Чорний часник стає все популярнішим у ресторанах за останні кілька років, хоча в деяких азійських культурах його смакують вже століттями.
Цей продукт багатий на фітонутрієнти та інші речовини, що допомагають боротися із захворюваннями.
Що таке чорний часник
Чорний часник – це звичайний часник, який піддається тривалій витримці в контрольованих умовах температури та вологості. Це викликає реакцію Майяра, завдяки якій м’якоть стає чорною. Смак стає пікантним та трохи солодким, нагадуючи патоку, а текстура також зазнає змін. Зовнішня частина зубчиків висихає, але залишається ніжною, в той час як внутрішня частина набуває вологої, желеподібної консистенції, схожої на фінік.
Розглянемо, як можна приготувати чорний часник у домашніх умовах.
У скороварці
Слід помістити очищені зубчики часнику у банку, яка ж потім розміщується в скороварці з однією склянкою води. Варіть на високій потужності впродовж шести-восьми годин.
Через шість годин часник трохи закоптиться, проте ще не потемніє. Текстура залишиться схожою на сиру. Це не найефективніший метод, адже навіть за вісім годин ішні частини не досягнуть бажаної консистенції, а смак буде значно відрізнятися від магазинного чорного часнику.
У мультиварці
Слідуючи інструкціям з даного відео на YouTube, покладіть цілі головки часнику у пакет та готуйте їх у мультиварці на низькій потужності. У відео зазначається, що ви можете залишити їх на тиждень, перевірити і готувати далі, і ось у вас чорний часник. Але за тиждень пакет може просто розплавитися, і ваш дім буде наповнений часниковим ароматом. Якщо температура мультиварки буде занадто високою, часник просто підгорить, і ви не досягнете бажаного результату. Отже, популярний метод з мультиваркою сумнівний.
В рисоварці
Покладіть у рисоварку дві головки часнику, загорнуті у фольгу, а зверху також накрийте фольгою для збереження вологи. Встановіть мінімальну температуру. Протягом двох днів колір зміниться, але це займе час. Також важливо, щоб зайва вологість не втрачалася.
На шостий день часник вже буде майже чорним, а на дев’ятий день його можна буде вийняти.
Цей процес доводить, що ви можете приготувати чорний часник вдома менш, ніж за два тижні, використовуючи рисоварку. Якщо ви великий шанувальник чорного часнику або любите кулінарні експерименти, цей метод може вас зацікавити. Проте, якщо ви рідко вживаєте чорний часник, або не бажаєте відмовлятись від рисоварки на тиждень, краще обрати магазинний варіант.
Поради щодо приготування чорного часнику вдома
Уважно контролюйте температуру вашої рисоварки. Ідеальний діапазон – від 49 °C до 89 °C.
Вживайте всі заходи, щоб зберегти вологу. Накрийте верх рисоварки фольгою та менше її відкривайте, аби не випускати вологу. Пам’ятайте, що низька температура й висока вологість запобігають пересиханню часнику та допомагають йому набрати желеподібну текстуру. Рекомендується готувати у гаражі або подібному місці, щоби весь дім не поглинув запах.
Як використовувати чорний часник
Додавайте його до салатних заправок, або використовуйте для підсилення аромату класичних страв, таких як чимічуррі та песто. Це чудове доповнення до пасти, піци, хумусу, соусів або намазаного на тости. Чорний часник – це цікавий і універсальний інгредієнт, з яким можна експериментувати на кухні, а також відмінний спосіб підвищити смак ваших страв за рахунок глибоких солодких нот умамі.