Осінь – найкращий час для домашніх заготовок. Обов’язковим у нашому меню стане маринована капуста.
Хрумка, зі своїм ароматом та легким кислинкою, вона чудово доповнить будь-яку страву.
Цього сезону спробуйте три нові варіанти маринування. Gazeta.ua ділиться рецептами, які ви захочете повторювати знову і знову. Тож зберігайте та готуйте їх!
Маринована капуста з виноградом
Інгредієнти
капуста – 1 кг,
виноград (бажано без кісточок) – 200-300 г,
морква – 2 невеликі штуки,
часник – 3-4 зубчики,
вода – 1 л,
цукор – 2 ст. л.,
сіль – 1 ст. л.,
оцет (9%) – 100 мл,
чорний перець – 5-6 горошин,
лавровий лист
Приготування
Наріжте капусту великими шматками або нашаткуйте її.
Моркву натирайте на великій тертці або наріжте скибочками.
Виноград добре промийте та відокремте від гілочок.
Кладемо капусту, моркву, виноград і нарізаний часник в банку шарами.
Приготуйте маринад: доведіть до кипіння воду з сіллю, цукром та спеціями, в кінці додайте оцет.
Залийте все гарячим маринадом та закрийте кришкою. Дайте охолонути і зберігайте в холодильнику 2-3 дні.
Рожева капуста
Інгредієнти:
Білокачанна капуста – 2 кг
Буряк – 2 шт
Морква – 1 шт
Для розсолу (на 1 літр, мені знадобилось 1,5 л.)
Вода – 1 л
Сіль – 2 ст. ложки
Цукор – 60 г
Олія – 100 мл
Оцет 9% – 100 мл
Перець чорний горошком – 6-8 шт
Перець духмяний – 3 шт
Лавровий лист – 2-3 шт
Приготування
Капусту ріжемо великими шматками.
Буряк і моркву нарізайте соломкою або кружечками, як подобається.
В контейнер викладайте все шарами.
В каструлі змішуємо воду, сіль, цукор, спеції та олію.
Доводимо до кипіння, варимо 3 хвилини, потім додаємо оцет.
Заливаємо капусту гарячим розсолом.
Даємо охолонути до кімнатної температури і ставимо в холодильник на 2 дні.
Маринована пелюстка
Знадобиться (на 3-л тару)
капуста – 1,5 кг
морква – 1 шт
буряк – 2 шт
вода – 1,5 л
цукор – 6 ст. л.
сіль – 3 ст. л.
олія – 150 мл
оцет яблучний – 150 мл
приправа – 2 ст. л. (без гірки) (для малосольних огірків)
за бажанням часник, гострий перець
Приготування
Капусту наріжте квадратними шматочками, буряк і моркву – натріть соломкою (або наріжте слайсами).
Викладайте у тару шарами капусту, моркву, буряк, поки не закінчаться овочі.
Для маринаду в сотейнику з’єднайте цукор, сіль, приправу, влийте воду, олію та яблучний оцет, доведіть до кипіння.
Залийте овочі маринадом. Зверху накрийте тарілкою та покладіть невеликий вантаж. Залиште капусту при кімнатній температурі на 6-8 годин. На ніч поставте в холодильник. Ємність накрийте кришкою або перекладіть капусту в банку та закрийте.
Квашена капуста – це не лише закуска до картоплі або борщу, а справжній вітамінний ресурс на зиму.
Вона підсилює імунітет, покращує травлення та надає енергії у холодні місяці. Щоб зберегти максимальну користь та отримати хрустку, ароматну капусту, важливо дотримуватись кількох основних правил – від вибору сорту до правильного співвідношення солі. Головне правило: на 1 кг капусти завжди потрібно брати 20 г солі (≈ 2% від ваги капусти).
