Нові дослідження підтверджують, що регулярне споживання картоплі фрі може значно підвищити ймовірність розвитку діабету 2 типу.
Про це повідомляє видання The Guardian, спираючись на міжнародне дослідження, яке проводила команда науковців на чолі з Сейєдом Мохаммадом Мусаві з Гарвардського університету.
Згідно з отриманими даними, вживання картоплі фрі тричі на тиждень збільшує ризик розвитку діабету на 20%, а при споживанні п’ятиразово цей показник зростає до 27%. На відміну від цього, запечена, відварена або пюрована картопля є менш шкідливою — ризик у цьому випадку підвищується всього на 5%.
Дослідники зазначають, що смаження картоплі призводить до втрати частини корисних речовин; натомість їжа набуває високий вміст жиру та калорій. Крім того, картопля має підвищений глікемічний індекс через вміст крохмалю, що негативно впливає на рівень цукру в крові.
У дослідженні також підкреслюється, що заміна смаженої картоплі на цільнозернові продукти може істотно знизити ризик розвитку діабету — на 8% при заміні загалом, а на 19% в разі заміни чіпсів або картоплі фрі.
Доктор Каутер Хашем з Лондонського університету королеви Марії зазначив, що важливо не лише те, що ми їмо, але й способи приготування:
“Варена або запечена картопля є хорошим джерелом клітковини, вітаміну С і калію, в той час як смаження у великій кількості олії з додаванням солі перетворює її на калорійний продукт, що може спричинити набір ваги та підвищити ризик хронічних захворювань”, — навів свої думки вчений.
На думку Хашема, картоплю слід вживати помірно, розглядаючи її як частину збалансованого харчування, віддаючи перевагу альтернативам, таким як бурий рис, булгур, цільнозернові макарони або батат.
Для підтримки здоров’я серця слід прагнути знижувати ймовірність утворення бляшок, що можуть закупорювати артерії. Кардіологи розповіли, яка їжа найбільш шкідлива для артерій.
В першу чергу, це стосується смажених страв. Будь-яка їжа, приготована у фритюрі, якщо це картопля фрі, кільця цибулі, смажені морепродукти чи пиріжки, є джерелом трансжирів.