17 Лис 2025, Пн

У Києві проходить захоплюючий «Інтенсив для незрячих барист»: кав’ярні відкривають свої двері для нових талановитих випускників

Не так давно журналісти дізналися, що в Києві розпочався курс «Інтенсив для незрячих баристів».

Це унікальна програма, у рамках якої шестеро людей з порушеннями зору вчаться мистецтву приготування кави.

Навчання відбувається на професійному обладнанні під наглядом досвідчених викладачів — процес проходить так, як це відбувається у звичайних академіях.

Вже зовсім скоро кожен з нас зможе замовити чашечку смачної гарячої кави у випускників цього інтенсиву.

Ця ініціатива є продовженням місії Фундації 03:00 — створювати можливості там, де раніше суспільство ставило бар’єри. Проект став можливим завдяки підтримці Євросоюзу.

Ідея виникла під час оновлення експозиції Музею у темряві «Третя після опівночі».

Раніше в музеї було можливе придбання кави через автомат, але далі виникла гіпотеза: чи можуть незрячі самі готувати каву на професійному обладнанні?

«Школа Custom Coffee School також приєдналася до ініціативи, і разом ми протестували це на практиці. Виявилось — можуть. І навіть без додаткових інструментів. Головне — це тренування та практика», — розповідає креативний директор Фундації 03:00 Павло Сусляков.

Окрім навчання від Custom Coffee School, своїм досвідом діляться й баристи з різних кав’ярень Києва, демонструючи свої техніки та практичні навички.

Незрячі вивчають різні методи приготування кави, а баристи спостерігають за тим, як учасники впевнено здійснюють кожен рух.

Це руйнує бар’єри і демонструє, що зовсім скоро незрячих барист можна буде зустріти в кав’ярнях міста.

Головний тренер Custom Coffee School Андрій Пустовіт навчав незрячих баристів готувати каву без зайвих пристроїв.

Адже учасники розвивають м’язову пам’ять рухів: дозування молока, нахил чашки, силу натискання під час пресування кави.

Вони швидко освоюють техніку і вже готують смачні капучино, які не знайдеш у всіх кав’ярнях.

Зараз триває практичний етап курсу. Кожен учасник має приготувати сто порцій капучино під наглядом досвідчених баристів з різних кав’ярень Києва, щоб рухи стали автоматичними, а процес — інтуїтивним.

«Для Фундації 03:00 це стане першим кроком, і ми плануємо розширити навчання, залучивши учасників з інших міст. Вже зараз до нас звертаються кав’ярні, готові прийняти на роботу незрячих баристів, а також люди, які прагнуть до навчання», — ділиться керівниця Фундації «03:00» Аліна Марненко.

До кінця листопада учасники завершать навчання і розпочнуть стажування в київських кав’ярнях. Партнери вже підтвердили готовність приймати їх у свої команди для проходження стажування.

«Незрячі батьки: як це можливо» — розповідає подружня пара у „Подкасті наосліп“.