Гаряче
5 Лис 2025, Ср

Токсини та вибухи: які продукти заборонено розігрівати в мікрохвильовці

Продукти, які не можна розігрівати в мікрохвильовці: цей список повинен знати кожен. Фото: pinterest

Не всі продукти підходять для розігрівання в мікрохвильовій печі.

Деякі страви під час нагрівання втрачають свої корисні властивості, стають шкідливими або навіть небезпечними.

Щоб уникнути небажаних наслідків, важливо знати, які продукти категорично заборонено розігрівати в мікрохвильовці – від яєць до певних овочів.

Пропонуємо вам сім продуктів, які краще ніколи не класти в мікрохвильову піч.

Яйця в шкаралупі – “міна уповільненої дії”

Серед найпоширеніших продуктів, які не можна розігрівати, варені яйця в шкаралупі. Швидкий нагрів внутрішньої частини яйця призводить до утворення парового тиску, який не має виходу. У результаті яйце може просто вибухнути в мікрохвильовці або при його витяганні. Особливо це небезпечно при розрізанні чи гризуванні.

Виноград

Хто б міг подумати, але навіть виноград не варто класти в мікрохвильову піч. Дослідження показали, що при нагріванні двох напівзрізаних ягодах виникає плазма – маленький вогонь – внаслідок електромагнітних ефектів у рідині ягоди. Це не лише небезпечно, але й абсолютно марно з точки зору користі.

Морепродукти, риба, м’ясо

При спробі розігріти морепродукти, рибу чи навіть стейк в мікрохвильовці збільшується ризик втрати текстури, нерівномірного прогрівання, що приводить до утворення сухих або гумоподібних частин. З точки зору безпеки мікрохвильове розігрівання великих шматків м’яса може залишити холодні зони, де можуть виживати бактерії.

Оброблене м’ясо та хімічні ризики

Цікавий факт: при розігріві обробленого м’яса в мікрохвильовій печі може зрости підсумок утворення продуктів окислення холестерину (COPs), що потенційно підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Це підтверджує, що спосіб приготування істотно впливає на хімічний склад їжі.

Соуси, перець, дитяче харчування

Продукти, що стають найбільшими проблемами, іноді пов’язані не з “чем” ми розігріваємо, а з “як”. Наприклад, перець при нагріванні в мікрохвильовці виділяє капсаїцин у вигляді пари – це може подразнювати очі та горло при відкритті дверцят. Соуси й каші можуть буквально перегріватися в посудині, викликаючи “вибухи” чи бризки. Дитяче харчування або грудне молоко, через нерівномірність нагрівання, можуть містити “гарячі плями”, небезпечні для дитини.

Хрусткі страви та готові закуски

Страви з хрусткою скоринкою завжди виграють від духовки, грилю чи повітряної фритюрниці, а мікрохвильовка перетворить їх на м’які, пресовані чи просто менш апетитні. Картопля-фрі, паніроване м’ясо, готові закуски можуть втратити свою структуру, текстуру та смакову привабливість при швидкому розігріванні.

Іноді мікрохвильову піч вмикають порожньою, наприклад, для перевірки, чи вона працює. Проте небагато хто знає, що цього робити не варто.

Негативно на стан печі впливає розігрівання в ній невеликої кількості їжі. Тому не слід у мікрохвильовці гріти, наприклад, один бутерброд. Мінімальна вага продуктів для НВЧ-печі становить 200 грамів.