Гаряче
8 Лис 2025, Сб

У Києві стартувала ініціатива зі скорочення споживання солі: хлібозаводи можуть адаптувати свої рецепти.

У Києві триває кампанія, що має на меті знизити споживання солі серед населення. На вулицях міста з’явилися сітілайти, які закликають до здорового харчування. Завдяки QR-коду на плакатах можна перейти на сайт Центру громадського здоров’я та дізнатися більше про споживання солі.

Ця ініціатива є частиною рішень Координаційної ради з питань громадського здоров’я, яка була створена при Київській міській військовій адміністрації. На засіданнях Ради, а також робочих нарадах з представниками хлібопекарської промисловості обговорювалися ризики надмірного споживання солі, зокрема її вплив на виникнення серцево-судинних хвороб та інших неінфекційних захворювань. Також триває розробка технологій використання солі, збагаченої калієм.

«У Департаменті промисловості та розвитку підприємництва пройшли робочі зустрічі за участю представників провідних хлібопекарських підприємств міста — ТОВ „КИЇВ ХЛІБ“, ТОВ „Столичний пекарний дім“, Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, Державної установи „Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України“ та керівника ініціативної групи з оздоровлення населення України шляхом оптимізації споживання солі натрію та калію О. Тухарінова. Учасники зустрічі підкреслили значущість ініціативи з послідовного зниження вмісту солі в продукції, що виготовляється у Києві. При цьому наголошено на необхідності збереження високої якості, смакових характеристик продукції та дотриманні технологічних процесів», — зазначив заступник голови КМДА Олег Куявський.

Наукові висновки щодо шкоди надмірного споживання солі надала Державна установа «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва».

У рамках кампанії планується розміщення інформаційних матеріалів у громадському транспорті, на телебаченні та радіо. Зокрема, в рамках кампанії в торгових точках можуть почати маркування товарів із зниженим вмістом солі та збагачених калієм.

За даними МОЗ, українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендується, — в середньому 12,6 г замість 5 г. Із цього обсягу 75% солі потрапляє в наш раціон з готових магазинних продуктів, в той час як лише 25% — з сільнички на столі.

До речі, найбільше солі міститься у перероблених м’ясних та рибних продуктах (ковбаси, сосиски, консерви), у фастфуді, солоних закусках і снеках, соусах та приправах.

Чому важливо обмежити споживання солі в раціоні та як це зробити: пояснення від МОЗ.