готуємося до свята разом із “Велмарт”

Що у великодніх кошиках українців: готуємося до свята разом із “Велмарт”

У спецпроєкті Gazeta.ua та торговельної мережі “Велмарт”, що пропонує вигідні ціни і широкий асортимент товарів, ми розкажемо, як українці готуються до Великодня. Чим планують наповнити свої великодні кошики та які продукти до свята є найпопулярнішими

Що у великодніх кошиках українців: готуємось до свята разом із “Велмарт”

2025 року православні та католики святкуватимуть Великдень одного дня – 20 квітня. Загалом Великдень за популярністю є другим після Різдва святом в Україні, за даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). До нього українці завжди ретельно готуються, дотримуються всіх традицій. Відвідують святкові богослужіння, де освячують свої великодні кошики.

Як українці готуються до улюбленого свята

Торік великодній стіл для родини з чотирьох осіб у середньому коштував 1422 грн. За прогнозами експертів, 2025 року його вартість зросте на 17%. Тому українцям рекомендують активно користуватися акційними пропозиціями супермаркетів.

Наприклад, у мережі “Велмарт” з 2 квітня діють святкові знижки на широкий асортимент товарів до Великодня, щоб кожен покупець зміг придбати все необхідне за вигідними цінами та з гарантією високої якості.

  • Великдень – це про перемогу світла, добра, про надію. А ще про родинне тепло, бо завжди їздимо в гості до батьків, бабусь із дідусями. Маю список обовʼязкових покупок на це свято, які повторюю щороку: паска, яйця, ковбаса й копченості, хрін, вино “Кагор”. З нових традицій: готую для своїх дітей солодкі кошики з шоколадними яйцями, фігурками зайчиків, цукерками.

    Марина, 30 років

  • До повномасштабної війни Великдень переважно проводили з друзями: збиралися великою компанією, смажили шашлики, відпочивали. Останніми роками святкуємо в колі родини. Нині на продуктах до свята не економлю – на столі мають бути всі традиційні страви. Частину готуємо з дружиною самі, частину, особливо ковбаси та копченості, купуємо в кулінарії улюбленого супермаркету. Там дуже смачно готують.

    Сергій, 45 років

  • Я починаю підготовку за місяць до Великодня: складаю список продуктів, заходжу в різні магазини й порівнюю ціни, акції. Вирішую, де вигідніше скупитися. На Великдень до мене завжди приїздять у гості діти з онуками, разом ходимо до церкви освячувати кошики зі святковими стравами.

    Валентина, 68 років

  • Я зазвичай дотримуюся посту першого й останнього тижня перед Великоднем. Це допомагає очистити думки й тіло, краще зрозуміти значення Воскресіння Христового. Моя мама нині працює за кордоном, тому святковий стіл накриватиму сама. Планую все придбати в супермаркеті: візьму в пекарні різні види пасок, а в кулінарії – ковбасу, запечене мʼясо, порцію холодцю, пару салатів.

    Валерія, 23 роки

‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,phone);return;}
else if(item.indexOf(‘mailto:’)!==-1) {var email=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,email);}
else if(item.indexOf(‘telegram’)!==-1||item.indexOf(‘t.me’)!==-1) {var telegram=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,telegram);}
else if(item.indexOf(‘whatsapp’)!==-1||item.indexOf(‘wa.me’)!==-1) {var whatsapp=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,whatsapp);}
else if(item.indexOf(‘viber.com’)!==-1||item.indexOf(‘viber://’)!==-1) {var viber=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,viber);}
else if(item.indexOf(‘vk.me’)!==-1) {var vkmessenger=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,vkmessenger);}
else if(item.indexOf(‘m.me’)!==-1) {var messenger=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,messenger);}
else if(item.indexOf(‘skype’)!==-1) {var skype=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,skype);}
else if(item.indexOf(‘facebook.com’)!==-1) {var fb=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,fb);}
else if(item.indexOf(‘twitter.com’)!==-1||item.indexOf(‘x.com’)!==-1) {var twi=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,twi);}
else if(item.indexOf(‘vk.com’)!==-1) {var vk=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,vk);}
else if(item.indexOf(‘instagram’)!==-1) {var instagram=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,instagram);}
else if(item.indexOf(‘tiktok.com’)!==-1) {var tiktok=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,tiktok);}
else if(item.indexOf(‘ok.ru’)!==-1) {var ok=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,ok);}
else if(item.indexOf(‘behance.net’)!==-1||item.indexOf(‘behance.com’)!==-1) {var behance=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,behance);}
else if(item.indexOf(‘pinterest.com’)!==-1||item.indexOf(‘pin.it’)!==-1) {var pinterest=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,pinterest);}
else if(item.indexOf(‘vimeo.com’)!==-1) {var vimeo=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,vimeo);}
else if(item.indexOf(‘youtube.com’)!==-1||item.indexOf(‘youtu.be’)!==-1) {var youtube=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,youtube);}
else if(item.indexOf(‘snapchat.com’)!==-1) {var snapchat=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,snapchat);}
else if(item.indexOf(‘linkedin.com’)!==-1) {var linkedin=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,linkedin);}
else if(item.indexOf(‘hh.ru’)!==-1) {var hh=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,hh);}
else if(item.indexOf(‘soundcloud.com’)!==-1) {var soundcloud=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,soundcloud);}
else if(item.indexOf(‘github.com’)!==-1) {var github=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,github);}
else if(item.indexOf(‘dribbble.com’)!==-1) {var dribbble=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,dribbble);}
else if(item.indexOf(‘medium.com’)!==-1) {var medium=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,medium);}
else if(item.indexOf(‘zen.yandex.ru’)!==-1) {var zen=”;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,zen);}
else if(item.indexOf(‘http://’)!==-1||item.indexOf(‘https://’)!==-1) {var website=”‘;socialWrapper.insertAdjacentHTML(‘beforeend’,website);}}

