Харчова сода, яка є на кожній кухні, може творити дива. Це – необхідний засіб для очищення.
Сода також здатна усунути неприємні аромати і навіть вразити городників. Газета.ua зібрала кілька оригінальних способів використання харчової соди.
Зазвичай соду застосовують для випічки. Попередньо її необхідно погасити оцтом, лимонною кислотою, сметаною або кефіром. Але, виявляється, з нею можна легко вирішити багато побутових завдань.
Так, сода часто використовується для прибирання. Вона допомагає легко усунути різні плями з поверхонь. Сода – відмінна альтернатива багатьом хімічним засобам, які можуть викликати алергію. Нею зручно мити посуд, чистити холодильник, кухонну плиту та деко.
Завдяки соді можна навіть очистити мікрохвильову піч. Для цього необхідно налити в тарілку трохи води та додати столову ложку соди. Мікрохвильовку вмикають на 5 хвилин. Після цього потрібно протерти стінки мікрохвильовки вологою ганчіркою.
Соду також використовують для видалення накипу в чайнику. Треба налити в чайник воду, додати столову ложку соди і поставити на вогонь. Розчин має покипіти кілька хвилин. Потім воду зливають і протирають дно чайника м’якою ганчіркою.
Сантехніку, забруднену вапняним нальотом, можна очистити содою. Для цього її слід насипати на губку і протерти забруднені ділянки. Потім все потрібно змити водою.
Харчова сода здатна також нейтралізувати неприємні запахи. Наприклад, аромати, що залишаються на кухні після приготування риби. Для цього всі кухонні інструменти і рушники потрібно замочити в содовому розчині.
Сода також допомагає позбутися застарілого запаху поту на одязі. Для цього до порошку слід додати трохи соди. Вона також нейтралізує неприємний аромат у холодильнику. Для цього в невелику ємність насипають соду і ставлять у холодильник.
У кулінарії є нетипові способи застосування соди. Наприклад, вона може розм’якшити жорстке м’ясо свинини або яловичини. Для м’яса дичини сода не лише зробить його ніжним, а й усуне специфічний запах. Для цього потрібно розвести соду у воді з розрахунку 1 чайна ложка на 1 літр рідини. Звичайне м’ясо потрібно вимочувати 20-30 хвилин, а для дичини – близько 2 годин.
Завдяки харчовій соді можна легко очистити варені яйця. Потрібно просто додати в воду під час варіння одну чайну ложку соди. Вона підвищить лужність води, і навіть дуже свіжі яйця очистяться за лічені секунди. Шкаралупа не буде відходити разом із білком.
Городників може вразити здатність соди боротися із шкідниками та хворобами рослин. Содовий розчин може усунути мурах, гусені, тлю, довгоносиків та інших шкідників. Просто поливайте уражені ділянки. Для цього в 10 літрах води розчиніть чотири столові ложки соди.
Соду також можна використати для розкислення ґрунту. Для цього потрібно додати дрібку соди в кожну лунку під час посадки рослин.
Користуватися скотчем досить зручно, але відклеїти його – справжня проблема. Клей від цієї стрічки залишається на різних поверхнях і часто їх псує.
Як уникнути цього та спростити зняття скотчу з різних поверхонь – поради зібрала Газета.ua.