Гаряче
28 Сер 2025, Чт

Як реанімувати стару дерев’яну обробну дошку: перевірений спосіб кулінара

Відновлюємо кухонну дошку: як усунути запахи, бактерії та подряпини. Фото: скриншот

Стара дерев’яна обробна дошка може служити ще довго, якщо правильно її обслуговувати.

З плином часу деревина поглинає аромати, з’являються подряпини та накопичуються бактерії, але це можна виправити. Використовуючи прості природні засоби, легке шліфування і обробку олією, дошка знову стане чистою, безпечною та естетично привабливою для використання на кухні.

Як відновити стару дерев’яну дошку, усунувши запахи, бактерії та подряпини, продемонструвала фудблогерка Валентина Саєнко.

Нам знадобиться:

– сіль;

– лимон;

– оцет;

– наждачний папір (100 гріт);

– харчова мінеральна олія.

Спочатку посипте дошку сіллю і гарно натріть лимоном. Залиште на 5 хвилин, потім змийте. Далі обробіть білим оцтом, знову натріть і змийте. Витріть насухо. Проходьте наждачним папером вздовж волокон. Витирання вологою серветкою завершить цей етап. Коли дошка висохне, рясно змастіть її олією і залиште на ніч.

Рекомендації

Уникайте використання оливкової або соняшникової олії. Вам потрібна спеціальна олія, призначена для дерева, яка може контактувати з продуктами харчування. Звичайна олія може прогоркасти.

Нагадую, дошку не слід мити в посудомийній машині, а зберігати потрібно вертикально. Після миття завжди ретельно витирайте насухо.

На губках і серветках для миття посуду накопичується чимало бактерій. Їх слід змінювати не рідше ніж раз на тиждень. Обробна дошка також збирає велику кількість бактерій. Наприклад, на ній залишається у 200 разів більше фекальних бактерій, ніж на сидінні унітаза, після обробки сирого м’яса. Сира яловичина та курятина можуть залишати після себе сальмонелу та інші мікроби, що викликають небезпечні захворювання.