Фермери в Україні достатньо масово почали розпродавати наявні обсяги ріпчастої цибулі.
Причиною для таких дій стало стрімке погіршення якості цієї продукції в місцевих сховищах. Істотне збільшення вільних обсягів на ринку призвело до досить різкого зниження цін на цей овоч. Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.
З початку поточного тижня ціни на цибулю в Україні знизилися в середньому на 12%. Українські фермери реалізують продукцію по 7-13 грн/кг ($0,17-0,31/кг), залежно від якості та обсягів пропонованих партій продукції.
Стимулювання збуту некондиційної продукції навіть шляхом зниження цін зараз не приносить бажаних результатів. Ціни на оптові партії цибулі середньої та низької якості вже озвучуються в діапазоні 4-6 грн/кг, але активність покупців у цьому сегменті дуже низька.
Зниження цін виробники також пояснюють різким погіршенням якості цієї продукції. Багато хто закладав у сховища вологу цибулю, яка в умовах теплої зими почала швидко проростати.
Вартість цибулі в Україні загалом в середньому вже на 12% нижчі, ніж наприкінці лютого 2024 року.