Кава з цикорію: чотири причини, чому її варто включити до щоденного раціону

Кава з цикорію: чому цей напій може стати кращою альтернативою традиційній каві Фото: pinterest

Кава з цикорію все більше стає популярною як безкофеїнова альтернатива звичайній каві.

Її горіховий смак додає чудової нотки, якщо змішати з кавою під час заварювання, повідомляє News Bytes.

Чому варто включити каву з цикорію у свій повсякденний раціон?

Що таке кава з цикорію

Цикорій – це рослина, що нагадує кульбабу, з жорсткими стеблами та фіолетовими квітами. Його коріння можна обсмажити, подрібнити і заварити, щоб приготувати напій із землистим та горіховим смаком, схожим на звичайну каву. Ви можете пити його окремо або додавати до кави для підсилення смаку. Виробники обсмажують і подрібнюють корінь цикорію, пропонуючи його в окремих упаковках або в суміші зі звичайною кавою.

Безкофеїнова альтернативна опція

На відміну від традиційної кави, зробленої з кавових зерен, корінь цикорію не має кофеїну. Це робить його чудовим вибором для тих, хто хоче обмежити вживання кофеїну.

Деякі воліють заварювати коріння цикорію, занурюючи його у гарячу воду, що забезпечує напій, повністю вільний від кофеїну. Інші обирають комбінацію кави з цикорієм і невеликою кількістю звичайної кави для більш м’якого рівня кофеїну.

Пребіотична клітковина для здоров’я кишківника

Корінь цикорію є відмінним джерелом інуліну, пребіотичної клітковини, яка живить корисні бактерії в кишечнику. Підтримуючи ці корисні організми, інулін допомагає підтримувати здоровий баланс кишкової флори. Це важливо для оптимального травлення, засвоєння поживних речовин та імунної функції.

Важливі вітаміни та мінерали для підтримки мозку

Корінь цикорію містить марганець, життєво важливий мінерал, що підтримує функції мозку та метаболізм вуглеводів, амінокислот і холестерину. Також, наявність вітаміну В6 сприяє розвитку мозку, його функціонуванню й підтримці нервової системи. Ці речовини необхідні для вироблення нейромедіаторів, таких як серотонін і дофамін, які важливі для збереження балансу настрою та загального стану мозку.

Контроль рівня цукру в крові

Екстракт кореня цикорію допомагає регулювати рівень глюкози в крові, підвищуючи чутливість до інсуліну та зменшуючи всмоктування глюкози в кишечнику. Сповільнюючи вивільнення цукру в кров після прийому їжі, кава з цикорієм може бути корисною. Це особливо важливо для людей з діабетом або тих, хто має ризик його розвитку.

Ті, хто дотримується правил здорового харчування, часто відмовляються від напоїв, які містять кофеїн. Часто вони обмежують споживання кави, тому важливо знайти альтернативні смачні напої, щоб замінити її.

Серед напоїв без кофеїну є варіанти, які можуть стати відмінною заміною, наприклад, цикорій, який можна знайти в рідкому вигляді, порошку чи гранулах. Напій може мати кислуватий смак.