* власне опитування Gazeta.ua

Переваги покупок у “Велмарт”

  • Вигідні ціни

    “Велмарт” співпрацює напряму з виробниками, завдяки цьому пропонує своїм клієнтам низькі ціни.

  • Контроль якості

    “Велмарт” гарантує безпечність та високу якість продуктів. Зокрема, продукція власного виробництва проходить суворий контроль якості відповідно до стандартів ISO 9001:2015.

  • Асортимент для кожного

    У “Велмарт” є все необхідне для великоднього столу: продукти для святкових страв, товари для пікніків і сімейних обідів.

Що купують до Великодня: найпопулярніші продукти

Особливість Великодня – українці ретельно дотримуються традицій. Зокрема в Чистий четвер обовʼязково прибирають свої оселі. Часто самостійно випікають паски, фарбують або розписують яйця, запікають мʼясо й ковбасу. Прикрашають свої великодні кошики, з якими підуть до церкви, квітами та стрічками. Купують або самостійно вишивають рушники, якими їх накривають.

Разом із “Велмарт” склали перелік найпопулярніших продуктів до Великодня.

  • Інгредієнти для випікання паски

Для класичного рецепту паски зазвичай купують:

1 кг борошна, пресовані або сухі дріжджі, 4-6 яєць, 250 г вершкового масла, 0,5 л молока, 500 г цукру, родзинки, ванільний цукор.

Для сирної паски знадобиться:

500 г кисломолочного сиру, 2 яйця, по 100 г вершкового масла, цукру та сметани, ванілін, 200 г сухофруктів і горіхів.

Усі інгредієнти для приготування пасок можна знайти у “Велмарт” – від борошна, цукру до спецій та масла. Варто звернути увагу на продукцію власних марок мережі: “ХІТ продукт”, “1” та ін. – це гарантовано висока якість за доступними цінами.

Для тих, хто не планує кулінарних експериментів із випічкою, власна пекарня та кондитерське виробництво “Велмарт” запропонує до Великодня широкий асортимент: традиційні паски, сирні кекси, панеттоне, крафіни та хліб, виготовлені за старовинними рецептами з натуральних інгредієнтів. Завдяки контролю якості на всіх етапах виробництва кожен виріб має неперевершений смак і аромат.

Гордістю кондитерського виробництва є пасхальні шоколадно-бананові та сирні кекси. Наші кондитери готують великодні вироби повністю із натуральної сировини: до шоколадно-бананового кексу додають темний шоколад, шматочки банана та горіхів. А щоб сирний кекс був іще смачніший, додають курагу та ваніль. Фірмовою ознакою є і оздоблення – кекси вимочують у цукровому сиропі з додаванням коньяку, поливають шоколадною глазур’ю. Радимо спробувати, адже смак і справді дуже насичений. Як у справжніх господинь.

Лідія Патрікєєва, керівник проєктів кондитерського виробництва “Велмарт”

До Великодня наші власні пекарні “Велмарт” випікають понад 300 000 пасок. У нас більш як 18 видів святкових виробів – від класичних великодніх пасок до вишуканих панеттоне, крафінів та сирних пасок. Найпопулярніший варіант у покупців щороку – паска 150 г, багато позитивних відгуків отримуємо про кекс “Святковий”.

Христина Михайлюк, керівник власного виробництва хлібобулочного напряму “Велмарт”

видів кексів до Великодня випікає власна пекарня “Велмарт”

  • Мʼясо, копченості

На Великдень зазвичай готують і їдять багато мʼясних страв, які не можна було вживати під час Великого посту. У великодньому кошику, який освячують у церкві, завжди є запечена ковбаса, сало, буженина.

Мʼясні страви готують сім власних м’ясних коптилень мережі в Полтаві, Києві, Обухові, Рівному, Кропивницькому. Цього року “Велмарт” має амбітні плани – продати у великодній період понад 10 000 кг ковбас і копченостей. Продукти пройшли контроль якості відповідно до міжнародних стандартів ISO 9001:2015, що гарантує їхню високу якість.

