Протягом тривалого часу існувало переконання, що насичені жири, що містяться в сирі, сприяють підвищенню рівня “поганого” холестерину у крові.
Проте, на сьогоднішній день деякі фахівці вважають, що сир може виявитися корисним для організму. Останні дослідження показують, що корисні мікроби і живильні речовини, які містяться в сирі, можуть запобігти всмоктуванню шкідливих речовин, повідомляє The Telegraph.
Це не єдиний продукт, який був переосмислений після тривалого часу асоціацій із підвищенням “поганого” холестерину.
Баклажан
Вживання баклажанів може допомогти знизити рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності.
Розчинна клітковина в них корисна, адже вона перешкоджає переробці власного холестерину, який зазвичай реабсорбується в кишечнику.
Розчинна клітковина зв’язує частинки холестерину у тонкому кишечнику, не дозволяючи їм потрапити в кров і розповсюджуватися в організмі. Натомість холестерин виводиться з організму через кал.
Для досягнення найкращого результата для здоров’я уникайте смаження.
Жирна риба
Жири омега-3, які містяться в жирній рибі, допомагають знижувати рівень шкідливих тригліцеридів у крові та підвищують рівень “хорошого” холестерину.
До жирної риби відносяться оселедець, скумбрія, сардини, лосось, форель та свіжий тунець.
Броколі
Дієта, багата на броколі, що має високий вміст глюкорафаніну, може знижувати рівень холестерину в плазмі крові. Іншими овочами, які також сприяють зниженню холестерину, є шпинат і брюссельська капуста.
Окра
Цей зелений овоч, відомий також як “дамські пальчики” або “бхінді”, вирощується по всьому світу та стає все більш популярним у супермаркетах. Дослідження показали, що гель, який міститься в окрі, може допомагати знижувати рівень холестерину, зв’язуючись із ним під час травлення. Це сприяє виведенню холестерину з організму.
Крім того, вміст поліфенолів в окрі знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Сочевиця
Сочевиця може покращити рівень холестерину у людей із діабетом. Вона багата клітковиною, що перешкоджає реабсорбції холестерину в крові, а також містить фолати, залізо та вітамін B1, які підтримують здоров’я серця.
Найкраще обирати червону сочевицю. Вона проста в приготуванні і може частково заміняти м’ясо в стравах, таких як болоньєзе, зберігаючи при цьому споживання білка та заліза.
Горіхи
Якщо ви шукаєте здоровий перекус, горіхи повинні бути у вашому раціоні.
Вважається, що “хороші” жири, що містяться в горіхах — як мононенасичені, так і поліненасичені — можуть знизити рівень “поганого” холестерину. Вони містять клітковину та рослинні стерини, які сприяють зниженню рівня холестерину. Горіхи можуть знижувати артеріальний тиск та поліпшувати загальний стан судин.
Важливо не вживати солоний смажений арахіс, оскільки він не є найкориснішим. Найкраще обирати свіжі горіхи.
Овес і ячмінь
Вівсянка та ячмінь містять бета-глюкан, тип клітковини, яка знижує рівень холестерину в крові. Вона утворює гель, що зв’язується з жовчними кислотами, які містять холестерин, в кишечнику. Це обмежує кількість холестерину, що всмоктується в кров, адже печінка мусить забирати більше холестерину для виробництва жовчі, що знижує загальний рівень холестерину.
Найкращим варіантом є проста вівсянка з багатьма свіжими або сушеними фруктами.
У вівсянці є велика кількість вітамінів, мікроелементів, клітковини, заліза та антиоксидантів. Цей продукт має низький глікемічний індекс, тому корисний для здоров’я та підтримання ваги. Бета-глюкан у складі вівса нормалізує рівень холестерину в крові та зменшує ризик серцевих захворювань. Він також сприяє росту корисних бактерій у шлунку, слугуючи “паливом” для них, і забезпечує відчуття тривалого насичення.
Вівсянка є однією з найкорисніших каш для шлунково-кишкового тракту. Оптимально вживати її вранці, оскільки вона може швидше “запустити” травний процес, покращити здоров’я печінки та забезпечити стабільну роботу щитовидної залози.