Цитрусові фрукти здатні вразити своєю смаковою палітрою. Вони привносять свіжість і солодкість у різноманітні страви, будь то салати або десерти.
Крім того, цитрусові містять велику кількість корисних речовин, що робить їх одним з найкращих виборів у вашому раціоні, згідно з даними сайту Realsimple.
Хоча всі види цитрусових варті уваги, особливо виділяються апельсини.
Найкорисніший цитрусовий фрукт
Серед цитрусових, апельсини безумовно займають першу позицію, стверджує дієтолог Крістен Карлі.
Апельсини та 100% апельсиновий сік насичені вітаміном С, перевершуючи за цим показником яблука, лимони та полуниці, що робить їх одним з кращих джерел цього важливого елемента, зазначає Карлі. Цей вітамін є потужним антиоксидантом і має вирішальне значення для зміцнення імунної системи. Оскільки організм не може самостійно виробити вітамін С, вживання апельсинів є відмінним способом поповнити його запаси.
Крім того, апельсини багаті на гесперидин – унікальну рослинну сполуку, що міститься в цитрусових, розповідає Карлі.
Гесперидин володіє антиоксидантними властивостями, які допомагають захищати клітини від окислювального стресу. Він також здатен контролювати кров’яний тиск та рівень холестерину – два важливих показника здоров’я серцево-судинної системи – а також може захищати нервову систему від запалення, що, в свою чергу, може запобігти розвитку нейродегенеративних захворювань.
Фактично, апельсини єкавіт-фолієвої кислоти, також відомого як вітамін B9. “Цей розчинний у воді вітамін має ключове значення для росту та розвитку клітин, що особливо важливо під час вагітності”, – підкреслює Карлі. Він також є важливим елементом збалансованого харчування, оскільки допомагає підтримувати здоров’я серця у дорослих. Наприклад, “один середній апельсин забезпечує 6% вашої щоденної потреби, тоді як порція 100% апельсинового соку (225 г) – близько 15%”, – додає Карлі.
Нагадаємо, що 100% апельсиновий сік – це одне з небагатьох натуральних джерел фолієвої кислоти серед фруктових напоїв.
Способи вживання апельсинів
З огляду на їх корисні властивості, апельсини заслуговують на почесне місце у вашій фруктовій вазі. Вони чудові самі по собі, але якщо бажаєте поекспериментувати, ось кілька цікавих ідей.
Смузі
Додайте до свого улюбленого смузі шматочки апельсина або апельсиновий сік для додаткової порції поживних речовин. Вони чудово поєднуються з тропічними фруктами, такими як манго, ананас і банан. Можна також змішати апельсини з кокосовим молоком, бананом, ванільним йогуртом та ванільним екстрактом для отримання напою, схожого на десерт.
З темним шоколадом
Перетворіть часточки апельсина в корисний десерт, зануривши їх у розтоплений темний шоколад. Виставіть апельсини на деко, вистелене пергаментом, а потім посипте кокосовою стружкою або подрібненими горіхами. Поставте їх в холодильник, поки шоколад не застигне, а потім насолоджуйтеся самостійно або як додаток до йогурту.
У салатах
Додайте апельсини до фруктового салату для яскравого смакового контрасту. Ви можете навіть приготувати салат лише з цитрусових. Для чогось більш пікантного спробуйте додати апельсини до хрусткого салату з куркою та імбиром.
