Різдвяний піст — один з найбільш тривалих і значущих постів для вірян. Це особливий час, коли українці готуються до Різдва Христового.
Під час посту потрібно повністю відмовитися від м’яса, яєць, молочних продуктів, снеків і фастфуду, а також випічки й солодощів, що містять молочні інгредієнти, такі як вершкове масло або молоко. В окремі дні дозволяється вживання риби та невеликої кількості вина.
Кулінар Євген Клопотенко пропонує три смачні пісні страви, які вам сподобаються.
Пісні котлети з печериць
Гриби — чудовий продукт для посту, оскільки вони не порушують церковних заборон та містять вітаміни і мікроелементи, особливо важливі нашому організму в холодний період. Ці пісні котлети з печерицями, овочами та панірувальними сухарями урізноманітнять ваше пісне меню і допоможуть легше адаптуватися до нового стилю харчування.
Інгредієнти
500 г печериць
1 цибулина
1 морква
2 ст. л. олії
½ ч. л. солі
2 зубчики часнику
70 г панірувальних сухарів + 30 г на панірування
3 ст. л. олії
Як приготувати
Вимийте 500 г печериць та наріжте їх на четвертинки. Цибулину й моркву очистіть і наріжте кубиками середнього розміру, а 2 зубчики часнику подрібніть.
Розігрійте сковороду з 2 ст. л. олії, викладіть гриби та смажте на середньому вогні 4-5 хвилин. Додайте до грибів цибулю і моркву та смажте разом ще 3-4 хвилини.
Посоліть гриби з цибулею (½ ч. л.) і дайте суміші трохи охолонути. Перекладіть суміш у блендер і збийте до однорідної консистенції.
Додайте до “фаршу” 70 г панірувальних сухарів і подрібнений часник. Перемішайте суміш і дайте їй постояти 15 хвилин.
Сформуйте котлети, обваляйте їх з усіх боків у 30 г панірувальних сухарів.
Смажте котлети на розігрітій сковороді на середньому вогні по 2-3 хвилини з кожного боку. Вони будуть готові, коли утвориться гарна скоринка.
Пісний пиріг вівчаря
Цей пісний пиріг вівчаря ідеально підходить для того, щоб нагодувати велику компанію, як у будні, так і на свята.
Інгредієнти
200 г зеленої сочевиці
500 г картоплі (приблизно 5-6 середніх овочів)
200 г печериць
1 ріпчаста цибуля
3 томати чері (або 1 середній помідор)
1 морква
2 зубчики часнику
1 ст. л. соняшникової олії
1 ст. л. томатної пасти
½ ч. л. кмину
100 мл овочевого бульйону (або води)
2 ст. л. оливкової олії
Сіль і перець до смаку
Як приготувати
Помийте 200 г зеленої сочевиці, перекладіть у сотейник, залийте 400 мл води й трохи посоліть. Варіть до готовності, зазвичай це займає близько 20 хвилин. Потім відкиньте готову сочевицю на друшляк і дайте стікнути рідині.
Очистіть 500 г картоплі, наріжте однаковими шматками, перекладіть в каструлю, залийте водою, посоліть і варіть до готовності. Після цього злийте рідину, додайте 1 ст. л. оливкової олії та добре розімніть до стану пюре. Приготуйте овочеву начинку. Помийте 200 г печериць та наріжте слайсами, потім кожен шматочок навпіл.
Очистіть одну цибулину та наріжте дрібними кубиками. Велику моркву натріть на крупній тертці. Помийте 3 томати чері або один середній помідор і наріжте кубиками середнього розміру.
Дрібно посічіть 2 зубчики часнику. Розігрійте сковороду з 1 ст. л. соняшникової олії. Додайте цибулю і обсмажте до м’якості.
Додайте натерту моркву та обсмажуйте ще 2 хвилини. Потім додайте слайси печериць, перемішайте та готуйте ще 3 хвилини, помішуючи.
Додайте до овочів порізані томати чері, 1 ст. л. томатної пасти та влийте 100 мл овочевого бульйону або води. Тушкуйте 5-7 хвилин.
Перекладіть на сковороду відварену сочевицю, приправте сіллю і перцем до смаку, додайте ½ ч. л. кмину, перемішайте та тушкуйте 1 хвилину.
Сформуйте пиріг вівчаря. Викладіть начинку з овочів та сочевиці у форму для запікання і розподіліть по дну. Покрийте шаром картопляного пюре і ставте запікатися в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусів, сутність — до утворення рум’яної скоринки. Готовий пиріг дістаньте та дайте охолонути. Подавайте з овочевим салатом або прикрасьте улюбленою зеленню.
Марципани з волоського горіха
Щоб легше перенести піст, варто час від часу дозволяти собі щось солодке. Тому пропонуємо дуже простий, але оригінальний рецепт цукерок марципанів в українському стилі.
Інгредієнти
250 г волоських горіхів
1 ст. л. цукру
40 мл яблучного соку
Як приготувати
Викладіть 250 г волоських горіхів на сухе деко та підсушіть їх у духовці при температурі 120 градусів протягом 15 хвилин.
Доведіть 40 мл яблучного соку до кипіння.
У чашу блендера, невеликими порціями, додайте 250 г підсушених горіхів і перебийте їх до стану дрібної крихти.
Перекладіть подрібнені горіхи в широку миску, додайте 1 ст. л. цукру, гарячий сік і ретельно перемішайте до отримання однорідної маси.
Загорніть отриману масу в харчову плівку та покладіть у холодильник на 1-2 години.
Через 1-2 години дістаньте горіхову масу з холодильника, зніміть харчову плівку. Формуйте з маси довгу ковбаску, нарізайте її на скибки товщиною приблизно 1,5 см, і кожну скибку придавайте форму маленької кульки.
Ведуча Опра Вінфрі відома не лише своїми телевізійними шоу, а й кулінарними експериментами.
Одним із її улюблених рецептів є картопляне пюре, яке готується незвично — картоплю не очищають, а толочать разом зі шкіркою. Це надає страві особливої текстури, смаку і користі, адже в шкірці зберігається багато цінних речовин.
