5 Лис 2025, Ср

Неперевершена осіння закуска: три рецепти маринованої капусти, що стануть вашими улюбленими на кожен рік!

Осінь – найкращий час для домашніх заготовок. Обов’язковим у нашому меню стане маринована капуста.

Хрумка, зі своїм ароматом та легким кислинкою, вона чудово доповнить будь-яку страву.

Цього сезону спробуйте три нові варіанти маринування. Gazeta.ua ділиться рецептами, які ви захочете повторювати знову і знову. Тож зберігайте та готуйте їх!

Маринована капуста з виноградом

Автор: weukraine

Маринована капуста з виноградом: рецепт

Інгредієнти

капуста – 1 кг,

виноград (бажано без кісточок) – 200-300 г,

морква – 2 невеликі штуки,

часник – 3-4 зубчики,

вода – 1 л,

цукор – 2 ст. л.,

сіль – 1 ст. л.,

оцет (9%) – 100 мл,

чорний перець – 5-6 горошин,

лавровий лист

Приготування

Наріжте капусту великими шматками або нашаткуйте її.

Моркву натирайте на великій тертці або наріжте скибочками.

Виноград добре промийте та відокремте від гілочок.

Кладемо капусту, моркву, виноград і нарізаний часник в банку шарами.

Приготуйте маринад: доведіть до кипіння воду з сіллю, цукром та спеціями, в кінці додайте оцет.

Залийте все гарячим маринадом та закрийте кришкою. Дайте охолонути і зберігайте в холодильнику 2-3 дні.

Рожева капуста

Інгредієнти:

Білокачанна капуста – 2 кг

Буряк – 2 шт

Морква – 1 шт

Для розсолу (на 1 літр, мені знадобилось 1,5 л.)

Вода – 1 л

Сіль – 2 ст. ложки

Цукор – 60 г

Олія – 100 мл

Оцет 9% – 100 мл

Перець чорний горошком – 6-8 шт

Перець духмяний – 3 шт

Лавровий лист – 2-3 шт

Приготування

Капусту ріжемо великими шматками.

Буряк і моркву нарізайте соломкою або кружечками, як подобається.

В контейнер викладайте все шарами.

В каструлі змішуємо воду, сіль, цукор, спеції та олію.

Доводимо до кипіння, варимо 3 хвилини, потім додаємо оцет.

Заливаємо капусту гарячим розсолом.

Даємо охолонути до кімнатної температури і ставимо в холодильник на 2 дні.

Маринована пелюстка

Знадобиться (на 3-л тару)

капуста – 1,5 кг

морква – 1 шт

буряк – 2 шт

вода – 1,5 л

цукор – 6 ст. л.

сіль – 3 ст. л.

олія – 150 мл

оцет яблучний – 150 мл

приправа – 2 ст. л. (без гірки) (для малосольних огірків)

за бажанням часник, гострий перець

Приготування

Капусту наріжте квадратними шматочками, буряк і моркву – натріть соломкою (або наріжте слайсами).

Викладайте у тару шарами капусту, моркву, буряк, поки не закінчаться овочі.

Для маринаду в сотейнику з’єднайте цукор, сіль, приправу, влийте воду, олію та яблучний оцет, доведіть до кипіння.

Залийте овочі маринадом. Зверху накрийте тарілкою та покладіть невеликий вантаж. Залиште капусту при кімнатній температурі на 6-8 годин. На ніч поставте в холодильник. Ємність накрийте кришкою або перекладіть капусту в банку та закрийте.

Квашена капуста – це не лише закуска до картоплі або борщу, а справжній вітамінний ресурс на зиму.

Вона підсилює імунітет, покращує травлення та надає енергії у холодні місяці. Щоб зберегти максимальну користь та отримати хрустку, ароматну капусту, важливо дотримуватись кількох основних правил – від вибору сорту до правильного співвідношення солі. Головне правило: на 1 кг капусти завжди потрібно брати 20 г солі (≈ 2% від ваги капусти).