Чому варто зменшити споживання солі: рекомендації МОЗ і поради для впровадження в життя.

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, чому варто зменшити споживання солі та як перейти на більш здоровий раціон.

Чому варто зменшити споживання солі

Залишкове споживання солі понад 5 г на добу пов’язане з підвищенням ризику серцево-судинних хвороб, в основному через високий артеріальний тиск або серцеву недостатність. Значне зменшення вживання солі та солоних продуктів сприяє ефективному лікуванню серцево-судинних і ниркових захворювань.

Яка норма споживання солі в день

Рекомендована добова доза споживання солі становить 5 г, що приблизно дорівнює одній чайній ложці. Рекомендується використовувати лише йодовану сіль, оскільки у багатьох українців виявлено помірний дефіцит йоду.

Як зменшити споживання солі в раціоні

Дослідження показують, що близько 70% солі ми отримуємо зі складу оброблених продуктів. Тобто щодня вживаючи готову їжу, ми споживаємо значну кількість солі, часто не усвідомлюючи цього.

Щоб контролювати споживання солі та піклуватися про своє здоров’я, перш за все, обмежте вживання таких продуктів, як хліб, оброблені м’ясні та рибні продукти, солоний сир, солоні овочі та готові соуси. По-друге, уважно читайте етикетки продуктів: якщо сіль на початку списку інгредієнтів, це свідчить про її високий вміст. Намагайтеся уникати таких продуктів.

По-третє, контролюйте кількість солі під час приготування страв. Це особливо актуально для домашніх соусів, консервації тощо. Традиційні продукти з високим вмістом солі слід замінити на альтернативні, більш корисні варіанти.

Також нещодавно у Києві обговорювалося зменшення споживання солі як один із кроків зміцнення громадського здоров’я.