3 Жов 2025, Пт

Чи допустимі горіхи в раціоні при схудненні: погляд дієтолога

Фото: pinterest

Досить довго горіхи вважалися “забороненими” продуктами для тих, хто прагне схуднути. Їхня висока калорійність і жирність лякали усіх, хто стежить за власною фігурою.

Однак недавні наукові дослідження ставлять під сумнів цю думку. Горіхи не лише не завдають шкоди дієті, а й можуть сприяти зниженню ваги завдяки унікальному складу корисних жирів, білків і клітковини. Вони надають відчуття ситості, підтримують рівень енергії та позитивно впливають на здоров’я, як зазначає Daily Mail.

Результати дослідження засвідчили, що молоді люди, які включили 50 г волоських горіхів у свій сніданок, не лише відчували бадьорість, але й демонстрували кращі результати в тестах на пам’ять та реакцію протягом дня.

Інше дослідження, яке стосувалося процесу схуднення, показало, що додавання горіхів у раціон під час дотримання дієти з обмеженням калорій не заважало прогресу. Більш того, в деяких випадках учасники, які вживали горіхи, втратили вагу більше, ніж ті, хто їх не вживав.

Видання підкреслює, що це не вперше, коли науковці зазначають користь горіхів. Раніше деякі дослідження вказували на зв’язок між споживанням горіхів і зменшенням ризику розвитку діабету, серцевих захворювань, покращенням фертильності та функцій мозку.

Попри цю інформацію, багато людей ставляться до горіхів з обережністю, побоюючись, що їхня калорійність переважить користь. Проте експерти запевняють, що ситуація зовсім інша.

Якщо щоденно вживати жменю горіхів, це призведе до отримання потужної комбінації білків, клітковини та корисних жирів, які не лише насичують, а й допомагають підтримувати здоров’я в довгостроковій перспективі.

“Горіхи надзвичайно багаті на поживні речовини, однак організм не засвоює всі калорії, що містяться в них. Тому їхній вплив на збільшення ваги не можна порівняти з впливом інших продуктів, які містять багато жирів”, – говорить дієтолог Грейс Кінгсвелл.

Якщо відкинути забобони щодо ваги, список переваг вражає.

“Горіхи є відмінним джерелом клітковини, вітаміну Е, антиоксидантів та мінералів, але що важливіше, вони позитивно впливають на кілька систем організму”, – відзначила дієтолог.

Волоські горіхи особливо багаті на омега-3 жирні кислоти, білок і поліфеноли. Бразильські горіхи, у свою чергу, є одним з найкращих джерел селену, важливої поживної речовини для здоров’я щитоподібної залози.

Мигдаль також містить багато клітковини: у 30 г продукту є приблизно 4 г клітковини, що сприяє покращенню стану кишечника, імунної системи та травлення.

Сьогодні доступне горіхове масло, яке є більш здоровою альтернативою арахісовому маслу. Масло з мигдалю або фісташки дійсно містить білок, клітковину та корисні жири.

Волоські горіхи – це справжнє джерело корисних речовин. Проте їхня користь залежить від способу споживання. Деякі віддають перевагу хрустким сухим горіхам, інші ж замочують їх у воді для покращення засвоєння.

Залишивши горіхи у воді на кілька годин або на ніч, ви знижуєте рівень танінів і фітинової кислоти, активуючи корисні ферменти. Це робить їх легшими для перетравлення, а організм краще засвоює поживні речовини. Крім того, текстура стає м’якшою і ніжнішою.