Торік перед Великоднем у супермаркетах “Велмарт” придбали 6971,5 кг різних видів ковбас і копченостей. У топі продажів: ковбаса “Домашня” смажена в/г, ковбаса “Баликова” в/г, буженина “По-домашньому” запечена в/г, балик “Гурман” запечений в/г, балик “Дніпровський” в/г. Великий вибір задовольняє усі потреби наших покупців.

Володимир Багдасарян, керівник м’ясного виробництва “Велмарт”

До речі, продукція власного копчення “Велмарт” здобула золото незалежного міжнародного дегустаційного конкурсу Favorite Food&Drinks 2025 року, тому вона стане ідеальним доповненням до великоднього столу.

  • Балик “Гурман” запечений – медіум вищого ґатунку – власний м’ясний цех

  • Грудинка пряна копчено-варена вищого ґатунку – медіум – власний м’ясний цех

До святкового кошика обов’язково входять свіжі яйця, які можна придбати у “Велмарт” за приємними цінами. Адже власна торгова марка “Хіт Продукт” пропонує найкращу ціну. Також у мережі представлено широкий асортимент продуктів для фарбування яєць.

Крашанки символізують перемогу життя над смертю. Найпопулярніший традиційний спосіб фарбування яєць до Великодня – за допомогою лушпиння цибулі. Також українці щороку шукають нові цікаві способи. Використовують для фарбування куркуму, чай каркаде, буряк і навіть “Кагор”.

Великдень неможливо уявити без смачних десертів. Останніми роками у великодніх кошиках і на святкових столах зʼявилися шоколадні яйця, фігурки. До речі, у “Велмарт” їх нині можна знайти за акційною ціною. Святкову випічку почали готувати з різними начинками – кремом, шоколадом.

Вино “Кагор” часто називають церковним, бо його використовують під час здійснення таїнств. Це єдиний алкогольний напій, який дозволено приносити до церкви на Великдень. У “Велмарт” представлено “Кагор” від різних виробників і на будь-який гаманець.

Збираємо великодній кошик разом із “Велмарт”

Освячення святкових страв у церкві – одна з головних традицій Великодня. Отож збираємо великодній кошик разом із “Велмарт”.

Кошик плетений

Традиційна паска вагою 250 г

Яйця власного виробництва ТМ “Хіт Продукт” 1-ї категорії

Аксесуари для фарбування і декорування

Ковбаса власного виробництва ТМ “1” вагою 480 г

Буженина варена вищого сорту власного виробництва ТМ “1” вагою 1 кг

Буженина варена вищого сорту власного виробництва ТМ “1” вагою 1 кг

Хрін із буряком власного виробництва ТМ “1” вагою 200 г

Сіль власного виробництва ТМ “1” вагою 1 кг

Вино “Кагор” різних виробників

Не відкладайте купівлі до Великодня на останній момент! Встигніть придбати все необхідне для великоднього столу в “Велмарт”. Там завжди зможете знайти якісні продукти за найкращими цінами.

  • Паска з родзинками, цукатами і курагою – рецепт від пекарні “Велмарт”

Інгредієнти (на одну велику або дві середні паски):

Для опари:

  • Тепла вода (30°С) – 200 мл
  • Дріжджі пресовані – 20 г (або 7 г сухих)
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сухе молоко – 1 ст. л. (або замінити на 50 мл теплого молока)
  • Борошно – 150 г

Для тіста:

  • Борошно – 500 г
  • Цукор – 100 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Маргарин або вершкове масло – 120 г
  • Олія – 2 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Ванілін – 1 г (або 1 ч. л. ванільного цукру)
  • Розпушувач – 0,5 ч. л.
  • Родзинки – 100 г
  • Цукати – 50 г
  • Курага – 50 г (дрібно нарізати)

Для глазурі:

  • Білий шоколад – 100 г
  • Олія – 1 ст. л.
  • Декор: кольоровий цукор, квіти з мастики (за бажанням)

Приготування:

  1. Готуємо опару: змішати дріжджі, теплу воду, цукор, молоко та борошно. Накрити рушником і залишити на 30 хв у теплому місці.
  2. Замішуємо тісто: в опару додати яйця, розтоплене масло, олію, сіль, ванілін, цукор і розпушувач. Поступово вводимо борошно, вимішуючи тісто. В кінці додати родзинки, цукати і курагу. Вимішувати 10-15 хв. Залишити тісто підніматися на 20 хв під рушником.
  3. Формування і вистоювання: розділити тісто на порції по 450-500 г. Викласти у паперові форми. Дати піднятися у теплому місці 1,5 год.
  4. Випікання: випікати при 180°С 22-25 хв до золотистого кольору. Дати охолонути.
  5. Оздоблення: розтопити білий шоколад з олією, полити паски зверху, посипати декоративним цукром і прикрасити квітами.

Смачного!

Матеріал підготовлено за підтримки

Над спецпроєктом працювали:

Мирослава БОНДАРЕНКО – Авторка і редакторка

Олексій СКОПНЕНКО – Продакшн

Оксана МИШОПИТА – Креативна продюсерка

Олена ПЕТІК – Коректорка

Анатолій ПОПОВ – Дизайн


Джерело