Для тривалого зберігання часнику важливо правильно обрізати його стебла. Після викопування слід залишити часник на декілька днів для підсушування.
Коректна обрізка часнику запобігає накопиченню зайвої вологості, що є головною причиною гниття та псування. Видалення стебел і коренів знижує ризик виникнення захворювань та зберігає поживні речовини.
Сушка перед зберіганням і підтримка оптимальних умов (температура, вологість, циркуляція повітря) дозволяють часнику залишатися свіжим та придатним для вживання протягом тривалого періоду, аж до літа.
Основні правила збору та зберігання
Під час вирощування часнику не варто поспішати з його обрізкою після збору. Так він зможе триваліше та якісніше зберігатися.
Після збору врожаю голівки продовжують рости і отримують харчування від листя, яке ще не висохло. Якщо видалити листя, голівки не будуть отримувати живлення, а зубчики віддаватимуть вологу, яку могли б отримувати з листя.
Якщо не обрізати часник, він краще зберігається, залишаючись міцним та соковитим.
Після збору врожаю слід підсушити часник на сонці декілька годин, але не викладайте його під прямі сонячні промені. Найкраще розмістити часник під навісом або в приміщенні з хорошою вентиляцією. Процес сушіння триває 10-14 днів. Регулярно перевертайте голівки.
Не обрізайте стрілки в течение 2-3 тижнів. Під час обрізки залишайте приблизно 10-15 см стебла. Надто коротке обрізання може призвести до втрати ваги та соковитості, а також до пошкодження цілісності сухих лусок. Обрізайте сухі стрілки, залишаючи майже все стебло. Зберігайте в купі або в мішку. Восени поступово скорочуйте стебло.
Після сушіння злегка обріжте коріння, залишаючи 5-7 см. При обрізанні стебла залишайте 0,2-0,5 см.
Виростити гарний урожай часнику іноді буває складно. Часник може не зав’язуватися або ж утворювати стрілки, а головок може взагалі не бути.
Часник – досить примхлива культура, тому за ним потрібно особливо ретельно доглядати. Кілька порад щодо досягнення максимального врожаю часнику зібрала Gazeta.ua.