7 лютого згадують святого преподобного Партенія, єпископа Лампсакійського.
Святий Партеній народився в місті Мелітополь у Малій Азії. Він був сином диякона Христофора і змалку відзначався благочестивістю. Не маючи освіти, він самостійно вивчав Святе Письмо та багато часу проводив у молитві. Ще до прийняття священничого сану Партеній отримав дар чудотворення. Він зцілював людей від хвороб і виганяв бісів. Жив дуже скромно, не прагнув багатства, а свої заробітки від рибальства роздавав бідним.
Його праведне життя стало відомим Нікомидійському митрополиту Филипу, який висвятив його у пресвітера, а згодом, за згодою імператора Костянтина Великого, Партеній став єпископом Лампсаку (місто на узбережжі Геллеспонту, нині Туреччина). Як єпископ, він ревно працював над знищенням ідолопоклонства в місті. Він наказав розбити язичницькі храми та побудувати християнські церкви, навернувши багатьох місцевих жителів до віри в Христа.
Святий мав великий дар зцілення і навіть воскресив померлого. Він зцілював сліпих, калік і одержимих бісами. Відомий випадок, коли він одним дотиком вигнав бісів з людини, і нечистий дух благав святого не відправляти його в безодню.
Проживши довге та праведне життя, святий Партеній мирно упокоївся. Його мощі прославилися численними чудесами, і його пам’ять почали вшановувати в православній традиції.
Прикмети
Під час заходу сонце червоне – до холодного літа.
Сильний вітер вдень – чекайте на багатий урожай ярових.
Хмари мають синій колір – погода буде теплою.
Що не можна робити, а що варто
Не можна відмовляти у милостині та допомозі, тому що цей день здавна вважався поминальним. Твориш добро – добро й отримуєш.
Цього дня обов’язково пекли пиріг з цибулею, яким пригощали всіх родичів. Виносили шматок пирога й на поріг будинку, щоб залишити для “покійників”, які можуть “зайти в гості”.
24 лютого в Україні розпочинається Масниця, яка має особливе значення для вірян. Вона триватиме тиждень перед Великим постом, який передує Великодню. Його дата у 2025 році – 20 квітня.
Традиційно протягом семи днів можна готувати млинці і ними пригощати рідних, друзів, сусідів.