Час варити борщ: на ринку падають ціни на овочі

Картопля, капуста і буряк дешевшають: як змінились ціни за тиждень. ФОТО: Pixabay

В Україні продовжується тенденція зниження цін на овочі нового врожаю, що складають так званий борщовий набір.

Найбільше знизились ціни на картоплю, капусту та буряк. Наразі морква є винятком, її вартість залишилася нестабільною, і навіть дещо зросла. Це зазначено у свіжому огляді аналітиків порталу EastFruit.

Ціни на овочі станом на кінець минулого тижня:

Картопля (рання) – від 10 до 20 грн/кг (тиждень тому – 15-40 грн).

Капуста білокачанна (рання) – 10-20 грн/кг (раніше – 18-22 грн).

Буряк (ранній) – 25-40 грн/кг (було 30-38 грн).

Морква (рання) – 25-55 грн/кг (проти 35-40 грн минулого тижня).

Цибуля ріпчаста (рання) – 25-40 грн/кг (проти 35-40 грн).

Експерти відзначають, що зниження цін викликане зростанням пропозиції овочів нового врожаю. Водночас морква залишається під впливом коливань цін через відмінну якість та різну величину партій.

На відміну від інших овочів, огірки за тиждень подорожчали. Це пояснюється скороченням обсягів пропозиції: у теплицях почали масову зачистку перед другою хвилею посадок. Тимчасове зменшення виробництва впливає на ринок і ціни.

Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин повідомив, що ціни на овочі борщового набору залишатимуться високими до початку постачання овочів нового врожаю з відкритого ґрунту. Очікується, що здешевлення відбудеться наприкінці травня – на початку червня.

За його словами, підвищення цін на овочі є сезонним явищем, оскільки закінчуються запаси врожаю 2023 року, особливо слабкого, тоді як попит залишається доволі стабільним. Він також зазначив, що зростання цін спостерігається в сегменті бюджетних продуктів.