Апельсини є не лише смачними, але й надзвичайно корисними фруктами.
Ці фрукти багаті на вітаміни, мікроелементи, клітковину та антиоксиданти, що стосуються безлічі користей для організму, зокрема зміцнення імунної системи, зниження ризику виникнення ракових захворювань та оптимізації засвоєння заліза, відзначає Verywellhealth.
Клітковина
Один апельсин забезпечує приблизно 2,8 грама клітковини.
Раціон, який містить велику кількість клітковини, має численні позитивні наслідки, включаючи зменшення ризику захворювань серця, раку товстої кишки та ожиріння.
Вживання клітковини також сприяє покращенню балансу мікробіоти кишечника і підвищує ефективність травлення.
Вітамін С
В одній порції апельсина ви отримаєте близько 82,7 міліграма вітаміну С.
Вітамін С допомагає знизити ризик розвитку серцевих захворювань і раку. Крім того, він сприяє засвоєнню заліза, що допомагає уникнути анемії (нижчий рівень червоних клітин крові). Також вважається, що він істотно підвищує імунітет.
Фолат
Апельсин містить близько 35 мікрограмів фолату.
Фолат – вітамін групи B, котрий відіграє важливу роль у виробництві нових червоних клітин крові та білків в організмі. Він особливо важливий для вагітних жінок, адже може запобігти вродженим дефектам, які виникають через недостатність фолату, включаючи порушення нервової трубки. Вагітним часто рекомендують вживати добавки з фолієвою кислотою (синтетична форма фолату) для досягнення необхідних рівнів.
Флавоноїди
Апельсини містять флавоноїди – рослинні сполуки, що позитивно впливають на здоров’я. Гесперидин, один із цитрусових антиоксидантів, асоціюється зі зниженням артеріального тиску і запалення.
Нарингенін, ще один антиоксидант, пов’язують з покращенням стану кровотворної системи.
Каротиноїди
Каротиноїди – це антиоксиданти, що надають апельсинам їх характерний жовто-помаранчевий колір. Бета-криптоксантин, зокрема, захищає клітини від окислювального стресу. Лікопен, ще один каротиноїд, може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Апельсиновий сік
Апельсиновий сік зазвичай містить значно менше клітковини порівняно з цілими фруктами. Він отримується з м’якоті апельсина, тому одна склянка соку є менш ситною, ніж вживання апельсина цілком. Багато брендів апельсинового соку також додають цукор.
Однак при помірному вживанні апельсиновий сік може допомогти знизити рівень цукру в крові.
Коли апельсини можуть бути небезпечними
Хоча більшість людей можуть без проблем вживати апельсини, деяким варто бути обережними. По-перше, потрібно уникати всіх форм апельсинів та апельсинових соків, якщо у вас є алергія на цитрусові.
Оскільки апельсини мають кислу природу, вони можуть погіршити симптоми кислотного рефлюксу. Якщо у вас діагностовано печію, подумайте про можливість утримання від цитрусових. Деякі люди також можуть страждати від розладів шлунка після вживання апельсинів.
Фрукти вважаються символом збалансованого харчування, але не всі з них однаково корисні для шлунково-кишкового тракту. Гастроентеролог склав список фруктів, які покращують травлення, а також тих, що можуть призвести до здуття, печії чи дискомфорту.
До фруктів із середнім рівнем користі він включив дині, груші, яблука, виноград та апельсини.
