На тривалість життя впливають не тільки генетичні чинники, а й навколишнє середовище, стрес, вживання тютюну та ваше харчування.
Існує безліч продуктів, які можуть сприяти уповільненню процесів старіння—до них належать горіхи, риба, олії, прянощі. У цей раз ми зосередимося на фруктах і овочах, що здатні збільшити тривалість життя, стверджує eatthis.
Ці продукти насичені різноманітними поживними речовинами, антиоксидантами та активними сполуками, які допомагають організму боротися зі захворюваннями, пов’язаними із віком, такими як серцеві недуги, зниження когнітивних функцій, запалення та ушкодження, спричинені окислювальним стресом.
Вони можуть зменшити ризик станів, наприклад, підвищеного артеріального тиску і холестерину, що безпосередньо впливають на ризик серцево-судинних захворювань.
Дієтологи виділили 10 овочів та фруктів, які сприяють уповільненню процесів старіння.
Овочі та фрукти для довголіття
Червонокачанна капуста
Ця капуста належить до сімейства хрестоцвітих, що робить її потужним джерелом сірковмісних антиоксидантів, відомих як глюкозинолати. Дослідження показують, що вони, разом з антоціанами, які також присутні в капусті, допомагають знизити ризик серцевих хвороб, раку, артриту та нейродегенеративних захворювань.
Гриби
Не всі люблять смак грибів, однак вони є справжнім джерелом довголіття. Багато досліджень свідчать, що гриби захищають від легкого когнітивного порушення (MCI), а поліфеноли і антиоксиданти, що містяться в них, захищають від хвороби Альцгеймера і інших нейродегенеративних станів.
Чорниця
Чорниця, відома як суперпродукт, багата на антиоксиданти, зокрема антоціани, які можуть сприяти тривалості життя. Ці потужні з’єднання борються зі стресом і запаленням, пов’язаними із хронічними захворюваннями та старінням. Включення чорниці у ваш раціон може зміцнити здоров’я, а також сприяти довгій та здоровій старості.
Дослідження, опубліковане в Gerontology, показало, що споживання чорниці може зменшити ризик вікових неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, деменція та хвороба Паркінсона.
Брокколі
Брокколі має високий вміст клітковини, вітамінів С і К, заліза та інших антиоксидантів, які, як показано, знижують ризик хронічних захворювань, зокрема серцевих недуг та раку.
Буряк
Буряк можуть недооцінювати, проте ці яскраві коренеплоди є джерелом багатьох поживних речовин, як-от клітковини, фолієвої кислоти, марганцю, калію, заліза та вітаміну С. Високий вміст нітратів у буряках і їхньому соку пов’язують із численними користями для здоров’я, такими як покращення кровообігу, зниження артеріального тиску та підвищення фізичної продуктивності.
Манго
Манго з їх солодким тропічним смаком приносять не лише задоволення, але й сприяють довголіттю. Ці соковиті фрукти насичені вітамінами А і С, які відіграють ключову роль у функціях імунної системи та здоров’я шкіри.
Клітковина в манго покращує травлення та підтримує здоровий мікробіом кишечника, що є важливим аспектом загального здоров’я та довголіття.
Авокадо
Авокадо—это суперпродукты, которые связаны с множеством преимуществ для здоровья. Например, авокадо богато клетчаткой, которая может помочь снизить риск сердечно-сосудистых заболеваний и улучшить здоровье кишечника.
Исследования также показали, что авокадо может помочь снизить уровень “плохого” холестерина, что, в свою очередь, уменьшает риск сердечно-сосудистых заболеваний и снижает хроническое воспаление. Кроме того, авокадо содержит множество питательных веществ и антиоксидантов, которые могут помочь снизить риск нейродегенеративных заболеваний, таких как болезнь Паркинсона, Альцгеймера и деменция.
Шпинат
Якщо ви шукаєте продукт з високим вмістом поживних речовин, листова зелень, така як шпинат, капуста та рукола, завжди є оптимальним вибором.
По-перше, листова зелень пов’язана зі сповільненням зниження когнітивних функцій завдяки своїм поживним речовинам та біоактивним сполукам, таким як лютеїн, бета-каротин, нітрати та фолієва кислота. Шпинат, можливо, також допомагає знижувати артеріальний тиск завдяки високому вмісту калію. Дослідження показали, що щоденне вживання шпинату може підвищити рівні лютеїну, що, в свою чергу, зменшує ризик розвитку макулярної дегенерації – вікового захворювання очей.
Капуста Кале
Капуста Кале допомагає зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження показало, що сік капусти може знизити ризик ішемічної хвороби серця.
Полуниця
Згідно з дослідженням British Journal of Nutrition, додавання полуниці до вашого раціону може покращити когнітивні функції, пов’язані із віком—наприклад, пам’ять.
Жінкам, які досягли віку 40 років, лікарі рекомендують на сніданок вживати два основні продукти, що вважаються “еліксиром молодості”. Йдеться про курячі яйця разом зі шпинатом.
Обидва ці продукти вкрай корисні для здоров’я жінок в цьому віці, допомагаючи підтримувати жіноче здоров’я, захищати від передчасного старіння та надавати енергію на тривалий час.
