За словами агроексперта Олександра Хорева, обстановка на ринку цибулі зміниться лише в другій половині маркетингового сезону навесні.
У березні та квітні очікується помірне підвищення цін на якісну продукцію, що зможе зберегтися до цього часу. Проте обсяги такого лука обмежені, а кінцевий результат залежатиме від технологій зберігання та їх якості на господарствах, як зазначає EastFruit.
Для порівняння, в західноєвропейських країнах, особливо в Нідерландах, немає проблем з пізнім збором та тривалим зберіганням цибулі. Це стало можливим завдяки широкому використанню сушильних камер, які дозволяють підготувати врожай до тривалого зберігання без втрат якості. В Україні ж такі інновації використовують тільки деякі виробники.
На даний момент український ринок знову демонструє класичні ознаки перевиробництва: низькі ціни, збитковість для фермерів і втрати врожаю через застарілі або недостатньо вдосконалені методи обробки.
Незважаючи на антирекордно низькі ціни цього сезону, навесні можна очікувати зростання вартості, коли запаси якісної продукції стануть в дефіциті.
Експерти рекомендують виробникам інвестувати в сучасні системи сушіння та зберігання, а також уважніше планувати площі для вирощування цибулі. Інакше ситуація з переповненістю ринку та різкими коливаннями цін може повторюватися щороку.
Ціни на тепличні огірки в Україні продовжують зростати.
Цього тижня гуртові ціни на овоч знову підвищились у середньому на 15% порівняно з кінцем минулого робочого тижня. Сьогодні огірки в тепличних комбінатах продають за ціною 30-50 грн/кг (приблизно $0,72-1,21/кг).
Основна причина подорожчання – дефіцит пропозиції на ринку. Як зазначають експерти, сезон ґрунтових огірків фактично завершився, а надходження тепличної продукції зменшились через похмуру та холодну погоду, яка панує в Україні минулого тижня.