей. Процес перетворення технічної зрілості на біологічну займає кілька днів або тижнів і залежить від температури повітря. Чим вища температура, тим швидше відбувається процес дозрівання перцю. Більш тривале зберігання можливе при температурі від +7 до +10℃ під час дозрівання.
Солодкий перець
Солодкий перець збирають, коли він досягає біологічної зрілості. Але тривале зберігання в такому випадку не можливе. Тому доцільніше збирати перець в стадії технічної зрілості та зберігати його до дозрівання. Протягом двох місяців він здобуде зрілість. Щоб прискорити процес, тримайте перець в добре освітленому місці.
У липні на городі не лише збирають урожай плодів, зелені, деяких фруктів і овочів, а також можна встигнути посіяти інші культури, щоб отримати хороший урожай до осені. Проте, це потрібно робити на початку місяця.
Для забезпечення якісного та багатого врожаю помідорів важливо дотримуватися правил догляду. Потрібно регулярно підживлювати та поливати помідори необхідними поживними речовинами на всіх етапах їх вирощування.