Гаряче
18 Гру 2025, Чт

Оптимальний хліб для бутербродів: поради фахівців з дієтології

Назвали найкорисніший хліб для бутербродів Фото: pinterest

Асортимент хліба сьогодні є найширшим в історії.

Часто важко вибрати, який саме хліб підійде для сендвічів.

Однак не всі бутерброди однаково корисні для організму. Деякі з них багаті на цільні харчові інгредієнти та поживні речовини, тоді як інші можуть містити консерванти, додатковий цукор і високий рівень натрію, зазначає Real Simple.

«Інгредієнти та способи приготування мають вирішальне значення для вибору хліба», – підкреслює канадський дієтолог Бріттані Браун.

Для того, щоб обрати більш здоровий варіант хліба, інша дієтологиня Кейтлін Хіпплі радить звертати увагу на склад.

«Коли мова йде про те, чи є хліб корисним, лише калорії не дають повного уявлення. Щоб обрати здоровіший хліб, я завжди звертаю увагу на вміст клітковини та низький рівень доданого цукру», – ділиться порадами вона.

Хіпплі особисто обирає хліб, що містить щонайменше три грами клітковини для контролю апетиту та підвищення ситості.

Браун, у свою чергу, надає перевагу хлібу для бутербродів з мінімумом складових.

«Пам’ятайте, що для випікання хліба потрібні лише зерно, вода, сіль і, іноді, дріжджі; все інше може бути зайвим», – зазначає дієтолог.

Дієтологи одноголосно вважають, що 100-відсотковий цільнозерновий хліб з пророщеного зерна є найкращим варіантом для бутербродів.

«Цільнозерновий хліб – це чудовий вибір, адже він містить велику кількість поживних речовин (вітаміни групи В і мінерали, такі як залізо, цинк, калій, магній, селен і фосфор) і клітковини. У ньому зберігаються всі три частини зерна – зародок, висівки та ендосперм, що підвищує вміст клітковини в порівнянні з білим хлібом», – пояснює Лоу.

Ті, хто прагне скинути вагу, часто віддають перевагу чорному хлібу. Проте не завжди він є корисним. Дієтологиня Тетяна Лакуста розповідає, на що варто звертати увагу.

Під темними сортами хліба, як правило, розуміється цільнозерновий темний хліб з добавками висівок. Однак насправді темний хліб може мати різний склад, і деякі інгредієнти можуть не робити його кориснішим, ніж білий хліб.