Продукти, насичені вуглеводами, здатні позитивно впливати на діяльність мозку. Головне — правильно обрати ці товари.
Вуглеводи надають організму необхідну енергію для нормального функціонування мозку, зазначає невролог Аугусто Міравалле, керівник Центру розсіяного склерозу в Чикаго, згідно з інформацією Parade.
Мозок витрачає близько 20% усіх спожитих калорій, хоча його частка у вазі тіла не перевищує 2%, пояснює Міравалле. Він підкреслює, що мозок спалює калорії під час думки, запам’ятовування, навчання та навіть під час сну.
За його словами, глюкоза буде найкращим джерелом енергії. Цей тип цукру надходить з вуглеводів, які споживає людина. Хоча вуглеводи важливі для роботи мозку, зокрема для поліпшення психічного здоров’я та сповільнення зниження когнітивних функцій, варто обирати здорові, складні вуглеводи, підкреслив він.
Які вуглеводи корисні для мозку
Фрукти, овочі та цільнозернові продукти — це найкращі варіанти вуглеводів для мозку, заявив Томас Голланд, лікар-науковець з Університету RUSH. Він зазначив, що ці продукти належать до складних вуглеводів, оскільки їх перетравлення займає більше часу, що забезпечує відчуття ситості та надає можливість організму виробляти поживні речовини.
Хоча всі фрукти і овочі містять антиоксиданти, вітаміни та інші важливі компоненти для мозку, саме найсоковитіші сорти мають найбільше позитивного впливу, стверджує Джулі Стефанскі, представниця Академії харчування та дієтології.
Ягоди особливо багаті поліфенолами — рослинними сполуками, які захищають клітини від ушкоджень, додала вона.
Дослідження демонструють, що вживання полуниць та чорниць щодня може уповільнити зниження когнітивних функцій на термін до 2,5 років.
Шість вуглеводів, які корисні для мозку
Цільнозерновий хліб
Цільнозерновий хліб є відмінним джерелом складних вуглеводів, корисних для мозку.
Цей продукт багатий на клітковину, що є корисною для кишківника, серця та мозку. Крім того, цільнозернові продукти містять вітаміни групи B, які покращують неврологічне функціонування і підтримують здоров’я мозку.
Картопля
Картопля — чудове джерело вуглеводів, якщо її не смажити і не подавати з маслом чи сиром, вважає Міравалле. Картопля багата калієм, який допомагає передавати нервові сигнали мозку, важливі для навчання та пам’яті.
Збагачений хліб і крупи
Збагачений хліб та пластівці є хорошими варіантами вуглеводів. Такі продукти містять залізо та вітаміни групи B, зокрема тіамін, рибофлавін, ніацин і фолієву кислоту.
Горіхи
Горіхи багаті клітковиною, антиоксидантами та іншими корисними для мозку речовинами. Дослідження свідчать, що споживання волоських горіхів пов’язане зі зростанням результатів когнітивних тестів.
Сухофрукти
Сухофрукти, хоча й можуть здаватися занадто солодкими, насправді є корисними для мозку. Клітковина, що міститься у сухофруктах, може знизити ризик серцево-судинних захворювань і проблем із шлунково-кишковим трактом, що також підтримує здоров’я мозку. Вони також містять антиоксиданти, які можуть зменшити ризик дегенеративних захворювань. Дослідження показують, що споживання фініків, зокрема, може захищати від запалень і окислювального стресу в мозку.
Натуральні підсолоджувачі
Мед має перевірені протизапальні та антиоксидантні властивості, що підтримують загальне здоров’я. Дослідження підтверджують, що вживання меду може поліпшити пам’ять і захистити центральну нервову систему.
У стресові часи важливо сумістити правильне харчування з підтримкою здоров’я. Під час стресу нервова система може бути під загрозою.
Якщо ви відчуваєте потяг до картоплі в складні періоди, не стримуйте себе. Картопля містить багато крохмалю, що забезпечить необхідну енергію для ефективного подолання стресів. Обирайте варену або запечену картоплю, а не смажену.