Не всі каші однаково позитивно впливають на організм. Деякі можуть різко підвищувати рівень цукру в крові, перевантажувати травну систему й навіть перешкоджати схудненню.
Розглянемо чотири популярні каші, користь яких часто сильно перебільшена.
“Є продукти, які більше шкодять, ніж приносять користь. Тема круп – це справжня арена для дискусій. З одного боку, нас виховували з переконанням, ніби “каша – це корисно”, а з іншого – існує цілий прошарок “горе-нутриціологів”, що стверджують, що будь-які вуглеводи, включаючи крупи – це зло”, – зазначено на сторінці Instagram dr.annavalerjevna.
Мова йде про манну, кукурудзяну кашу, білий шліфований рис та вівсяні пластівці швидкого приготування.
Перегляньте галерею, щоб дізнатися, чому варто виключити ці каші з раціону, а які з них краще додати до меню.
Які каші включити до раціону
Складні вуглеводи життєво необхідні нашому організму. Вони є як джерелом енергії, так і хорошим джерелом клітковини.
Крупи – гречка, кіноа, перловка, овес – є найкращими постачальниками складних (повільних) вуглеводів.
Вони забезпечують тривале відчуття ситості та поступово вивільняють глюкозу, запобігаючи різким стрибкам цукру.
Крім того, це стабільне джерело вітамінів групи В і магнію.
У вівсянці міститься велика кількість вітамінів, мінералів, клітковини, заліза та антиоксидантів. Ця крупа має низький глікемічний індекс, тому є корисною для крові і фігури.
Бета-глюкан, що входить до складу вівса, нормалізує рівень холестерину в крові та знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Він сприяє зростанню корисних бактерій у шлунку, виступаючи в ролі пального для мікробів, та забезпечує відчуття довгого насичення.
