Овочі й фрукти, що мають синій колір або близькі до нього відтінки, відрізняються надзвичайно високою корисністю.
Існує навіть спеціальний термін для їх опису – антоціанідіни.
У природі “синій” колір має різноманітні відтінки: від ніжного до темно-фіолетового.
Як і назви цих відтінків, антоціанідіни складаються з різних сполук – цианіни, антоціаніни, проантоціаніди та інших, пояснює дієтолог Оксана Скиталінська.
Дивовижно, але навіть червоні яблука містять їх. Так само, як і рожеві груші й навіть рожеву картоплю.
Тепер зверніть увагу на те, скільки цих сполук знаходиться в різних плодах:
Вишня (200г): 350-4500 (залежно від сорту).
Слива (200г): 150-1150 (також залежить від сорту).
Баклажан (200г): 7500 (надаю перевагу фіолетовим, а не білим).
Ожина (100г): 1000-4000.
Чорна смородина (100г): 1300-4000.
Чорниця (100г): 250-5000.
Червоний виноград (200г): 300-7500.
І це тільки антоціанідіни. А в ягодах, фруктах та капусті є ще безліч інших цінних сполук.
Яка користь від антоціанідинів
Вони виступають чимось на кшталт невидимих “парасольок”, що захищають наш організм від шкідливого впливу зовнішнього середовища та внутрішніх ушкоджень, ультрафіолету і старіння.
Вони підтримують структуру колагену, основного білка організму, запобігають його руйнуванню, проявляють виражену протизапальну дію, покращують мікроциркуляцію крові й мають потужну капілярозміцнюючу активність.
Та ще й захищають тканини мозку від старіння (нейродегенеративні хвороби, хвороба Альцгеймера), кишечник – від запалень і зменшення кількості корисних мікроорганізмів, клітини – від мутацій.
Ягідки необхідні в раціоні осіб із цукровим діабетом, серцево-судинними, онкологічними та нервовими захворюваннями.
Тож, коли постає питання: білий виноград чи темно-фіолетовий, жовта картопля чи рожева, з десертів – торт чи чорна ожина/чорниця/смородина – ви розумієте, що варто обирати.
Звісно, найкраще отримувати ці корисні сполуки не рідко, а регулярно і частіше.
“Поки літо, нехай ваші язики щодня будуть синіми від ягід, а не жирними від кремових десертів,” – підсумувала Скиталінська.
У серпні найкращий час, аби наповнити раціон корисними сезонними овочами та фруктами, які дозріли під сонцем. Gazeta.ua підготувала добірку найбільш корисних овочів і фруктів, котрі повинні бути в раціоні кожного, аби зміцнити організм перед осіннім сезоном. Вони зміцнюють імунітет, поліпшують травлення та заряджають енергією на цілий день.
Ожина – дієтичний і малокалорійний продукт, адже в сирому вигляді вона має лише 31 ккал. Але у замороженому вигляді її вміст вуглеводів зростає, і калорійність становить вже 64 ккал на 100 г продукту. В народній медицині свіжі ягоди ожини використовують для підтримки організму та насичення його вітамінами.